ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και η ενότητα της Ευρώπης

Της ΞΕΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου θα δημιουργηθούν και θα τεθούν σύντομα σε λειτουργία σε Κύπρο, Ελλάδα και Πολωνία, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, χαρακτηρίζοντάς τις υποδομές αυτές ως το νέο ενεργειακό πυρήνα της Ευρώπης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κλυδωνίσει την Ευρώπη από κάθε άποψη η οποία αναζητεί άμεσες και γρήγορες εναλλακτικές λύσεις, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και προβλέπεται βαρύς αλλά και ιδιαίτερα δύσκολος. Ενεργειακά και ενώ η πράσινη μετάβαση και η αντικατάσταση αερίου και πετρελαίου με πράσινες μορφές ενέργειας επιταχύνεται, η αξιοποίηση άμεσα όλων των εναλλακτικών οδών κρίνεται ως απαραίτητη.

Η Κύπρος με τη γεωγραφική της θέση είναι κρίσιμης σημασίας για να δώσει μία διέξοδο στην επαπειλούμενη απειλή να μείνει η Ευρώπη δίχως ικανοποιητική ενέργεια.

Αποτελεί όμως αυτό και μία ευκαιρία για να ενισχύσει τη γεωπολιτική της σημασία, καθώς και για να καταστεί κομβικής σημασίας χώρα για τις ευρωμεσογειακές σχέσεις. Η εξεύρεση γρήγορης και αποτελεσματικής λύσης είναι καταλύτης για να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ευρώπης. Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ομόφωνα αποφάσισαν να απορρίψουν τον εκβιασμό και να πληρώσουν με ευρώ αντί με ρούβλια που απαιτούσε η Μόσχα. Πίσω από τα πλείστα πολιτικά ρεπορτάζ, όμως, διαφαίνεται ότι αυτή η κοινή γραμμή πλεύσης ίσως και να μη συνεχίσει να παραμένει ως τέτοια, εφόσον ήδη ακούγονται φωνές από ορισμένες χώρες για παραβίασή τους. Τον χορό σέρνει φυσικά η φιλορωσική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, αλλά όσο σφίγγει το ζωνάρι και οι Ευρωπαίοι δυσανασχετούν από την αλματώδη αύξηση των τιμών και του κόστους ενέργειας ολοένα και περισσότερες φωνές αναζητούν μία επαμφοτερίζουσα στάση στο Ουκρανικό.

Το μεγάλο στοίχημα απεξάρτησης της Ευρώπης από περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης αερίου από τη Ρωσία μετατρέπεται έτσι σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά ζητήματα που έχει κληθεί στην ιστορία της να διαχειριστεί. Η συλλογική συμμόρφωση στις κοινές αποφάσεις και κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μπορούν να αποτελέσουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία νέα Ευρώπη.

Για μία νέα διάσταση στην αλληλεγγύη, για εμβάθυνση των πολιτικών σχέσεων μεταξύ μελών και κυρίως για ανάδειξη της ενωμένης Ευρώπης ως μία πραγματική υπερδύναμη στο νέο διαμορφούμενο πολιτικό σκηνικό παγκόσμια. Τυχόν αδυναμία της από την άλλη θα αναδείξει όλες τις παθογένειές και πολιτικές της αδυναμίες.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο, δηλαδή, το αέριο που μετατρέπεται σε υγρή κατάσταση και μεταφέρεται με ειδικά δεξαμενόπλοια, αποτελεί ίσως μία ουσιαστική επιλογή για την Ευρώπη ώστε να μειώσει βραχυπρόθεσμα την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές. Βεβαίως από την ιδέα μέχρι την πράξη παρεμβάλλονται πολλές αντικειμενικές και άλλες δυσκολίες, αλλά ο παράγοντας χρόνου και το διακύβευμα πίσω από αυτή την πρόκληση δεν αφήνει άλλο περιθώριο για σκέψη και ανάλυση. Είτε που οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και σύμπνοια στην υλοποίηση κάθε δυνατής λύσης αναλαμβάνοντας και το κόστος, είτε, που υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος η Ευρώπη να καρατομηθεί και να επικρατήσει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», πράγμα δοκιμασμένο και μονίμως… αποτυχημένο.

Οι επόμενοι μερικοί μήνες θα είναι –εκτιμώ– οι πλέον κρίσιμοι για την ενότητα της Ε.Ε. με ορατό το ενδεχόμενο αυτό που έκτισε η μεταπολεμική συνεργασία για τον άνθρακα και χάλυβα το 1951, να διαλυθεί κάτω από την πολεμική κρίση για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο του 2022.

Η κα Ξένια Κωνσταντίνου είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗΣΥ και γραμματέας Πολιτικού Εκσυγχρονισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση