
Στο πρόσφατο πολιτικό μας συνέδριο (14 Ιουνίου 2025), η Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, παρουσίασε σύγχρονες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες εισηγήσεις που ανταποκρίνονται σε δέκα περίπου άξονες πολιτικής, ανταποκρινόμενη στις πραγματικές και βασικές ανάγκες της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας.
Στο παρόν άρθρο παρουσιάζω τις τέσσερις βασικές αρχές που διέπουν την ολιστική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ΔΗΠΑ στο κεφαλαιώδες θέμα της «Υγείας», που συνιστά για μας, κορυφαία πολιτική προτεραιότητα:
Α) Ενίσχυση της ισότιμης και καθολικής πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, με ιδιαίτερη μέριμνα για ευάλωτες ομάδες και περιοχές με γεωγραφικές ή κοινωνικές ανισότητες.
Β) Αναδιάρθρωση των διαδικασιών του ΓεΣΥ ώστε να επιτευχθεί λειτουργική αποδοτικότητα για μείωση της γραφειοκρατίας, βελτίωση της διαχείρισης περιστατικών και θέσπιση αξιοκρατικών μηχανισμών ελέγχου και λογοδοσίας.
Γ) Στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, ιατρικού και παραϊατρικού, με στοχευμένα κίνητρα τόσο για προσέλκυση, όσο και παραμονή επαγγελματιών υγείας εντός του συστήματος.
Δ) Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να επιτευχθεί ψηφιακός καινοτόμος εκσυγχρονισμός για πρόβλεψη της νοσηρότητας, της τηλεϊατρικής και βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Σε μια εποχή άκρατου λαϊκισμού, μηδενισμού και δυσπιστίας, εμείς και η παράταξή μας προτείνουμε με σοβαρότητα και πολιτικό ρεαλισμό τις θέσεις/αρχές μας, γιατί η υγεία είναι συλλογικό και θεμελιώδες αγαθό. Οι εισηγήσεις μας είναι βασισμένες στη γνώση, στον διάλογο με ειδικούς και στην προσωπική εμπειρία, όλων εμάς, που παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας, έχοντας διαχρονική εμπειρία και βιώματα για όλα όσα βιώνουν ασθενείς και συγγενείς ατόμων με καρδιολογικά προβλήματα, αρρυθμίες, διαβήτη, καρκίνο, ουρολοιμώξεις, αναπηρίες, χρόνιες παθήσεις, κατακλίσεις λόγω γεροντικής άνοιας και ένα σωρό άλλα προβλήματα.
Καλούμε σε κοινωνικό διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα αυτές του ευρύτερου Κοινωνικού Κέντρου, ώστε να βρούμε την κοινή συνισταμένη πέραν και πάνω από μικροκομματικές και στενόκαρδες προσεγγίσεις, ώστε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας και των ασθενών. Τους καλούμε σε διάλογο για να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες και να τις αντιμετωπίσουμε ενιαία και υπερκομματικά, με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τον άνθρωπο. Τα προβλήματα στον τομέα της υγείας είναι υπαρκτά. Στο επίκεντρο προβληματισμού, βρίσκονται η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, οι λίστες αναμονής, η λειτουργική ασφυξία των νοσοκομείων, η απογοήτευση των επαγγελματιών του χώρου αλλά και των ασθενών, η έλλειψη σημαντικών φαρμάκων, η έλλειψη ποιοτικών και οικονομικά προσιτών κρατικών δομών νοσηλείας για χρόνιους ασθενείς και άτομα τρίτης ηλικίας, όπως γηριατρεία, στέγες ευγηρίας και κέντρα αποκατάστασης/φροντίδας, με λογικό κόστος που να ανταποκρίνεται στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Ως ΔΗΠΑ προτείνουμε ουσιαστικές θέσεις, με γνώμονα τη διαφάνεια, τη βιωσιμότητα και τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος υγείας. Για εμάς η υγεία δεν είναι απομονωμένο κεφάλαιο. Συνδέεται με τη στέγαση, τις κοινωνικές παροχές, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το περιβάλλον. Λόγω αυτής της διασύνδεσης, προτείνουμε λύσεις διατομεακού χαρακτήρα, γιατί η δημόσια υγεία είναι στενά συνυφασμένη με τις προαναφερθείσες παραμέτρους και με την πολιτική που τις διέπει. Η ίδια η ψυχοσυναισθηματική και σωματική ισορροπία του ατόμου επηρεάζεται από τις επιδράσεις που ασκεί ο μικρόκοσμος και ο μακρόκοσμος που τον περιβάλλει.
Τα θέματα υγείας μας αφορούν όλους. Ενιαία οφείλει να είναι και η αντιμετώπισή τους. Ευελπιστούμε σε θετική αποδοχή της πρότασής μας για συλλογικό προβληματισμό και επιδίωξη αποτελεσματικών λύσεων για το κοινό καλό.
Η κα Αντιγόνη Περικλέους Παπαδοπούλου είναι αντιπρόεδρος ΔΗΠΑ - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Πρώην ευρωβουλευτής.