ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ήλθε η ώρα για δραστικές αλλαγές στην ύπαιθρο

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΓΛΥΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗ

Το πακέτο μέτρων στήριξης της υπαίθρου, το οποίο εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει ωστόσο να ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες. Οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών θα πρέπει να λάβουν στήριξη ουσιαστικά και όχι μόνο προεκλογικά. Με έργα υποδομής και οικονομικά κίνητρα ώστε να έχουν την ευχέρεια να ζουν και να εργάζονται στα χωριά τους, τα οποία δυστυχώς αργοπεθαίνουν. Αρχικά θα πρέπει να γίνουν κινήσεις άμεσα και να προωθηθούν προσεγγίσεις με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των αστικών και των αγροτικών περιοχών σύμφωνα και με τις συστάσεις της Ε.Ε. Θα πρέπει οι νέοι μας να ενθαρρυνθούν ώστε να συμμετάσχουν και να παραμείνουν αναμεμειγμένοι στη ζωή των τοπικών κοινοτήτων. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, αλλά και στην απασχόληση τόσο με τη γεωργία όσο και με την κτηνοτροφία.

Παράλληλα, η επέκταση της οικιστικής ζώνης στις ορεινές περιοχές θα ήταν ένα μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση. Αν σε αυτό προστίθετο και η επιχορήγηση για ανέγερση κατοικίας ή αναπαλαίωση σε συνδυασμό με την κρατική χορηγία στα δάνεια κατοικίας, τότε θα αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για παραμονή στα χωριά. Επίσης, θα πρέπει να συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη στόχευση τα προγράμματα του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης τόσο σε ό,τι αφορά τη διάθεση κατοικιών, πιθανότατα με μακροχρόνιο ενοίκιο που θα είχε τη μορφή δόσεων και θα δίνει την ευκαιρία στον ενοικιαστή να αποκτήσει το ακίνητο, όσο και των διαχωρισμών οικοπέδων σε κοινότητες της υπαίθρου για νεαρά ζευγάρια. Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου και ο θεσμός του επιδόματος θέρμανσης ώστε να δίνεται αναλογικά και σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε νοικοκυριού και κάθε κοινότητας. Την ίδια ώρα θα πρέπει να τονιστεί ότι η συνεχής και έμπρακτη στήριξη των εγχώριων επιχειρήσεων και προϊόντων θα βοηθούσε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα έδινε ευκαιρίες ανέλιξης.

Θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί όμως και ο σχεδιασμός σε ό,τι αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες. Με πιο συχνά δρομολόγια από και προς τις πόλεις ώστε να μετακινούνται προς τις εργασίες τους στα αστικά κέντρα και με ευκολία να επιστρέφουν στο σπίτι τους. Πολύ σημαντική θεωρώ και την επίσπευση της μελέτης και το σχεδιασμό της τελευταίας φάσης του δρόμου Άλασσας -Σαϊττά.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της χώρας μας προέρχεται από την τουριστική βιομηχανία και οι φυσικές ομορφιές των ορεινών περιοχών θα πρέπει να αξιοποιηθούν ανάλογα. Το κράτος θα πρέπει να παράσχει κονδύλια για την ανοικοδόμηση ξενοδοχείων και ξενώνων, θεματικών πάρκων και κέντρων εστίασης στις ορεινές περιοχές. Θα πρέπει πλέον να υλοποιηθεί ο στόχος για τουρισμό ολόχρονα με τις ορεινές περιοχές να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ας μην ξεχνάμε πως οι ορεινές περιοχές της Κύπρου πληρούν τα κριτήρια και για την ανάπτυξη ιατρικού, φυσιολατρικού και θρησκευτικού τουρισμού.

Όμως θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση και των ιατρικών κέντρων αλλά και δημιουργία μεγαλύτερων που θα φιλοξενούν σε εβδομαδιαία βάση γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθούν τμήματα πρώτων βοηθειών σε καίρια σημεία όπως και σταθμοί ασθενοφόρων. Να δοθούν κίνητρα σε νέους επιστήμονες μετά τις σπουδές τους να επιστρέφουν στα χωριά τους και να ανοίγουν εκεί ιατρεία, όπως και κίνητρα σε γιατρούς του Δημοσίου να καλύπτουν ανάγκες στα ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία της υπαίθρου.

Ως Λεμεσιανή, πρέπει να κάνω ιδιαίτερη αναφορά και στο νοσοκομείο Τροόδους (Κυπερούντας), το κόσμημα της περιοχής, λέγοντας πως η συνέχεια της ανάπτυξής του είναι επιβεβλημένη. Θα μπορούσε, μάλιστα, παίρνοντας παράδειγμα και από το παρελθόν, να χρησιμοποιηθεί και ως κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας βάσει ευρωπαϊκών προτύπων. Ελλείψεις όμως παρατηρούνται και στον τομέα της εκπαίδευσης, γι΄ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων σε κεντρικά σημεία ώστε να εξυπηρετούνται αρκετές περιοχές. Απαραίτητη επίσης είναι και η αύξηση των κρατικών ινστιτούτων επιμόρφωσης, όπου και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας δρομολόγια για τη διευκόλυνση των μαθητών.

Παράλληλα, όπως προανέφερα και πιο πάνω, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε πτυχιούχους να επενδύσουν στην ύπαιθρο, στα χωριά που μεγάλωσαν και οι ίδιοι, δημιουργώντας σχολές χορού, ωδεία, γυμναστήρια και φροντιστήρια ξένων γλωσσών και φροντιστηρίων προετοιμασίας για εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Ήλθε λοιπόν η ώρα για δραστικές αλλαγές, για να στηρίξουμε την ύπαιθρό μας, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Η κα Μαρίνα Γλυκή Χατζημανώλη είναι δημοτική σύμβουλος Λεμεσού, δικηγόρος και υποψήφια βουλευτής Λεμεσού με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση