ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Να καταραστούμε τους Σπαρτιάτες;

Προβληματισμός μετά την είσοδό τους στην ελληνική Βουλή

Του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΧΑΣΑΠΗ

Στο άρθρο του της Κυριακής των εκλογών ο Αλέξης Παπαχελάς εντόπισε τους κινδύνους από τον «προσωπικό θρίαμβο» του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη μεγάλη απόσταση από τα επόμενα κόμματα, για να επισημάνει πως, με εξασθενημένη την αξιωματική αντιπολίτευση, «ο ρόλος για έλεγχο και καλόπιστη κριτική πέφτει στους ώμους του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών».

Και να η πρώτη πρόκληση. Τα αποτελέσματα φέρνουν στη Βουλή τρία νέα κόμματα, που οι περισσότεροι λίγο είχαμε προσέξει. Από αυτά, οι Σπαρτιάτες γιγαντώθηκαν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, για να πετύχουν ποσοστό 4,63 % και να εκλέξουν 12 Βουλευτές. Οπότε όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη να ακτινογραφήσουμε το φαινόμενο. Κι εδώ βρίσκεται η παγίδα της εύκολης αποκήρυξης,· αφού δεν κρύβουν τη σύνδεσή τους με τον φυλακισμένο χρυσαυγίτη Κασιδιάρη. Να τους δώσουμε, λοιπόν, την ετικέτα του ακροδεξιού. Κι ύστερα, ακροδεξιός κι ο καθένας που τους ψήφισε;

Η ανάλυση των exit polls δίνει μια πιο περίπλοκη εικόνα. Οι Σπαρτιάτες συγκέντρωσαν 7,8 % στους νέους μέχρι 24 και 8,2% στις ηλικίες 25-34. Προσέλκυσαν 6,8% στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και 9,5% στους άνεργους (στοιχεία της εταιρείας Pulse). Ενδείξεις ότι το κόμμα δεν αναρριχήθηκε χάρη στους παλιούς χουντικούς, αλλά κατάφερε να ελκύσει έναν υπολογίσιμο αριθμό από καλά παιδιά. Νέους, χωρίς σύνδεση με τη Χρυσή Αυγή. Γιατί, άραγε;

Για να ανιχνεύσουμε εξηγήσεις, ας εξετάσουμε το τοπίο της απασχόλησης στη σημερινή Ελλάδα. Όσο κι αν θριαμβολογεί η κυβέρνηση, οι απολαβές των νέων, πτυχιούχων, κυμαίνονται λίγο πάνω από το χιλιάρικο. Όσοι αντέχουν να ζήσουν μόνοι, φεύγουν για άλλη χώρα. Το σύστημα υγείας χωλαίνει, αφού το κράτος ανέχεται να χρηματοδοτεί τις σπουδές των ιατρών της για 18+ χρόνια, για να τους ανοίγει μετά την πόρτα της μετανάστευσης, αφού οι ιατροί στην Ελλάδα είναι οι δεύτεροι χαμηλότερα αμειβόμενοι στην Ε.Ε. Το «σπίτι μου», ένα πρόγραμμα επιδότησης πρώτης κατοικίας για νέους, που ξεκίνησε φέτος, δημιούργησε πολλές ελπίδες, και κινητοποίησε νέους που υπέβαλαν αίτηση, για να ακολουθήσει η απογοήτευση, όταν αυξήθηκαν κατακόρυφα οι τιμές των προσφερόμενων τεμαχίων. Την ίδια άνοδο σημειώνουν και τα ενοίκια, με συνέπεια οι νέοι σε μεγάλο ποσοστό να παραμένουν στη γονική στέγη.

Οι νέοι επίσης παρατηρούν την ελλιπή αξιοπιστία των κομμάτων mainstream (εξουσίας). Η οποία φάνηκε στις 28 Φεβρουαρίου, με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τα 57 νέα παιδιά που σκοτώθηκαν. Όπου, χωρίς αμφισβήτηση, βγήκε στην επιφάνεια η μακροχρόνια διαφθορά στη διαχείριση ενός δημόσιου Οργανισμού, επί κυβερνήσεων και των δύο μεγάλων κομμάτων. Ας προσθέσουμε και τη συνεχιζόμενη, ανεμπόδιστη σε μεγάλο βαθμό, εξάπλωση των ναρκωτικών (από τα οποία κάποιοι, ευυπόληπτοι, πλουτίζουν), και την ανερυθρίαστη εξάπλωση (στο όνομα της ελευθερίας) των πορνογραφικών web sites, για να συνθέσουμε ένα σκηνικό στο οποίο τα mainstream κόμματα δεν πείθουν ότι θέλουν να δημιουργήσουν το επίπεδο ζωής που μπορούν και τα παιδιά μας ονειρεύονται.

Ζητούν, μήπως πολλά, αυτά τα παιδιά; Ή, άραγε, τα μεγαλώσαμε με φασιστική ιδεολογία; Η μέση ελληνική οικογένεια, αλλά και τα ελληνικά σχολεία, και ο ελληνικός στρατός έχουν κάθε λόγο να μη νιώθουν ενοχές, που γαλούχησαν τα παιδιά με τις συνηθισμένες, διαδεδομένες, αξίες της οικογένειας, της πίστης και της πατρίδας. Πρόκειται, δυστυχώς, για έννοιες που στις μέρες μας και στον δημόσιο στίβο, λοιδορούνται στο πλαίσιο της προσπάθειας μετάβασης σε μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες και μεγαλύτερη ανεκτικότητα. Πολύ σωστή η προσπάθεια για μεγαλύτερη ανεκτικότητα, φυσικά. Στην πορεία όμως, γίνονται λάθη που κάνουν αρκετούς νέους να διερωτώνται αν, προκειμένου να στηρίξουμε τους λίγους, θυσιάζουμε τους πολλούς.

Θα πείτε ότι τα mainstream κόμματα είχαν να διαχειριστούν δυο έκτακτες καταστάσεις. Την πανδημία του covid-19, και την εισβολή στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε επίσης τις ροές μεταναστών στον Έβρο και στα νησιά, ενώ το μέτωπο με την Τουρκία δεν ησυχάζει. Οι νέοι μας ζητούν περισσότερα. Τα παραδείγματα που αναφέραμε δείχνουν ότι πολλά επείγουν να γίνουν από την Πολιτεία, για να συγκρατήσει τις διαρροές σε επικίνδυνους κομματικούς σχηματισμούς. Γιατί η νεολαία δεν είναι αδιάφορη, σιχαμένη είναι με το σαθρό κατεστημένο.

 

Ο Ξενοφών Χασάπης είναι σύμβουλος και Εκπαιδευτής Στελεχών Επιχειρήσεων και Νέων.

Xenophon.hasapis@gmail.com

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση