ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πράγματα και θαύματα από τη «Συμμορία»

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ*

Τ ο βιβλίο που εξέδωσε ο πρώην στενός συνεργάτης του προέδρου Αναστασιάδη με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Συμμορία» αφήνει τον αναγνώστη του άφωνο για το μέγεθος της διαπλοκής, της διαφθοράς και της ανικανότητας αυτών που μας κυβερνούν. Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου τα όσα καταγράφει ένας στενός συνεργάτης του πρώτου πολίτη του κράτους θα προκαλούσαν τρομερή αίσθηση. Δυστυχώς, στην Κύπρο με μια ομερτά σιωπής, γίνεται προσπάθεια οι εκπληκτικές αποκαλύψεις να παρασιωπηθούν. Κατ’ αρχάς σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία του συγγραφέα μπορεί να συμβαίνουν δύο πράγματα:

1) Ο συγγραφέας ψεύδεται προκλητικά και είναι τσαρλατάνος, οπότε σημαίνει ότι στο Προεδρικό βρίσκονται και κινούν τα νήματα της διοίκησης του κράτους, άνθρωποι με τέτοια χαρακτηριστικά. Επικίνδυνο. 2) Τα πλείστα τουλάχιστον από τα όσα καταγράφονται είναι αληθή, οπότε όντως μας κυβερνά μια καταστροφική συμμορία, με κινητήριο μοχλό τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα από όσα καταγράφονται ως γεγονότα τεκμηριώνονται είτε από πρακτικά συνεδριάσεων ή με άλλα στοιχεία. Υπάρχουν και οι προσωπικές μαρτυρίες του συγγραφέα ή εξ ακοής μαρτυρίες για τις οποίες ο καθένας μπορεί να έχει τις επιφυλάξεις του. Όμως για διάφορα συμβάντα υπάρχει μια ευρύτερη ατμόσφαιρα στους πολιτικούς κύκλους και στην κοινωνία που τείνει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ισχυρισμούς. Αυτό που εννοώ δηλαδή είναι το εξής: Εάν κάποιος ισχυριστεί ότι για παράδειγμα βλέπει τον Άντρο Κυπριανού να πίνει από το πρωί ουίσκι και το μεσημέρι να είναι σε κατάσταση εκτός ορίων και μετά να «στηλώνει» την μπουκάλα και να πέφτει για αρκετές ώρες σε λήθαργο, νομίζω ότι κανένας πολίτης δεν πρόκειται να πιστέψει. Ο ίδιος ισχυρισμός γίνεται πιστευτός για τον Νίκο Αναστασιάδη για λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Από το βιβλίο απορρέουν κάποια καθοριστικά συμπεράσματα:

Την Κύπρο επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού κυβερνούν ουσιαστικά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, διαπλοκές εκατομμυρίων, ιδιοτελή και ευτελή κίνητρα.Πίσω δηλαδή από πολιτικές αποφάσεις ή φαινόμενα τα οποία οι πολίτες παρακολουθούν, κρύβονται παρασκηνιακές συγκρούσεις με άξονα το οικονομικό κέρδος. Μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες με μεγάλο πλούτο καθορίζουν πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τις ζωές όλων μας, με μόνο κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Τα παραδείγματα πολλά: Πίσω από τις κατά καιρούς συγκρούσεις Αναστασιάδη – Αβέρωφ βρίσκονται ομάδες επιχειρηματιών. Πίσω από τους χειρισμούς που έγιναν για το «κούρεμα» καταθέσεων διαδραματίστηκαν απίστευτες δοσοληψίες εκατομμυρίων και άλλα πολλά. Το τι παρουσιάζεται στους πολίτες από τους κυβερνώντες είναι πολλές φορές μια στυγνή προπαγάνδα. Για παράδειγμα: η συναγερμική προπαγάνδα ότι το πρώτο όχι της Βουλής στο «κούρεμα» έφερε τα χειρότερα για τον τόπο καταρρίπτεται, αφού τεκμηριώνεται ότι ο ίδιος ο κύριος Αναστασιάδης ζήτησε από τη Βουλή να το καταψηφίσει.

Ενώ έπεισαν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας χειρίστηκε λανθασμένα την κατάσταση τρέχοντας πίσω από τους Ρώσους για δάνειο, αποδεικνύεται ότι αυτός που έτρεχε πίσω από τους Ρώσους, με ένα γελοίο μάλιστα τρόπο μέσω του υπόδικου Εφραίμ του Αγίου Όρους, ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης. Ενώ διατείνονται ότι έσωσαν τις τράπεζες, αποδεικνύεται ότι μετέτρεψαν τις τράπεζες σε αρένα συγκρούσεων για το ποιος θα ελέγξει τα δισεκατομμύρια των τραπεζών μέσω των Δ.Σ., μεταξύ Προεδρικού και Συναγερμού. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες εκμεταλλεύονται τους πολίτες, οι περιουσίες εκποιούνται, δουλειές χάνονται και κόσμος δεν έχει να φάει. Ο πρόεδρος δεν έχει τη διαύγεια να αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις, τουλάχιστον κάποιες ώρες την ημέρα. Βρισκόμαστε στο μέσο μιας τέλειας καταιγίδας με το Κυπριακό να οδεύει στα δύο κράτη, τη διαχείριση της πανδημίας να έχει αποτύχει, είμαστε στο μέσο μιας οικονομικής κρίσης και τεράστιων κοινωνικών επιπτώσεων. Αυτό που μας λέει η «Συμμορία» είναι ότι όλα δεν είναι τυχαία. Ούτε μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους σημερινούς κυβερνώντες.

* Ο κ. Χρίστος Χριστοφίδης είναι επαρχιακός γραμματέας Λευκωσίας – Κερύνειας.

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση