ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μακρύς ακόμη ο δρόμος...

Της Αντιγόνης Περικλέους Παπαδοπούλου*

Παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια στο ζήτημα της ισότητας των φύλων, οι έμφυλες διακρίσεις καλά κρατούν στον τόπο μας . Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Ευρωπαϊκής έρευνας για την ισότητα των φύλων , η Κύπρος βαθμολογείται κάτω του μέσου όρου της Ευρώπης .

Βαθμολογείται ψηλά στα θέματα υγείας, τις συνθήκες διαβίωσης και στα θέματα προσβασιμότητας. Στον τομέα της εκπαίδευσης , οι Κύπριες γυναίκες συγκαταλέγονται στις Ευρωπαϊες με τις ψηλότερες επιδόσεις . Στο προσδόκιμο ηλικίας επίσης υπερτερούν σε σύγκριση με την ΕΕ, αφού ζουν οι ίδιες κατά Μ.Ο. 83.9 χρόνια και 79.2 οι Κύπριοι άνδρες, σε σύγκριση με 82.9 χρόνια για τις γυναίκες και 77 για τους άνδρες στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωστόσο οι Κύπριες γυναίκες μειονεκτούν στη συμμετοχή τους στην πολιτική ,στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στα κεφάλαια ισχύος, πολιτικής και οικονομίας. Στον εργασιακό τομέα συντηρείται ο έμφυλος διαχωρισμός επαγγελμάτων, η ανισομισθία στις μισθολογικές απολαβές των φύλων και οι άνισες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης . Στην οικογένεια εξακολουθεί να υπάρχει άνιση κατανομή των ρόλων, με τη γυναίκα να επωμίζεται κύρια την φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών. Οι υποδομές για συμφιλίωση οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων υστερούν κατά πολύ στη χώρα μας, συγκρινόμενες με το βορειοευρωπαϊκό μοντέλο . Η ανισότητα μεταξύ των φύλων είναι εμφανής στην πολιτική, στη διοίκηση και στις θέσεις κλειδιά σε δημόσιο,ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα όπου κυριαρχούν ανδροκρατικά στερεότυπα και πατριαρχικές αντιλήψεις.

Οι ανισότητες , οι έμφυλες διακρίσεις και τα στερεότυπα δεν αντιμετωπίζονται ωστόσο με σπασμωδικά ημίμετρα ή μεμονωμένες νομοθετικές προτάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Απαιτείται ολοκληρωμένη προσέγγιση και εφαρμογή ενός φιλόδοξου και απαιτητικού σχεδίου Εθνικής στρατηγικής. Ξεκάθαροι στόχοι. Χρονοδιαγράμματα υλοποίησης . Δείκτες συνεχούς αξιολόγησης της προόδου. Διορθωτικές ενέργειες στη βάση εθνικών ερευνών, εμπειρογνωμοσύνης και διαρκών συγκρίσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από την οπτική γωνία της διάστασης του φύλου.

Είναι γεγονός πως το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο στα θέματα ισότητας των φύλων έχει σε μεγάλο βαθμό εκσυγχρονιστεί στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χάριν και στους συνεχείς αγώνες του γυναικείου κινήματος στον τόπο μας. Θα πρέπει ωστόσο διαρκώς να εκσυγχρονίζεται στη βάση ευρωπαϊκών οδηγιών. Η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία οφείλουν να επιδείξουν πραγματική πολιτική βούληση και να συνεργαστούν ώστε να επιταχύνουν την πρόοδο στα θέματα ισότητας . Προτείνω να μελετήσουν σε βάθος και να εφαρμόσουν τις καλές πρακτικές άλλων χωρών του εξωτερικού που επιτυχημένα απέδωσαν στα θέματα ισότητας . Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για στασιμότητα ή υποβάθμιση των θεμάτων αυτών.

Το βορειοευρωπαϊκό μοντέλο ισότητας των φύλων είναι , πιστεύω, το μοντέλο-πρότυπο που πρέπει να μελετήσουμε. Δεν είναι τυχαίο που η Φινλανδία κατάφερε με συγκροτημένο εθνικό σχέδιο να είναι σήμερα η 1η χώρα σε ποιότητα ζωής και η 2η καλύτερη χώρα στον παγκόσμιο δείκτη για την ισότητα των φύλων, την μητρότητα, τον δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης , την αλληλεγγύη στους πολίτες και την καινοτομία. Σουηδία, Ολλανδία και Δανία έχουν πετύχει σημαντικά άρματα προόδου στα θέματα ισότητας των φύλων και ψηλή συμμετοχή γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο, στη βουλή και σε θέσεις κλειδιά.

Οι χώρες αυτές έδωσαν τεράστια σημασία στην εμπέδωση μιας κουλτούρας ισότητας μέσω της εκπαίδευσης από την πολύ νεαρή ηλικία . Πέτυχαν δικτύωση ανδρών- γυναικών στη Βουλή για την προώθησή της. Εφάρμοσαν κατά καιρούς, αναγκαίες θετικές δράσεις (ποσοστώσεις και όχι μόνο). Πέτυχαν στήριξη από Μη κυβερνητικές και άλλες οργανώσεις ανδρών και γυναικών. Ενσωμάτωσαν τη διάσταση του φύλου σε όλους τους τομείς πολιτικής και το gender budgeting (έμφυλο προϋπολογισμό και πόρους για δράσεις & προγράμματα ισότητας).

Μια κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της, οφείλει να μεριμνήσει ώστε να καταπολεμεί διαρκώς δημοκρατικά ελλείμματα και να παρέχει σε άνδρες και γυναίκες ισότητα ευκαιριών, ισότιμη αντιμετώπιση και αξιοκρατία. Οφείλει να καταπολεμήσει πατριαρχικές νοοτροπίες και αναχρονισμούς . Μόνο έτσι θα πετύχει πραγματική πρόοδο και προκοπή. Στην Κύπρο είναι σίγουρα μακρύς ακόμη ο δρόμος...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X