ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Μπάιντεν και τα ταμπού

Του Νίκου Κατσουρίδη

Η επίσκεψη Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία δημιούργησε σοβαρές ελπίδες και στην Κύπρο. Ελπίδες ότι η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, έστω και αν έγινε για άλλους λόγους, θα βοηθούσε και στο Kυπριακό. Άλλωστε, είναι γνωστό το ενδιαφέρον του Αμερικανού αντιπροέδρου για το Kυπριακό από δεκαετίες. Μάλιστα, η εκεί επίσκεψή του συνέπεσε με την αναθέρμανση των διακοινοτικών συνομιλιών εδώ στη Λευκωσία, υπό την καθοδήγηση του κ. Άιντε, γνωστού λάτρη της αισιοδοξίας, αλλά και των άστρων. Συνομιλιών που θεωρούνται τελική δοκιμή της παρούσας φάσης των συνομιλιών, της τελικής και τελευταίας προσπάθειας για επίτευξη συμφωνίας, πριν από τις αμερικανικές εκλογές και, βέβαια, πριν από την προεκλογική εκστρατεία των κυπριακών προεδρικών εκλογών. Τελική δοκιμή και υπό την παρούσα αμερικανική διοίκηση.

Είναι γι’ αυτό που έχουν σημασία ορισμένες τοποθετήσεις του κ. Μπάιντεν, του πλέον φιλικού προς την Κύπρο ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου. Όπως ότι, για παράδειγμα, «Ο καλύτερος φίλος που έχει η Τουρκία είναι οι ΗΠΑ», αλλά και η συγνώμη Μπάιντεν προς Ερντογάν για τον τρόπο που οι ΗΠΑ αντέδρασαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

Φυσικά, άδικα παραπονιούνται οι Τούρκοι για το τελευταίο. Τι θα πούμε εμείς, επί του προκειμένου, για το πραξικόπημα της15ης Ιουλίου, αλλά στην Κύπρο, για το οποίο οι ΗΠΑ μάς ζήτησαν συγνώμη διά στόματος Χόλμπρουκ, γιατί ως γνωστόν είχαν βάλει το χεράκι τους;

Επίσης, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος φέρεται να έχει απολογηθεί και προσωπικά προς τον Ερντογάν για τις λεκτικές επιθέσεις του κ. Μπάιντεν προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Είναι φυσικό πως τέτοιες δηλώσεις δεν προκαλούν αισιοδοξία ότι οι ΗΠΑ, ο μέγας «φίλος και εταίρος» της Τουρκίας, θα την πιέσουν επί της ουσίας, ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. Μία προόδος πραγματική, η οποία θα ανοίγει το δρόμο προς ευτυχή κατάληξη και όχι πρόοδος διαδικαστική και εντυπωσιοθηρική.

Με αυτά τα δεδομένα, της πιο πρόσφατης επαφής ΗΠΑ και Τουρκίας, και τις συνομιλίες να έχουν επαναρχίσει ήδη δριμύτερες, με χρονικό ορόσημο την 14η Σεπτεμβρίου, έρχεται η δήλωση του κ. Άιντε να ρίξει νέο φως, να θέσει νέα οπτική για την ανυπαρξία προόδου στο Κυπριακό. Έσπασαν, λέει, τα… ταμπού!

Πέραν του ότι ο κ. Άιντε, ο καθοδηγητής των συνομιλιών, δεν εξηγεί τι εννοεί «ταμπού», διαγράφει με μία δήλωσή του την πηγή του πολυετούς αδιεξόδου στο Κυπριακό. Διαγράφει, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του Ο.Η.Ε., τον καθοριστικό αρνητικό ρόλο της Τουρκίας. Διαγράφει την τουρκική κατοχή και τα συνεπακόλουθά της και ξεχνά ότι το Κυπριακό δεν είναι ψυχολογικό θέμα, αλλά ξεκάθαρα πολιτικό θέμα διεθνούς νομιμότητας. Το οποίο η Τουρκία καλείται να λύσει με την αποχώρησή της από τα εδάφη μας. Είναι θέμα αναγνώρισης της ύπαρξης της μικρής μεν, αλλά ανεξάρτητης και κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι θέμα αναγνώρισης του δικαιώματος των Κυπρίων, όλων των Κυπρίων, να ζήσουμε λεύτεροι, ανεξάρτητοι, χωρίς ξένους στρατούς και εγγυητές - προστάτες και κηδεμόνες, που ιστορικά αποδείκτηκαν στραγγαλιστές των δικαίων και δικαιωμάτων μας, της ελευθερίας και ανεξαρτησίας μας.

Πέραν, όμως, από τα πιο πάνω, τα οποία οφείλει να υπερασπίζεται ο Έσπερ Μπαρθ Άιντε, με προβληματίζει ένα άλλο σημείο της δήλωσής του, η οποία λέει ότι «είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε όλα τα θέματα χωρίς ταμπού». Είμαστε σημαίνει και οι τρεις παράγοντες των συνομιλιών. Δηλαδή ο ίδιος, ως ειδικός σύμβουλος και εκπρόσωπος του γ.γ. του Ο.Η.Ε. στις συνομιλίες, ο ηγέτης της ε/κ κοινότητας και ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας. Όταν, λοιπόν, δηλώνει «είμαστε», καταρχάς να διερωτηθώ αν ο ίδιος είναι έτοιμος να θέσει υπό συζήτηση και μάλιστα «χωρίς ταμπού» τους όρους εντολής του. Γιατί αλήθεια, ποιο ταμπού θα υπερβεί π.χ. αναφορικά με τις πρόνοιες των αποφάσεων του Ο.Η.Ε. (Γενικής Συνέλευσης και Συμβουλίου Ασφαλείας) για την Κύπρο;

Εγώ λέω πως καμία υπέρβαση δεν δικαιούται να κάνει. Άρα ποια ταμπού θα υπερβεί η πλευρά που εκπροσωπεί; Αν, πάλι, εννοεί ότι μόνο οι δύο συνομιλητές είναι έτοιμοι να υπερβούν «ταμπού», τότε επιτρέψτε μου να πω ότι η τ/κ και τουρκική πλευρά έχουν και πάλι καταστήσει σαφές ότι κάποια «ταμπού» είναι αξεπέραστα. Όπως ο εγγυητικός ρόλος της Τουρκίας, π.χ. Μένει, λοιπόν, η ε/κ πλευρά να καταστήσει και αυτή σαφές ότι, για παράδειγμα, δεν συζητείται καν το «ταμπού» για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Όπως ούτε το «ταμπού» που επιβάλλει τερματισμό του εγγυητικού ρόλου και παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο κάτω από οποιαδήποτε ομπρέλα. Και θέλω να πιστεύω ότι η ε/κ πλευρά, όχι μόνο δεν συζητεί παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και ούτε αποδέχεται οποιοδήποτε εγγυητικό ρόλο της Τουρκίας, αλλά θα το επαναλάβει και δημόσια.

Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί, είναι ζωτική ανάγκη να λυθεί, αλλά να λυθεί ορθά. Δηλαδή στη βάση αρχών για να είναι λύση διαρκής, λειτουργική, βιώσιμη και ασφαλής.


*Πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X