ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρχεται το Ψηφιακό Ευρώ

Γράφει ο Γιάννης Γεωργούλας*

Το ψηφιακό ευρώ πρόκειται να είναι μια νέα μορφή ψηφιακού νομίσματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σκοπός του θα είναι να παρέχει μια ασφαλή, γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδο πληρωμής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα βασίζεται σε ένα σύστημα κατανεμημένου καταλόγου (distributed ledger technology), όπως συμβαίνει με την τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως, ενώ θα επιτρέπει στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων με απόλυτη ασφάλεια. Το ψηφιακό ευρώ, όμως, βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης και δοκιμής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναμένεται να βγει στην αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτή θα είναι μια απάντηση στους επικριτές των ψηφιακών νομισμάτων αφού βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο με τις τράπεζες να τρέχουν για να προλάβουν τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι λόγοι που βλέπουμε ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να επικρατήσει είναι αρκετοί, αφού μπορεί να αυξήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των πληρωμών διευκολύνοντάς τες, όπως επίσης και μειώνει τον κίνδυνο της απάτης και την ίδια ώρα αυξάνει την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Από την άλλη, το κόστος μειώνεται δραματικά ενώ ακόμα και αυτοί που δυσκολεύονται για διάφορους λόγους να πραγματοποιήσουν πληρωμές, τους διευκολύνει μειώνοντας κατά πολύ τους μεσάζοντες για μια τέτοια ενέργεια. Τέλος, μπορούμε να πούμε ότι το ψηφιακό ευρώ μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις αφού μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων θα επωφεληθούν οι ίδιοι κερδίζοντας περισσότερο χρόνο ή μειώνοντας το κόστος τους. Βρισκόμαστε στην εποχή που αποκαθηλώνονται τα παραδοσιακά νομίσματα και περνάμε στην ψηφιακή εποχή.

Οι λύσεις που έχουν φέρει οι fintech φαίνεται ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα γιατί ήδη οι πολίτες τις επιβραβεύουν αυξάνοντας τη χρήση τους. Η κυκλοφορία του ψηφιακού ευρώ θα είναι η επιστέγαση της προσπάθειας ετών των fintech που είχαν σκοπό να γίνουν αποδεκτές οι λύσεις τους αφού έτσι θα μπορέσουν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο αναγκάζοντας τις παραδοσιακές τράπεζες να αλλάξουν πιο γρήγορα.

*Ο κ. Γιάννης Γεωργούλας είναι σύμβουλος Στρατηγικής και Επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση