ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εσύ πόση Ευρώπη κατανάλωσες φέτος;

*Του Πάνου Λοϊζου Παρρά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ας μιλήσουμε για την Ευρώπη, ευρωεκλογές έρχονται.

Παρά την κριτική που δέχεται τελευταία η Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως για την πρόσφατη εμπειρία της σκληρής λιτότητας και της λογιστικοποίησης της πολιτικής, η λέξη «Ευρώπη», συνεχίζει –με εξαιρέσεις- να διατηρεί την αλληγορική σημασία της. Μια λέξη που έχει ταυτιστεί με τη δημοκρατία, την ασφάλεια, την ευμάρεια, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι προηγμένες κοινωνίες και οικονομίες της Ευρώπης, γίνονται συχνά σημείο αναφοράς για όλους τους λαούς της υφηλίου.

Συχνά μπερδευόμαστε, κι αναζητούμε την Ευρώπη στις μακρινές Βρυξέλες. Η Ευρώπη όμως, βρίσκεται γύρω μας και ρυθμίζει σχεδόν τα πάντα. Από το ράφι του σουπερμάρκετ, μέχρι και τα σκουπίδια που παράγουμε. Πόση «Ευρώπη» όμως βιώνουμε καθημερινά, ειδικά σε ζητήματα καθοριστικά για την ποιότητα ζωής;

Ας ξεκινήσουμε για παράδειγμά με την παιδεία, όπου ο Αρχιεπίσκοπος εν έτη 2018, επιμένει να στέλνει μηνύματα μισαλλοδοξίας ενώ διατηρεί ισχυρό λόγο στη διαχείριση του εκπαιδευτικού συστήματος. Σας ξενίζει άραγε ο Υπουργός Παιδείας που δηλώνει ευθαρσώς ότι μοιράζεται τις ίδιες αρχές και αξίες με μια ακροδεξιά συμμορία; Δεν θα έπρεπε, γιατί πολύ απλά στη δικιά μας ευρωπαϊκή χώρα, ο επικεφαλής της εκκλησίας βρίσκει ακόμα συμμάχους που του δίνουν το δικαίωμα να επιλέγει Υπουργό Παιδείας. Η τραγική διαπίστωση στην παιδεία, ήταν η μεταγενέστερη διευκρίνιση του Υπουργού. Οι κοινές αξίες λέει, είναι οι «ελληνοχριστιανικές». Πρόκειται για μηδενικό σεβασμό στην επιστημονική γνώση. Ψηφίζουμε δογματική εκπαίδευση, που παράγει ελληνοχριστιανούς σε δικοινοτικό κράτος. Με τους μισούς μαθητές στις τάξεις να είναι ξενόγλωσσοι, πιθανότητα παραβιάζουμε και το κατοχυρωμένο τους δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Ας μιλήσουμε για την Υγεία. Με τα δημόσια νοσοκομεία σε πλήρη αποδιοργάνωση, τους καρκινοπαθείς να σέρνονται από όλη την Κύπρο στην Λευκωσία και τους νεφροπαθείς από το Τρόοδος στην Λεμεσό για αιμοκάθαρση, συζητάμε ακόμα τη μορφή του ΓΕΣΥ την ώρα που αυτό αποτελεί νόμο του κράτους. Ας μην αναλύσουμε γιατί καθυστερήσαμε 30 χρόνια να το ψηφίσουμε, αλλά ας κοιτάξουμε να εφαρμόσουμε επιτέλους ένα άρτιο σύστημα υγείας. Την «Ευρώπη» την μετράς στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Κι αντί το κράτος να εκλιπαρεί για την αλληλεγγύη των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, ας επενδύσει τα λεφτά που είναι απαραίτητα για ένα αξιοζήλευτο ΓΕΣΥ, που καμία ιδιωτική πλατφόρμα δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί.

Ας μιλήσουμε για την οικονομία. Η πιο σοβαρή μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών, ήταν η πώληση υπηκοότητας με δόλωμα το ευήλιο παραλιακό διαμέρισμα. Έχουν προειδοποιήσει όλοι οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι της χώρας αλλά και η κομισιόν, ότι για την οικονομία τα οφέλη είναι περιορισμένα και πρόσκαιρα, ενώ οι κίνδυνοι για στρεβλώσεις είναι τεράστιες. Πέραν του κατασκευαστικού κλάδου, όλοι οι υπόλοιποι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Συνεπεία της αδιαφορίας και των διαπλεκόμενων συμφερόντων, η εκροή επιστημονικού προσωπικού συνεχίζεται, ενώ η βιώσιμη ανάπτυξη με τεχνολογικά ανοίγματα αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Την ώρα που η Ευρώπη καταρτίζει πλάνα για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, εμείς δεν έχουμε πυροσβεστικά μέσα για τα ψηλά κτίρια που αδειοδοτούμε…
Ας μιλήσουμε για το περιβάλλον και για τα πρόστιμα που πληρώνει η Κυπριακή δημοκρατία. Όχι μόνο δεν φροντίσαμε να φτιάξουμε το ενδεδειγμένο από την ΕΕ σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, αλλά παράγουμε και το μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών ανά κάτοικο. Ας προσθέσουμε και τα χρήματα που ξοδέψαμε σε μελέτες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να φτάσουμε το στόχο του 13% το 2020. Σήμερα ακόμα βρισκόμαστε στο 9,7%.

Ας μιλήσουμε για δημοκρατία. Η ελλιπής νομοθεσία ή ακόμα κι η μη εφαρμογής της, επιτρέπει τη συγκέντρωση του Τύπου σε μια χούφτα ανθρώπους. Η έλλειψη ρυθμιστικών οργάνων και σύγχρονων νομοθετικών δικλίδων πλήττουν την ανεξαρτησία του τύπου και το βασικό δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση.

Ας μιλήσουμε για την ανεπάρκεια και το θεσμικό ρατσισμό των σωμάτων ασφαλείας. Ας μετρήσουμε τις αυτοκτονίες στις φυλακές και την εγκληματική αμέλεια της αστυνομίας σε υποθέσεις εξαφάνισης άτυχων μεταναστριών. Παντελής έλλειψη προληπτικών δράσεων, ερασιτεχνισμός και αδιαφορία. Θρηνούμε θύματα, στους δρόμους, στα σχολεία, στα εφηβικά πάρτι και πνίγουμε τις ευθύνες σε εξεταστικές επιτροπές.

Ας μιλήσουμε για κοινωνικές πολιτικές. Για το προβληματικό Γραφείο Ευημερίας, για τα Συμβούλια Κοινωνικού Εθελοντισμού που είναι αφημένα στον κομματικό μικρόκοσμο των τοπικών κοινωνιών. Ας πάμε μια βόλτα από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Κοφίνου και στο κέντρο της Λευκωσίας όπου αγανακτισμένοι πρόσφυγες από την Αφρική βρήκαν καταφύγιο σε ερειπωμένο κατάστημα, χωρίς τρεχούμενο νερό, χωρίς τα απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση. Εικόνες που δεν θυμίζουν με τίποτα ευρωπαϊκό κράτος.

Αν σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα πάντως, η Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία, γιόρτασε την Ημέρα της Ευρώπης με πρώτο στοιχείο στην ανακοίνωσή της, την αυξητική πορεία της καταναλωτικής δαπάνης…Εσείς πόση «Ευρώπη» καταναλώσατε φέτος;

*Ο Πάνος Λοϊζου Παρράς είναι οικονομολόγος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X