ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

H σημασία της ψήφισης του «O περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (τροποποιητικός) Νόμος του 2019»

Της Δρ Ελένη Σταύρου

Η ευημερία και προστασία των ζώων είναι σημάδι πολιτισμού ενός κράτους που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκό, πολιτισμένο και σύγχρονο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε κατά την προηγούμενη συνεδρία της, με πλειοψηφία, την τροποποίηση του «O περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (τροποποιητικός) Νόμος του 2019». Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος αφιέρωσε πολύ χρόνο και προσπάθεια σε αυτό το νομοσχέδιο, το όποιο με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων και άλλων οργανώσεων πήρε την τελική του μορφή.
Με την τροποποίηση του νομοσχεδίου, ενδυναμώνεται ο μηχανισμός παρακολούθησης θεμάτων προστασίας και ευημερίας των ζώων, μέσω της προώθησης σχετικών δράσεων και πολιτικών.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο, προβλέπει σημαντικές αλλαγές, όπως η προσθήκη πρόνοιας η οποία δύναται να μετριάσει το φαινόμενο του μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων και των προεκτάσεών του τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την ευημερία των αδέσποτων. Συγκεκριμένα, η σχετική πρόνοια προβλέπει ότι σε περίπτωση που ζώο περιέρχεται στον έλεγχο της αρμόδιας αρχής ή των Επαρχιακών Επιτροπών Ευημερίας Ζώων και πιθανόν να φέρει σύστημα ατομικής αναγνώρισης/σήμανσης, καταβάλλεται προσπάθεια για τον εντοπισμό του ιδιοκτήτη. Φυσικά, για την δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων ζώων καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και η καλλιέργεια κουλτούρας και συνείδησης για προστασία των ζώων.

Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο προστέθηκε πρόνοια, σύμφωνα με την οποία η αρμόδια αρχή έχει την εξουσία, σε ενδεχόμενο που διαπιστωθεί οποιαδήποτε παραβίαση απαγορευτικής ή επιτακτικής διάταξης του νόμου και των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων κανονισμών ή διαταγμάτων από τον ιδιοκτήτη, κάτοχο ή φύλακα ζώου, να προβεί σε κατάσχεση του ζώου με σκοπό την ανάθεση της φροντίδας του σε άλλο κατάλληλο, κατά την κρίση της αρμόδιας αρχής, πρόσωπο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, πρόνοιες που σκοπό έχουν την πρόληψη, όπως για παράδειγμα, τη δυνατότητα επιβολής ποινής φυλάκισης σε περίπτωση καταδίκης προσώπου για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας και αύξησης των χρηματικών ποινών που μπορεί να επιβάλουν τα δικαστήρια.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι διαμέσου του νομοσχεδίου, επιτυγχάνεται η ενίσχυση των Επαρχιακών Επιτροπών των Ευημερίας Ζώων, ως προς τη σύνθεσή τους, με ευρύτερη εκπροσώπηση σε αυτές, των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων και διεύρυνση των εξουσιών τους.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου καταστροφής χώρων σίτισης και πόσης αδέσποτων ζώων, χωρίς όμως τη δημιουργία εστιών μόλυνσης ή κακοσμίας, προστέθηκε πρόνοια για την απαγόρευση της καταστροφής ή/και απόσυρσής τους. Συναφώς, περιλήφθηκε πρόνοια σύμφωνα με την οποία οι τοπικές αρχές οφείλουν να καθορίζουν ειδικούς χώρους σίτισης και πόσης αδέσποτων ζώων εντός των δημοτικών ή κοινοτικών ορίων της περιοχής όπου ασκούν τις αρμοδιότητές τους. Πέρα από τους ειδικούς χώρους οι οποίοι θα καθορίζονται, οι τοπικές αρχές, θα μπορούν έπειτα από σχετική αίτηση οποιουδήποτε προσώπου να εκδίδουν άδειες για τη χρήση και άλλων χώρων, με σκοπό τη σίτιση και την πόση αδέσποτων ζώων, εντός των δημοτικών ή κοινοτικών ορίων της περιοχής που ασκούν τις αρμοδιότητές τους, για περιορισμένη χρονική περίοδο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο εισάγονται διατάξεις οι οποίες συνάδουν με τις σύγχρονες αντιλήψεις για την ευημερία των ζώων και αποσκοπούν στην απαγόρευση της μόνιμης πρόσδεσης σκύλου, εκτός από συγκεκριμένες/ειδικές περιπτώσεις και κατά δεύτερο λόγο στην απαγόρευση της κράτησης, απομόνωσης ή περιορισμού σκύλων ή γάτων σε ταράτσες/μπαλκόνια/βεράντες.
Καταληκτικά, πρέπει να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε ομάδας πολιτών ή συγκεκριμένων προσώπων, αλλά μοναδικό σκοπό έχει, την περαιτέρω προστασία και ενίσχυση της ασφάλειας των ζώων από την κακομεταχείριση.

Δρ Ελένη Σταύρου - Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ. Λεμεσού

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση