ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση

*της Δρα Άντρεας Τρύφωνος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Είμαι μόνιμος κάτοικος Κύπρου και έχω μεταβεί στην Αγγλία για την υποστήριξη του διδακτορικού μου. Όταν αναχώρησα από την Κύπρο 4 Μαρτίου, ο κορονοϊός αποτελούσε μακρινό φόβο για την Κύπρο όπως και για πολλές άλλες χώρες. Στο Liverpool που έφτασα, μία από τα ίδια, κανένας φόβος, κανένα κρούσμα, κανένα μέτρο. Μέσα σε 3 μέρες και στους δύο μου εξεταστές (ένας από την Ολλανδία και μία από την Δανία) τους απαγορεύτηκε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ως μέτρο των πανεπιστημίων κατά της εξάπλωσης του ιού. Στο μεταξύ (9 Μαρτίου) εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο και ξεσπά ο απόλυτος πανικός.

Αναμφισβήτητα η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, επομένως, η έξαρση ενός τόσο μεταδοτικού ιού, που εντωμεταξύ η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει τόσο λίγα ακόμη, αγχώνει τους κυβερνώντες της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί με όλους τους πολίτες της. Ανακοινώνουν μέτρα προκειμένου να διαχειριστούν τη μαζική ροή Κυπρίων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Λογικό μέτρο μεν, κατά των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δε, εφόσων παρεμποδίζει την πρόσβαση και την ιατρική περίθαλψη Κυπρίων στην ίδια τους την χώρα, αδιαφορώντας για την έκβαση της υγείας τους σε χώρες που δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.

Τι γίνεται με τους αποκλεισμένους Κύπριους που έτυχε να είναι εκτός των συνόρων της χώρας αυτή την κρίσιμη εβδομάδα;

Αρχικά η κυβέρνηση έδωσε την Κυριακή 15 Μαρτίου, 24 ώρες διορία να επιστρέψουν όλοι αυτοί οι Κύπριοι. Χωρίς υπερβολή μέσα σε 15 λεπτά δεν υπήρχαν θέσεις για αυτές τις περιορισμένες πτήσεις. Μετά από αυτό το 24ώρο, η Κύπρος απαιτεί πιστοποιητικό υγείας, ουσιαστικά αρνητική ένδειξη στο τεστ κορονοϊού. Όλοι γνωρίζαμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και σε άλλες χώρες (Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο, Γαλλία κτλ), έπαψαν να κάνουν το τεστ εάν δεν παρουσιάζεις συμπτώματα. Εν ολίγης η έκδοση του προκείμενου πιστοποιητικού είναι αδύνατη. Πολλοί από εμάς μιλήσαμε με την πρεσβεία της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να ενημερώσουμε ότι βρισκόμαστε στην Αγγλία και δεν έχουμε μόνιμη διαμονή εδώ. Εγώ είμαι τυχερή γιατί φιλοξενούμε από μία φίλη προς το παρών. Υπάρχουν όμως άτομα που ξέμειναν εδώ χωρίς διαμονή, πιθανώς με οικονομική στενότητα ή προβλήματα υγείας. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας χθες. Η Κυβέρνηση αναγνώρισε το πρόβλημα που προέκυψε και στις 17 Μαρτίου το βράδυ ανακοινώσε καινούργια μέτρα για τις συγκεκριμμένες κατηγορίες πολιτών που ξέμειναν στο εξωτερικό. Τα αποδεικτικά που ζητάει αυτή τη φορά είναι λογικά και εφικτά (εισιτήριο αναχώρησης από την Κύπρο, αποδεικτικό νοσηλείας κτλ). Το εμπόδιο μας τώρα είναι ο χρόνος. Χρειαζόμαστε κάποιον να παραλάβει αυτά τα αποδεικτικά, να τα επιβεβαιώσει, να εκδώσει και να αποστείλλει την ειδική άδεια εισόδου, και όταν την παραλάβουμε να βρούμε πτήσεις. Όλα αυτά σε λιγοτέρο από 72 ώρες. Εντωμεταξύ οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει όλες τις πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο για το επόμενο διάστημα.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναγνωρίσω την πολύτιμη βοήθεια των ατόμων που δουλευούν στην πρεσβεία. Έπραξαν άμεσα και αποτελεσματικά. Εξ όσων γνωρίζω έχουν παραχωρήσει διαμονή είτε σε σπίτια είτε σε ξενοδοχεία σε άτομα που επικοινώνησαν μαζί τους και δεν είχαν διαμονή. Ωστόσο είναι δυσεύρετοι, είναι πολύ λίγα άτομα που προσπαθούν να διαχειρηστούν μία πρωτόγνωρη κατάσταση με ασφυκτικές προθεσμίες. Μέσα σε λιγότερο από 72 ώρες (3 πμ 21 Μαρτίου), θα πρέπει να δημιουργήσουν λίστες με τα άτομα που πρέπει να επιστρέψουν Κύπρο, να βάλουν προτεραιότητες σε άτομα που έχουν ταξιδέψει για ιατρικούς λόγους, σε άτομα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό που πρέπει να επιστρέψουν το συντομότερο, σε άτομα που δεν έχουν διαμονή κτλ, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ναυλώσουν πτήσεις (γιατί δεν υπάρχουν πτήσεις) και να ειδοποιήσουν όλον αυτόν τον κόσμο που επικοινώνησε μαζί τους ότι υπάρχει πτήση να επιστρέψουν.

Εντωμεταξύ όλοι εμείς που ξεμείναμε, είμαστε στο περίμενε και όσοι δεν είμασταν ήδη πανικοβλημένοι αρχίζουμε να αγχωνόμαστε γιατί οι γραμμές, όπως είναι αναμενώμενο, είναι κατειλημμένες, έχουμε στείλει τα στοιχεία μας και δεν πήραμε απάντηση ακόμα, και ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Προσωπικά το άγχος μου αυτή τη στιγμή είναι εάν θα προλάβει η πρεσβεία να ανταποκριθεί, όχι γιατί δεν είναι ικανή, αλλά γιατί παραμένει ένα τεράστιο εγχείρημα, με λίγα άτομα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα. Να ευχηθώ καλή δύναμη σε αυτούς τους ανθρώπους και ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ενδεχομένως να μπορούσε η Κυπριακή Δημοκρατία να δώσει πιο πολύ χρόνο και προσωπικό αυτή τη φορά ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική – χωρίς άλλα παρατράγουδα - έκβαση των πραγμάτων.

Εν κατακλείδι, η αλήθεια παραμένει κάπου στη μέση. Μπράβο στην Κυβέρνηση που έλαβε άμεσα μέτρα, αλλά....

Αλλά ξεμένουν κάποιοι Κύπριοι στο εξωτερικό, οι οποίοι εν τέλει γίνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας ενώ άλλοι Κύπριοι με μένος φωνάζουν να μην επιστρέψει κανείς για μην αρρωστήσουν οι υπόλοιποι Κύπριοι, οι οποίοι εντωμετωξύ συχνά κυκλοφορούν.
Από την μία, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που δε λαμβάνει κανένα μέτρο, προς το παρόν, με τη δικαιολογία ότι θέλει να προετοιμάσει το σύστημα υγείας και καλεί τον κόσμο να αντιμετώπισει τα συμτπώματα με ψυχραιμία και από την άλλη η Κύπρος πανικοβλημένη που αυτή τη στιγμή όποιος είναι στο εξωτερικό ή καταλάθος βρέθει θετικός στον κορονοϊό μπαίνει στην λίστα των λεπρών. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X