ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«K» story: Αγριόγατα Σερβάλ – Πράγματα που δεν γνωρίζατε γι’ αυτήν

Δείτε γιατί το συγκεκριμένο αιλουροειδές, με τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες δεν μπορεί να γίνει κατοικίδιο και γιατί η Σαβάννα, η γάτα που προήλθε από τη διασταύρωσή του, έχει άγρια ένστικτα

Η ποικιλόμορφη και πολυσχιδής φύση μερικές φορές καταφεύγει σε κάποια ειρωνεία, δημιουργώντας πραγματικά υπέροχες μορφές ζωής. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα αφορά τις αγριόγατες της Αφρικής της φυλής Σερβάλ, που είναι σαρκοφάγα θηλαστικά της οικογένειας των αιλουροειδών.

Η Σερβάλ είναι αληθινά άξια προσοχής και καθολικού θαυμασμού. Μιμείται το χρώμα ενός τσιτάχ και μοιάζει με λεοπάρδαλη, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια αγριόγατα με μακριά πόδια, λαιμό και αυτιά, στοιχεία που την καθιστούν χαριτωμένη.

Είναι ζώα μοναχικά, που ζουν μέχρι 10 χρόνια στη φύση και 20 σε συνθήκες αιχμαλωσίας, ενώ το βάρος τους κυμαίνεται από 7 έως 20 κιλά!

Με τα πανύψηλα πόδια τους αναπτύσσουν ταχύτητες έως 80 χιλιόμετρα την ώρα (η γάτα αγγίζει τα 48 χιλιόμετρα την ώρα), κάτι που τις καθιστά εξαιρετικούς θηρευτές τρωκτικών.

Αν και το ύψος τους (ως τους ώμους) δεν ξεπερνά τα 66 εκατοστά, τα Σερβάλ είναι ικανά για κάθετα άλματα της τάξης των 3 μέτρων.

Χάριν της εξαιρετικής ικανότητάς τους για άλματα, τα Σερβάλ καταφέρνουν με κάθετα άλματα να πιάνουν, κυριολεκτικά, πουλιά στον αέρα.

Αν ο άνθρωπος είχε ανάλογη ικανότητα άλματος, θα κατόρθωνε να φτάσει σε ύψος 7 μέτρων!

Ένα αρπακτικό ζώο εξ ορισμού τρέφεται με κρέας. Άρα, επιζητεί ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη «παιχνίδι», που θα πρέπει φυσικά να είναι φρέσκο. Εκτός των άλλων, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα δυσμενές από την άποψη των εξόδων τη στιγμή της συντήρησης.

Επίσης, η συγκεκριμένη γάτα είναι νυκτόβια. Της αρέσει να κοιμάται τη μέρα και να δραστηριοποιείται το βράδυ. Αν λάβετε υπόψη το μέγεθος και το βάρος του ζώου, το πρωί θα πρέπει να είστε σε θέση να αξιολογήσετε τις ζημιές που θα υπάρχουν στο σπίτι.

Πάντως, ο άνθρωπος για να μπορέσει να εξημερώσει το εξωτικό αυτό ζώο προχώρησε σε διασταύρωσή του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η γάτα Σαβάννας. Αυτή προήλθε από διασταύρωση της Αφρικάνικης Αγριόγατας Σερβάλ με οικόσιτη γάτα, ενώ οι επόμενες γενιές της γάτας Σαβάννας προέκυψαν από διασταυρώσεις των αρχικών απογόνων με άλλες φυλές, όπως Όσικατ ή Αιγυπτιακές Μάου. Η γάτα Σαβάννας, διακαής πόθος πολλών, θα κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον των απανταχού γατολατρών.

Αν και υπάρχουν πολλές αξιοθαύμαστες ιδιότητες της ράτσας Σαβάννα, γάτες που δεν παραλείπουν να είναι παιχνιδιάρες, να γουργουρίζουν, να γρυλίζουν και να μαρκάρουν τον χώρο τους όπως όλα τα γατάκια, εντούτοις υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που εμπλέκονται με τη διατήρηση μιας τέτοιας ως κατοικίδιο ζώο. Ανεξάρτητα από το πόσο εξημερωμένη μπορεί να γίνει, μια γάτα Σαβάνας πάντα θα είναι ένα άγριο ζώο στην καρδιά –εξαιτίας των προγόνων της, γεγονός που την καθιστά περίπλοκη και συχνά επικίνδυνη για οικόσιτη.

Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES