ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Το σύνδρομο Άσπεργκερ η δύναμή μου» (βίντεο)

Με σθένος απάντησε στους επικριτές της δράσης της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Είναι 16 ετών. Κατάγεται από τη Σουηδία και ονομάζεται Γκρέτα Τούνμπεργκ. Είναι η έφηβη ακτιβίστρια η οποία έχει προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, η οποία εμφανίστηκε από το πουθενά τον Αύγουστο του 2018, διοργανώνοντας αποχή από τα σχολεία της χώρας της κάθε Παρασκευή, με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Κάποιοι πίνουν νερό στο όνομα της μικρής, κυρίως για το όραμά της να σώσει τον πλανήτη, ενώ οι επικριτές της τη βλέπουν ως θύμα μιας καλοκουρδισμένης ομάδας που εμπορευματοποιεί ένα ανήλικο κορίτσι με στόχο να βγάλει δισεκατομμύρια.

Οι επικριτές της κάνουν λόγο για μια απ’ αυτές τις… ιέρειες της σύγχρονης προσωπολατρίας που επιβάλλεται και πως ο «δημιουργός» της Γκρέτα είναι ένας πανίσχυρος και πασίγνωστος Σουηδός δημοσιοσχετίστας – επικοινωνιολόγος, ο Ιγκμάρ Ρεντζόχ, στον οποίο ανήκει η διαδικτυακή start-up «We Don’t Have Time» και ο οποίος έκανε γνωστό με μια συγκινητική ανάρτηση στο facebook του πέρυσι ότι η μικρή σε ηλικία 11 ετών διαγνώστηκε με το σύνδρομο Άσπεργκερ.

Το σύνδρομο αυτό βρήκαν οι επικριτές της να «χτυπήσουν» σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν την παρορμητική συμπεριφορά της μικρής, χωρίς βέβαια να τη χρεώνουν στην αφέλεια ενός παιδιού βγάζοντάς την συνάμα από το κάδρο της κριτικής.

Η απάντηση της 16χρονης ήταν αποστομωτική και ήρθε διά των social media της. «Όταν αυτοί που σε μισούν, εστιάζουν στο πώς είσαι εξωτερικά και στα χαρακτηριστικά σου που σε κάνουν διαφορετική, σημαίνει ότι δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Και τότε ξέρεις ότι κερδίζεις! Έχω Άσπεργκερ και αυτό σημαίνει ότι είμαι κάπως διαφορετική από τα συνηθισμένα. Και το να είσαι διαφορετικός -υπό συγκεκριμένες συνθήκες- είναι υπερδύναμη» έγραψε η Γκρέτα. «Δεν μιλάω δημόσια για τη διάγνωσή μου για να κρυφτώ πίσω από αυτό, αλλά επειδή γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν άγνοια και εξακολουθούν να το βλέπουν ως "ασθένεια" ή κάτι αρνητικό. Και πιστέψτε με, η διάγνωσή μου με έχει περιορίσει. Πριν αρχίσω το σχολείο, δεν είχα ενέργεια, δεν είχα φίλους και δεν μιλούσα σε κανέναν. Απλώς καθόμουν στο σπίτι με διατροφική διαταραχή. Όλα αυτά είναι παρελθόν τώρα, αφού έχω βρει ένα νόημα, σε έναν κόσμο που μερικές φορές φαίνεται ότι δεν έχει νόημα για τόσους πολλούς ανθρώπους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X