ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Κ» Story: Αλέξης Παπαχελάς - Φωτίζοντας ιστορικά γεγονότα του ‘74

Προβληματισμός για τα τραγικά γεγονότα της περιόδου πριν το 1974 είναι η αίσθηση που άφησε η παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Παπαχελά «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974» στη Λευκωσία

Moντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

«Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974»
Συγγραφέας: Αλέξης Παπαχελάς
Δημοσιογράφος-Διευθυντής «Καθημερινής» Ελλάδας
Πού: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Λευκωσία
Πότε: 30/11/2021
Ομιλητές: Χρήστος Στυλιανίδης, Νίκος Χριστοδουλίδης
Συντονιστής: Μαρίνα Οικονομίδου

«Είναι μια έρευνα 25 χρόνων για την κρίσιμη επταετία. Το βιβλίο έχει ένα σπάνιο υλικό, συνεντεύξεις, μαρτυρίες με τους πρωταγωνιστές. Φωτίζει ιστορικά στοιχεία που ήταν στο παρασκήνιο και θολά» ανέφερε η συντονίστρια της παρουσίασης του βιβλίου του Αλέξη Παπαχελά.

Προβληματισμός, αδικία, αγανάκτηση για τα τραγικά λάθη και τις πολιτικές «μικρών» ανθρώπων που έλαβαν μεγάλες και μοιραίες αποφάσεις σε σκοτεινά δωμάτια που οδήγησαν στην τραγική κατάληξη της Κύπρου. Αυτή την αίσθηση άφησε η παρουσίαση του ιστορικού ντοκουμέντου του Αλέξη Παπαχελά. Η έρευνά του φώτισε αρκετά σκοτεινά γεγονότα της περιόδου, αφήνοντας ωστόσο ακόμη και στον συγγραφέα και ερευνητή κάποια αναπάντητα ερωτήματα.

«Δεν έχω καταλάβει ποτέ γιατί ο Μακάριος προχώρησε σε αυτή την κρίση με τον Ιωαννίδη με την επιστολή που έστειλε η που αγνόησε κάθε προειδοποίηση που είχε εάν προχωρούσε κάτι τέτοιο θα υπήρξε πραξικόπημα και απόπειρα δολοφονίας», υπογράμμισε ο ερευνητής και συγγραφέας.

Τονίζοντας τη σημαντικότητα της ερευνητικής δουλειάς που έκανε ο Αλέξης Παπαχελάς, η οποία τεκμηριώνει τις πολιτικές του Δ. Ιωαννίδη και τη δράση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε τα διδάγματα από αυτό το βιβλίο, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς την Αθήνα. «Είναι πολλά τα διδάγματα από το βιβλίο. Κάποια φανερά, άλλα είναι έμμεσα και κάποια άλλα προκύπτουν για πρώτη φορά. Αν είναι κάτι που θέλω να κρατήσω είναι οι σχέσεις Αθηνών Λευκωσίας, γιατί αυτές εξαρτώνται αποκλειστικά από τη δική μας στάση, από τη δική μας προσέγγιση, όποτε υπάρχει ρήγμα, ανειλικρίνεια, διαφορετικές προσεγγίσεις, το αποτέλεσμα είναι τραγικό» υπογράμμισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, Χρήστος Στυλιανίδης, επικεντρώθηκε στις αρετές του βιβλίου που δεν είναι απλώς άλλη μια ιστορία της χούντας ή της κυπριακής τραγωδίας και ούτε μια κλασική δημοσιογραφική έρευνα αλλά ένα προσωπικό στοίχημα και πάθος του ίδιου του συγγραφέα για το Κυπριακό. «Νομίζω ότι είναι πάθος για τον Αλέξη Παπαχελά αυτή η έρευνα και είναι φανερό πως ο συγγραφέας ως έφηβος συνταράχτηκε από τα γεγονότα του ’74, γι’ αυτό τα περιγράφει όχι μόνο με τη μαεστρία ενός σκηνοθέτη», ανέφερε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Στην παρουσίαση προβλήθηκε και σύντομο βίντεο, προκειμένου το κοινό να αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνουν τα ηχητικά ντοκουμέντα του βιβλίου, τα οποία μπορεί ο αναγνώστης να ακούσει κάνοντας χρήση των QR codes που υπάρχουν στο βιβλίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES