ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

K Story - Κύπρος Νικολαΐδης: The miracle maker

Ο γιατρός κάνει περήφανη την Κύπρο φτάνοντας στην κορυφή της ιατρικής, με παγκόσμιες διακρίσεις και αναγνώριση

Κάνει υπερήφανη την Κύπρο έχοντας φτάσει στην κορυφή της ιατρικής, με παγκόσμιες διακρίσεις και αναγνώριση. Ο λόγος για τον Κύπριο επιστήμονα και γιατρό που διαπρέπει στο εξωτερικό και ασχολήθηκε και το Netflix μαζί του.

Αγγίζει και τελειοποιεί το θαύμα της ζωής. Με το μαγικό του άγγιγμα, υμνεί τη ζωή πριν τη γέννηση. Δίνει ανάσα και δύναμη στα έμβρυα διασφαλίζοντας την υγεία αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Χαρίζει αισιοδοξία και όνειρα στους μελλοντικούς γονείς για να κρατήσουν το μωρό τους στην αγκαλιά τους. Ο Κύπρος Νικολαΐδης κάνει περήφανη την Κύπρο φτάνοντας στην κορυφή της ιατρικής, με παγκόσμιες διακρίσεις και αναγνώριση. Ο ακούραστος εργάτης της ιατρικής ο οποίος αναγνωρίστηκε το 2007 με το βραβείο «Επιστήμονας της Χρονιάς» στα Man of the year awards, ως παγκόσμια αυθεντία στον προγεννητικό έλεγχο και την ενδομήτρια ιατρική. Είναι πρωτοπόρος στην εμβρυϊκή ιατρική και οι μέθοδοι έρευνας και θεραπείας που εφαρμόζει σώζουν τις ζωές. Το θεωρεί αποστολή του. Και τρόπο ζωής.

Κύπρος Νικολαΐδης στο Netflix 

«Η ιατρική είναι τρόπος ζωής. Είναι μια συνεχής εμπειρία ζωής. Αυτή είναι η ζωή μου. Είμαι μέρος της ζωής των ανθρώπων που έρχονται κοντά μου. Νιώθεις ότι κάνεις κάτι σ’ αυτή τη ζωή»

Το αγοράκι που γεννήθηκε το 1953 στην Πάφο, είναι ο θεμελιωτής της εμβρυϊκής ιατρικής και ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, που εντοπίζει το σύνδρομο Down στην 12η εβδομάδα κύησης, και της ενδοσκοπικής επέμβασης laser, χάρη στην οποία σώθηκαν χιλιάδες παιδιά και μητέρες.

Δικό του «παιδί» είναι και η ενδοσκοπική απόφραξη της τραχείας, για αντιμετώπιση της συγγενούς διαφραγματοκήλης.

Το γεγονός ότι η γνωστή τηλεοπτική πλατφόρμα Netflix αποφάσισε να κάνει αφιέρωμα με τίτλο «The Surgeon’s Cut» προβάλλοντάς τον ως πρώτο από τέσσερεις γιατρούς που ξεχωρίζουν με τα επιτεύγματά τους δεν αποτελεί το επιστέγασμα για έναν κορυφαίο επιστήμονα, όσο το χαμόγελο πίσω από ευτυχισμένους γονείς που χάρη στη δική του παρέμβαση κρατούν στην αγκαλιά τους ένα «θαύμα».

«Συγκινούμαι, δένομαι με τους ασθενείς μου με τις προσδοκίες τους, επειδή έτσι μεγάλωσα. Νιώθω ωραία που δεν έχω συνηθίσει να λέω άσχημα νέα. Νιώθω ότι είμαι ακόμα άνθρωπος. Μοιράζομαι τα συναισθήματά τους.»

Ποιος, όμως, είναι ο Κύπρος Νικολαΐδης; Γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1953 στην Πάφο και ακολούθησε σπουδές ιατρικής στο King’s College School of Medicine στο Λονδίνο. Το 1984 έγινε Διευθυντής στο Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine, στην πρώτη μονάδα Εμβρυϊκής Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου και έπειτα, δημιούργησε ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμβρυικής ιατρικής με αποτέλεσμα το King’s College Hospital να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα Εμβρυϊκής Ιατρικής με χιλιάδες επισκέπτες-ιατρούς.

Ο αγαπημένος επιστήμονας πολλών οικογενειών, ο άνθρωπος που ζητά από την ασθενή του να του κρατά το χέρι για να νιώθει το δέσιμο, την αγωνία αλλά και τον πόνο της σε κάθε επέμβαση, δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε. Περήφανος για την καταγωγή του και για τον πατέρα του, γιατρό Ηρόδοτο Νικολαΐδη, τον οποίο θαύμαζε κυρίως για την ανθρώπινη σχέση που είχε με τους ασθενείς του. Ο πατέρας του Κύπρου είχε ενταχθεί στην ΕΟΚΑ, φυλακίστηκε και βασανίστηκε για να απελευθερωθεί το 1959 με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Μάλιστα για τη φυλάκισή του, ευθύνεται και ο ίδιος. Σε μια από τις έρευνες που έκαναν οι Άγγλοι στρατιώτες στο σπίτι τους για να ανακρίνουν τον πατέρα του, αν είναι μέλος της ΕΟΚΑ, απάντησε ο γιος του, λέγοντας «Ζήτω ο Μακάριος, ζήτω η Ένωση, ζήτω η Ελλάδα». Παρόλα αυτά ο γιατρός Ηρόδοτος επιθυμούσε ο γιος του να σπουδάσει στην Αγγλία γιατρός.

Ο Κύπρος Νικολαΐδης ζει για σχεδόν πέντε δεκαετίες στη Βρετανία, προσφέροντας τις υπηρεσίες του και παραμελώντας την προσωπική του ζωή. Έχει δυο παιδιά, τον Ηρόδοτο και τη Δέσποινα που μεγάλωσαν στην Αθήνα με τη μητέρα τους. Τα αγαπά πολύ, τα αναφέρει συχνά-πυκνά σε συνεντεύξεις του και ζητά κατανόηση για την αφοσίωσή του στην ιατρική. Με την Κύπρο, έχει επαφή, ωστόσο αποφεύγει τα συχνά ταξίδια στα πάτρια εδάφη, κυρίως εξαιτίας της αεροφοβίας του. «Η ιατρική είναι τρόπος ζωής, είναι μια εμπειρία ζωής. Αυτή είναι η ζωή μου».

Μέσα από το Netflix, μιλά δημόσια για τη δική του περιπέτεια υγείας, καθώς τον περασμένο Ιούλιο διαγνώστηκε με λευχαιμία και αντιμετωπίζει την ασθένειά του, με την αισιοδοξία που αντιμετώπισε και την πρώτη επιπλοκή κύησης που κλήθηκε να διαχειριστεί ως ερευνητής και γιατρός.

«Κι εγώ βρέθηκα χαμένος στο δάσος, διαγνώστηκα με ένα καρκίνο στο αίμα. Αν και αντιμετώπιζα τη ζωή και τον θάνατο σε καθημερινή βάση, είχα για κάποιον λόγο αυτή την εντύπωση ότι εγώ είμαι αθάνατος. Πίστευα ότι θα συνεχίζω να κάνω αυτό που κάνω αιώνια. Με την ασθένεια που έχω μπορώ να συνεχίσω πολλά χρόνια ακόμα. Δεν νιώθω φόβο, νιώθω αισιόδοξος».

Ευχαριστούμε το Netflix, όχι γιατί αναγνώρισε την τεράστια προσωπικότητα του επιστήμονα αλλά ανέδειξε μέσα από το ντοκιμαντέρ τον τεράστιο άνθρωπο που είναι μέρος του θαύματος της ζωής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X