ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ΔΗΣΥ ενώπιον σκληρών διλημμάτων

Προ της διάσπασης βρίσκεται το κόμμα της Δεξιάς με τα στελέχη να παίρνουν ήδη θέση υπέρ των δύο μονομάχων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τα αμήχανα πρόσωπα στελεχών της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ που είχαν συνταχθεί γύρω από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, όταν ο τελευταίος έκανε τις δηλώσεις μετά την ήττα του, ήταν ενδεικτικά των σκληρών διλημμάτων που θα έχει την επόμενη μέρα ο ΔΗΣΥ. Ο αποκλεισμός του Αβέρωφ Νεοφύτου από τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών αλλά και η σαφής διαφορά του 3,4% που καταγράφει από τον δεύτερο Ανδρέα Μαυρογιάννη, είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει πως τα δύσκολα έπονται για το κόμμα της Δεξιάς.

Οι λόγοι της ήττας

Οι λόγοι που ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποκλείστηκε από τον β’ γύρο ποικίλουν:

  • Είχε εμπεδωθεί σε μία μεγάλη μερίδα των Συναγερμικών ψηφοφόρων πως ο ΔΗΣΥ είχε δύο υποψηφίους και η ψήφος υπέρ του Χριστοδουλίδη είχε απενεχοποιηθεί
  • Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε υποστεί τη φθορά της δεκαετίας διακυβέρνησης Αναστασιάδη ως πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος.
  • Είχε κακή εικόνα -βάσει ποιοτικών στοιχείων- και εντός του ΔΗΣΥ αλλά και στο ευρύτερο εκλογικό κοινού από το οποίο διαπιστώνεται πως είχε ελάχιστες εισροές.
  • Ακολούθησε μία σκληρά κομματική γραμμή «Ο ΔΗΣΥ εναντίον όλων» που σίγουρα δεν βοηθάει, όταν η υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει ως κύριο στόχο να ενώνει και ιδιαίτερα όταν οι δεσμοί της κοινωνίας με τα κόμματα χαλαρώνουν.
  • Υπήρξαν σοβαρά επικοινωνιακά ολισθήματα καθ' όλη τη διάρκεια του προεκλογικού, όπως η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων, η αναθεώρηση του Συντάγματος, με εισαγωγή αντιπροέδρου, που στη συνέχεια έγινε βοηθός πρόεδρος και στη συνέχεια απλώς συνταγματική αναθεώρηση, η σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, με τη δημιουργία φράγματος και τον μπαμπούλα της εισροής «Καμερουνέζων», αν αυξανόταν ο κατώτατος μισθός που οδήγησε στη διαρροής της μετριοπαθούς και φιλελεύθερης ψήφου.

Η επιθυμία του Προέδρου

Το γιατί έχασε ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποτελεί πλέον ιστορία. Ήδη στελέχη του κόμματος τα οποία κλήθηκαν να τοποθετηθούν στα τηλεοπτικά πάνελ, είχαν επισημάνει οτι το ποσοστό ήταν πολύ καλό σε σχέση με την πολεμική που δέχτηκαν όλο αυτό το διάστημα. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει λάβει 26,11% 103,748 ψήφους που σε απόλυτους αριθμούς είναι μεγαλύτερο από τις βουλευτικές εκλογές του 2021 όταν ο ΔΗΣΥ κατέγραψε 27,7% και έλαβε 99,328 ψήφους.  Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση του ΔΗΣΥ. Η κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη να ζητήσει συνάντηση, όταν κλείδωσαν τα αποτελέσματα αλλά και η συνέχιση της συζήτησης τη Δευτέρα δείχνει πως ο ίδιος θέλει να έχει ρόλο στην απόφαση. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ξεκαθαρίσει πάντως στον περίγυρό του ότι η επιλογή είναι μία και σίγουρα αυτή δεν είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος στηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Θα είναι όπως σημειώνεται αυτοακύρωση της θητείας του. Όχι μόνο γιατί μέχρι πριν από λίγες μέρες ο ΔΗΣΥ προειδοποιούσε για τον «μπαμπούλα του ΑΚΕΛ» στα της οικονομίας και την επιστροφή της «καταστροφικής διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ» αλλά και γιατί το ΑΚΕΛ έχει ασκήσει δριμεία επίθεση στον Νίκο Αναστασιάδη και για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό αλλά και για ζητήματα διαφθοράς. Καθόλου τυχαίο ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει ξεκαθαρίσει πως θα φτάσει όσο ψηλά χρειάζεται ποινικά για το ζήτημα της διαφθοράς. Το να στηρίξει ή να συναινέσει σιωπηλά στη στήριξη Μαυρογιάννη θεωρείται ένα απομακρυσμένο σενάριο, ιδιαίτερα όταν ανθυποψήφιος είναι ο στενός του συνεργάτης Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι ραγδαίες εξελίξεις

Το ζήτημα είναι τι πρόκειται να κάνει η Πινδάρου. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ξεκαθαρίσει πως θα διεκδικήσει την Προεδρία του κόμματος και πως η τελική απόφαση θα ληφθεί συλλογικά. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος και δεν αποκλείεται την επόμενη μέρα να γίνει ανώτατο συνέδριο για το πώς θα κινηθεί το κόμμα.

Η όποια απόφαση είναι σίγουρα σκληρή και επίπονη για το κόμμα. Από τη μία θεωρείται μεγάλη υπέρβαση για το κόμμα της Δεξιάς να στηρίξει επίσημα τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Από την άλλη ιδιαίτερα δύσκολο για τη συνέπεια του κόμματος και τη διατήρηση των ποσοστών θα είναι να στηριχθεί ο υποψήφιος που χαρακτηρίζεται διασπαστής.

Στον ΔΗΣΥ έχουν ήδη διαμορφωθεί οι τάσεις. Ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στην «Κ» ότι το σωστό για το κόμμα είναι να στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Το ίδιο αναμένεται να θέσει ο αντιπρόεδρος Ευθύμιος Δίπλαρος, ο οποίος σε δηλώσεις του το βράδυ των εκλογών είπε πως έχει ξεκάθαρη θέση, ενώ η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σε αντίθεση με το τι καταγράφηκε αρχικά, δεν φαίνεται να ευνοεί στήριξη Χριστοδουλίδη. Ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Δημητρίου είπε πως θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη θέση στη βάση του συμφέροντος του τόπου και της παράταξης μακριά από συναισθηματισμούς. Είναι εν πολλοίς δεδομένο ότι ο Δημήτρης Δημητρίου θα θέσει ζήτημα στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη, ωστόσο, με δεδομένο ότι το κόμμα δεν θα έχει μερίδιο στην εξουσία. Τη θέση της σοβαρής αντιπολίτευσης έχει και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος αντιλαμβάνεται πως η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη είναι διασπαστική, ωστόσο το ενδεχόμενο στήριξης του Ανδρέα Μαυρογιάννη θεωρείται ανακόλουθο από πλευράς των θέσεων αρχής του κόμματος, αν ληφθεί υπόψη το αφήγημα για την οικονομία. Σύμφωνα με τον στενό του περίγυρο αυτό θεωρεί πως ενδεχομένως να οδηγήσει στη ραγδαία σμίκρυνση του κόμματος.

Ο Μαυρογιάννης και το ενδεχόμενο μπλόφας

Υπάρχουν, ωστόσο, και στελέχη προεξάρχοντος του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου που βλέπουν θετικά τη στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε σε debate πως προτεραιότητα για την όποια απόφασή του θα είναι πρώτα το Κυπριακό και μετά η οικονομία. Με αυτό τον τρόπο θεωρείται για πολλούς προπομπός του τι θα προτείνει. Το γεγονός ότι ο στενός του σύμμαχος δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος πρόλαβε να εξαγγείλει την πρόθεσή του να στηριχθεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έστειλε μήνυμα πως η κατάσταση αναμένεται απρόβλεπτη εντός του Πολιτικού Γραφείου. Τη θέση στήριξης Μαυρογιάννη φέρεται να έχει και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αλλά και πρόσωπα όπως ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Μιχάλης Σοφοκλέους. Η εν λόγω τάση, εκτός από τις διαφωνίες της στο Κυπριακό με όσους στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη θεωρούν πως η στήριξη του «διασπαστή» θα οδηγήσει αμέσως στην αυτοακύρωσή του, στη διάλυσή του και στις μαζικές διαρροές προς τον κ. Χριστοδουλίδη. Δεν βοήθησε όπως λένε πολιτικοί κύκλοι το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έτεινε ξεκάθαρη χείρα συνεργασίας με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Πάντως, σε όλη αυτή την ιστορία στήριξης του Ανδρέα Μαυρογιάννη υπάρχουν και εκείνοι οι κύκλοι που θεωρούν πως αποτελεί μπλόφα του Συναγερμικού προέδρου προς τον Νίκο Αναστασιάδη, για να διατηρήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ. Μία προεδρία που ήδη άρχισαν να διεκδικούν συγκεκριμένα στελέχη αμέσως μετά το αποτέλεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023
X