ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ευρωπαϊκή μάχη για την υγεία το 2020

Αρκετές οι προκλήσεις για την Κύπρια Ευρωπαία Επίτροπο στις Βρυξέλλες το νέο έτος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το 2020 προβλέπεται να είναι μια δύσκολη χρονιά για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων καθώς οι προσδοκίες είναι πιο υψηλές από ποτέ.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης Euractiv.com αναλύει το νέο έτος και τα καθήκοντα της νέας Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι η Κύπρια Επίτροπος έχει κερδίσει τις εντυπώσεις κατα το πρωτο της διαστημα στα νεα της καθήκοντα. 

Παρόλα αυτά η κοινή γνώμη φαίνεται να έχει θέσει ψηλά τον πήχη, εξαιτίας της περιορισμένης ικανότητας της ΕΕ σε θέματα δημόσιας υγείας και τις πολιτικές διαμάχες μεταξύ χωρών σε ότι αφορά τις νομοθεσίες περί ασφάλειας τροφίμων.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Euractiv.com τα πιο κάτω πέντε θέματα αναμένονται να απασχολήσουν την ΕΕ εντός του 2020.

1. Η μάχη κατά του καρκίνου

Το νέο ευρωπαϊκό θα απασχολήσει τις Βρυξέλλες στον τομέα της υγείας για το μεγαλύτερο μέρος της νέας χρονιάς καθώς αποτελούσε μια από τις κύριες πρωτοβουλίες της προέδρου της Κομισιόν  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη του έτους, αλλά η επίσημη έναρξη της συζήτησης επ’αυτού θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Παγκοσμια Ημερα Κατα του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου.

Ο ρόλος που ανατέθηκε στην κα. Κυριακίδου είναι ο συντονισμός των προσπαθειών της Κομισιόν της μεταξύ προαναφερθείσας έλλειψης ευρωπαϊκων πλαισίων και της μεγάλης δημόσιας προσδοκίας για την εξάλειψη του καρκίνου κάτι που το δίκτυο προβλέπει ως μία δύσκολη μάχη.

Μεγάλη προσοχή θα δοθεί στην μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών, της γρηγορότερης διάγνωσης της ασθένειας και νέων φαρμακευτικών μεθόδων. Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης προϊόντων καπνού, αλκοόλ και άλλων ανθυγιεινών παραγόντων που όπως η Κύπρια Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε, αποτελούν μία «οριζόντια προσέγγιση» για τη νίκη της ασθένειας.

2. Ετικέτες Τροφίμων: η νεο-εθνικιστική αρένα

Οι ετικέτες τροφίμων μπορούν να αποτελέσουν το κύριο πρόβλημα και σημείο τριβής του 2020 μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ομάδων των Βρυξελλών, των Ευρωσκεπτικιστών και των Τεχνοκρατών. Τοποθετείται δεύτερο στην λίστα του Euractiv, στα πέντε θέματα που αναμένονται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα της υγείας το νέο έτος.

Μετά από χρόνια ανακοινώσεων και διαψεύσεων επί του θέματος η Κομισιόν, αναμένεται εντός της νέας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Τροφίμων να ανακοινώσει και ένα νέο σύστημα ετικετοποίησης τροφίμων, με βάση τα θρεπτικά τους συστατικά, με το όνομα Farm 2 Fork (F2F).

Το θέμα εμπίπτει εντός της κατηγορίας «Ασφάλειας Τροφίμων», της οποίας Επίτροπος είναι η κ. Κυριακίδου, η υποστηρικτική υπηρεσία για την Επίτροπο, DG SANTE και άλλες υπηρεσίες όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων. Παρόλα αυτά το θέμα παραμένει πολιτικοποιημένο και έχει ήδη προκαλέσει αρκετές διαμάχες μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης.

Ένα σύστημα το οποίο έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν είναι το γαλλικό «Nutriscore», που χρησιμοποιήθηκε σε Γαλλία, Βέλγιο και Ισπανία, αλλά τώρα βρίσκεται υπό τα πυρά του Ιταλού πολιτικού αρχηγού της «Λίγκας του Βορρά», που το θεωρεί μία πλεκτάνη των Βρυξελλών, για την διάσυρση του ονόματος της Ιταλικής κουζίνας.

Άλλες χώρες που πρότειναν έως τώρα διαφορετική νομοθεσία για την εγγραφή της χώρας προέλευσης των προϊόντων, εκτός της Ιταλίας, είναι η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

3. Εναλλακτικές λύσεις για τις καλλιέργειες

Ένα άλλο θέμα που μπορεί να αποτελέσει «μπελά» στην ατζέντα της κ. Κυριακίδη είναι η ελπίδα για την μείωση της εξάρτησης της ΕΕ σε παρασιτοκτόνα για τις καλλιέργειες. Είναι ένα θέμα που επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει θέσει ψηλά στις πολιτικές της διακηρύξεις και το έχει συνδέσει με την Στρατηγική της Κομισιόν για τα μηδενικά ποσοστά ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Σε μία «διαρροή» της παρουσίασης της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» που κυκλοφόρησε στις 11 Δεκεμβρίου, τα ποσοστά της μείωσης έδειχναν αριθμούς έως και 50%, κάτι που όμως δεν ίσχυσε στη τελική παρουσίαση.

Αυτό ίσως είναι λόγω και της δυσκολίας που μπορεί να φέρει ένα τέτοιο εγχείρημα και της μάχης που πρέπει να δοθεί το νέο έτος, για να επιτευχθεί μία τόσο μεγάλη αλλαγή.

4. Το Κόστος Υγείας - Τεχνολογίας

Το νέο έτος ίσως μπορεί να είναι και αυτό που ο κανόνας που προτάθηκε για τις συσκευές τεχνολογίας-υγείας, επιτέλους βγει στην επιφάνεια.  Ο κανόνας αυτός έχει σκοπο να βοηθά τα κράτη μέλη για να αποφασίζουν επί του κόστους και των αποζημιώσεων που θα εκδίδονται από τα συστήματα υγείας των χωρών ή ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.Το ζήτημα έχει «κολλήσει» στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ δείχνοντας πως η καινοτομία στο χώρο της ιατρικής αποτελεί πλέον ένα θέμα όπου δύσκολα παίρνονται αποφάσεις αιχμής.

Όπως και πιο πάνω, το δίκτυο ενημέρωσης προβλέπει πως η κα. Στέλλα Κυριακίδη θα καλεστεί και στο θέμα αυτό να επιβλέψει την ολοκλήρωση της εφαρμογής του νέου πλαισίου, αφού το θέμα θα μεταφερθεί στην «δική» της υπηρεσία DG SANTE, από την υπηρεσία DG GROW.

5. Μακροχρόνιες Ασφάλειες Υγείας

Η ποιότητα της φροντίδας χρόνιων ασθενειών ανακοινώθηκε ως μία από τις κύριες προτεραιότητες της επερχόμενης Κροατικής προεδρίας. Στο πρόγραμμα, όπως αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθεί έμφαση σε ζητήματα υγείας  που χαρακτηρίζονται ως «ευ όρου ζωής».

Σε δημόσια διάσκεψη που δόθηκε τον Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Υγείας της ΕΕ, ο Κροάτης Υπουργός Υγείας, Τόμισλαβ Ντουλιμπιτς, ξεκαθάρισε πως τα θέματα επίσης αφορούν προκλήσεις που μπορεί να επιφέρει η γήρανση του πληθυσμου της ηπείρου, λόγω των θεμάτων υπογεννητικότητας.

Επίσης έθιξε το ζήτημα της ογκολογίας, αφού πλέον μεγάλα ποσοστά των ασθενών επιβιώνουν το αρχικό στάδιο του καρκίνου, με αυτό να μετατρέπεται σε χρόνια ασθένεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση