ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να μην την κάνουμε για το λούσο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Φτιάξαμε και Ακαδημία, είμαστε αρχόντοι και πλέον μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κατάματα και να μην ντρεπόμαστε. Ενώ εκεί στη Μάλτα και στο Λουξεμβούργο τι κάνουν, πού οδηγούνται; Τώρα θα μου πείτε εκεί έχουν βιβλιοθηκάρες και αρχεία που μπαίνεις μέσα και ντρέπεσαι να καθίσεις. Αλλά τι να λέμε, δεν έχουν Ακαδημία, ενώ εμείς έχουμε και πλέον η έρευνα και η διάχυσή της, ο λόγος που θα εκφέρουν τα μέλη της θα είναι φάρος για τα επιστημονικά πράγματα του τόπου. Θεωρώ ότι η Ακαδημία θα πρέπει να φυτώρια επιστημονικής έρευνας και όχι σύναξη Σοφών.

Για το θέμα της Ακαδημίας, βέβαια, έχω γράψει και παλαιότερα, δεν είμαι αντίθετος στη δημιουργία της, και επαναλαμβάνω ό,τι είχα γράψει τον Οκτώβριο του 2017, «Προχωράει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς η ίδρυση Ακαδημίας και στην Κύπρο, που είναι η μόνη που δεν έχει, ούτε η Μάλτα έχει ούτε το Λουξεμβούργο, και αναρωτιέμαι, πόσο πολύ ανάγκη έχουμε από μία Ακαδημία και θέλουμε αμάν και τι να ιδρύσουμε μία; Δεν είμαι αντίθετος με τη δημιουργία ενός ιδρύματος που θα είναι επιφορτισμένο με την ανάδειξη, την προώθηση, αλλά και την παραγωγή γνώσης σε όλα τα επίπεδα, αλλά όπως έγραφα και πέρυσι τέτοιον καιρό, έχουμε ή καλύτερα εκεί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχουν σκεφτεί ότι σε επίπεδο πολιτισμού και γνώσης μας λείπουν ακόμα πολλά; Μάλλον όχι, διότι αν το είχαν σκεφτεί θα φρόντιζαν να έλυναν πολλά από τα χρονίζοντα προβλήματα ήδη υπαρχουσών δομών που έχουν ως αντικείμενο τη γνώση, από τη διαφύλαξή της έως την παραγωγή νέας».

Πείτε μου τι από αυτά δεν ισχύει και σήμερα. Δυστυχώς θα σας ξαναπώ τι είχα γράψει τον Νοέμβριο του 2016 και αναλογιστείτε τι από αυτά σήμερα είναι διαφορετικό: «Έχουμε σκεφτεί ότι δεν έχουμε Εθνική Βιβλιοθήκη […] έχουμε σκεφτεί ότι δεν έχουμε εκσυγχρονισμένα μουσεία; […] Δεν έχει Μουσείο αντάξιο της ιστορίας της η Κύπρος, και είναι εξωφρενικό […]». Από αυτά που έγραφα το 2016 σήμερα έχουμε μόνο την Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, στη ΣΠΕΛ, που μετά τη λήξη της έκθεσης αφιερωμένης στον Χριστόφορο Σάββα, είναι άγνωστο τι θα γίνει στη συνέχεια…

Τώρα θα μου πείτε, τι γκρινιάζεις, θα γίνουν και αυτά, το Μουσείο δειλά-δειλά παίρνει σάρκα και οστά, η ΣΠΕΛ ολοκληρώθηκε, Υφυπουργείο Πολιτισμού έχουμε στα σκαριά, άρα πραγματάκια γίνονται. Έλα, όμως, που γίνονται με βήματα τόσο αργά, που σε πιάνει απελπισία.

Επίσης, είναι σημαντικό να δούμε το πώς θα στελεχώνεται η Ακαδημία, πώς θα εκλέγονται οι Αθάνατοί μας. Διότι, αν εφαρμόζουμε και εκεί το αγαπημένο μας σύστημα, η Βουλή και τα κόμματα να αποφασίζουν και να δημιουργούν κονκλάβια και παρασυναγωγές δυστυχώς θα αρχίσουμε πάλι να τσακωνόμαστε γιατί έγινε Ακαδημαϊκός ο κ. Τάδε και όχι και ο κ. Δείνας, γιατί η έρευνά μου είναι μεγαλύτερη από τη δική σου και άλλα τέτοια.

ΥΓ. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχουν δοκιμάσει να κάνουν έρευνα στα υπάρχοντα καθιδρύματα και υπηρεσίες της Δημοκρατίας, αλλά είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περιπέτεια, η οποία σε συνεπαίρνει… τα αρχεία υπάρχουν, καλά κρυμμένα και ό,τι προσπάθεια γίνεται, πάντα κάπου θα σκοντάφτει ο ερευνητής, μωρέ σε έναν νόμο για τα Προσωπικά Δεδομένα, σε κάποιο πλημμυρισμένο υπόγειο και αρχείο, σε μια αρχή τύπου «ζωντανό αρχείο», και σε άλλα παρόμοια. Η μόνη σοβαρή προσπάθεια και αυτή είναι αξιέπαινη διότι γίνεται σχεδόν προσωπική υπόθεση είναι αυτή στο Κρατικό Αρχείο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση

X