ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα «Κύπρια» πάνε στα Σούσα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Tο πρόγραμμα για τα Κύπρια 2020 έγινε γνωστό λίγο πριν από την έναρξή του και ενόσω η ιστοσελίδα προβολής του είναι υπό κατασκευή… και η σελίδα του φεστιβάλ στο facebook (έως την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020) ως πρόσφατα ποστ έχει ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ από τις 26 ∆εκεμβρίου 2019 και αμέσως προηγούμενη ανάρτηση εκδήλωση του Οκτωβρίου 2019, για αν μην πω για την ιστοσελίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, εκεί έμειναν στο 2011, γιατί και το 2012 στο ακόμα ανενεργό ιστότοπο παραπέμπει. Μήπως δεν είναι σίγουροι αν τελικά θα γίνει λόγω των εξελίξεων του κορωνοϊού;

Σου λέει μην το ανακοινώσουμε επίσημα και μετά δεν μπορούμε να φέρουμε τις ελληνικές παραγωγές, γιατί από εκεί θα έρθουν οι περισσότερες. Πάντως, αν ισχύει το πρόγραμμα που κυκλοφόρησε μάλλον έχουμε θεματάκι. Φυσικά και κατανοώ ότι το πρόγραμμα του διεθνούς φεστιβάλ «Κύπρια», το οποίο ανακοινώθηκε σχεδόν στα κρυφά, καταρτίστηκε υπό αντίξοες συνθήκες, εξαιτίας του COVID-19 και των επιπτώσεών του και μάλλον τροποποιήθηκε και δεν είναι αυτό της αρχικής ιδέας. Ωστόσο οι παραγωγές, οι οποίες τελικά εγκρίθηκαν, κάθε άλλο παρά προάγουν τον διεθνή χαρακτήρα του φεστιβάλ, ενισχύουν την πολιτιστική εξωστρέφεια και εισάγουν νέες ιδέες στον πολιτιστικό χάρτη του νησιού. Απλώς θα δούμε κάποιες θεατρικές παραστάσεις επιπλέον από Ελλάδα, οι οποίες μπορεί και να ερχόντουσανσεσυνεργασία με κάποιο δημοτικό θέατρο ή κάποια δημοτική πολιτιστική επιχείρηση. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν υποβιβάζω τις παραγωγές, άλλωστε δεν τις έχω δει, απλώς για διεθνές φεστιβάλ περιμένει κανείς κάτι περισσότερο, ίσως κάτι εναλλακτικό. Κάτι που δεν βλέπουμε συχνά. Ναι, ο Καστελλούτσι πέρυσι ήταν ενδιαφέρουσα πρόταση, ασχέτως αν δεν είχε καλή τύχη.

Μήπως τελικά θα ήταν καλύτερα το φετινό Φεστιβάλ να είχε αναβληθεί και τα προϋπολογισθέντα χρήματα είτε να δινόντουσαν προς ενίσχυση την ντόπιας καλλιτεχνικής παραγωγής

Τώρα θα μου πείτε ότι χρειάζονται χρήματα και αυτά δεν υπάρχουν, δεν μπορείς να κάνεις σοβαρό φεστιβάλ με προϋπολογισμό πάνω κάτω 500.000 ευρώ. Πάντως, από το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε δεν νομίζω ότι μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του Φεστιβάλ, οι οποίοι είναι: «Η παρουσίαση παραγωγών παραστατικών τεχνών που να διασφαλίζουν ένα εξαιρετικά υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, η παρουσίαση παραγωγών που να προβάλλουν πανανθρώπινες αξίες και προβληματισμό πάνω σε κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα της εποχής μας μέσα από μια διαχρονική προσέγγιση, η παρουσίαση παραγωγών που να είναι πρωτότυπες και σύγχρονες στην σκέψη και σύλληψη, η παρουσίαση παραγωγών πέραν της πεπατημένης που να λειτουργούν με ένα ανατρεπτικό και συνάμα δημιουργικό τρόπο και που να καλύπτουν όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών, ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτόμα προσέγγιση, υποβολή προτάσεων για συνεργασίες Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών με στόχο τον εμβολιασμό της κυπριακής δημιουργίας κτλ.».

∆υστυχώς, δεν βλέπω πώς με τις 12 παραγωγές από Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα που επελέγησαν επιτυγχάνεται έστω και ένας από τους παραπάνω στόχους που έχει θέσει το διεθνές φεστιβάλ «Κύπρια». Συγκεκριμένα οι έξι είναι θεατρικές παραστάσεις (μία εκ των οποίων παιδική), τέσσερις από την Ελλάδα και δύο από την Κύπρο και κατά την άποψή μου απλώς θα γίνουν κάποιες θεατρικές παραστάσεις –αν γίνουν λόγω COVID-19–, οι οποίες θα είναι καλές, πολύ καλές ή απλώς υποφερτές, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Επίσης, θα δοθούν έξι συναυλίες. Τρεις είναι κυπριακές (η μία συμπαραγωγή της ΣΟΚ και του Φεστιβάλ Κύπρια), μία από τη Ελλάδα και μία από τη Μάλτα και μία Κύπρος-Ελλάδας (του Κύπριου Χρήστου Πήττα). ∆ηλαδή, πάλι στα καθ’ υμάς και άγιος ο Θεός.

Μήπως τελικά θα ήταν καλύτερα το φετινό Φεστιβάλ να είχε αναβληθεί και τα προϋπολογισθέντα χρήματα είτε να δινόντουσαν προς ενίσχυση την ντόπιας καλλιτεχνικής παραγωγής, είτε –αν αυτό είναι δυνατόν– να εντάσσονταν στον επόμενο προϋπολογισμό του Φεστιβάλ, ώστε αυτό να κάνει μία δυναμική και επαναστατική αρχή το 2021; Μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν στην Ιφιγενείας το ενδεχόμενο να μη γίνουν τα «Κύπρια» γιατί, συγγνώμη κιόλας, αυτό δεν αρμόζει στο «κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Κύπρου». Υγ. Επίσης, για ακόμη μία χρονιά από τον χάρτη των εκδηλώσεων απουσιάζει η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και η Πάφος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση