ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μενέντεζ χωρίς «κλειδιά»

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

«Ο κ. Μενέντεζ είναι άνθρωπος αρχών, με χαλύβδινη θέληση, και δεν γνωρίζει από ηθικούς συμβιβασμούς. Στο πρόσωπο του γερουσιαστή υπάρχει αγαστή συνάντηση λόγων και έργων. Καλούμαστε να παραδειγματιστούμε από τη στάση του, να μιμηθούμε τους αγώνες του» – Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ομιλία σε τελετή για απονομή του «Χρυσού Παράσημου του Αποστόλου Βαρνάβα» στον γερουσιαστή Μενέντεζ, 24/8. Τίτλοι από ΜΜΕ για Μενέντεζ: Δειγματοληπτικά μερικοί τίτλοι από τον «Φιλελεύθερο»:

• «Ο Μενέντεζ έκοψε και πάλι τον τσαμπουκά του Ερντογάν».

• «Τυφώνας» Μενέντεζ κατά Ερντογάν.

• «Απασφάλισε ο Μενέντεζ κατά Τουρκίας».

• «Κεραυνοί ΗΠΑ και Μενέντεζ κατά του ″σουλτάνου″».

Η είδηση:

«Ο 69χρονος Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ και η 57χρονη σύζυγός του, Ναντίν, βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για διαφθορά:

• συνωμοσία για διάπραξη δωροδοκίας,

• συνωμοσία για διάπραξη απάτης και

• συνωμοσία για εκβίαση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ζευγάρι Μενέντεζ πήρε χρήματα από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι, ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών αλλά και της κυβέρνησης της Αιγύπτου». (Πηγή: εφ/δα «Πολίτης», 23/3).

Ο «Φιλελεύθερος» σε ρεπορτάζ για την πιο πάνω είδηση: «Απάντηση-καταπέλτης από τον Ρόμπερτ Μενέντεζ στα νέα ψεύδη: «Κάποιοι προσπαθούν να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο, θα αθωωθώ ξανά και θα στέκομαι πάντα απέναντι σε κάθε δικτάτορα» – 22/9.

Η εξέλιξη: Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, δήλωσε ότι «ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ θα παραιτηθεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων... μέχρι να επιλυθεί το θέμα». Στην πολιτεία του Νιου Τζέρσι οι επόμενες εξελίξεις: «Αιρετοί αξιωματούχοι της πολιτείας αυτής, μεταξύ των οποίων και ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι Φιλ Μέρφι, κάλεσαν τον Μενέντεζ να παραιτηθεί. Η απόφασή του να παραμείνει γερουσιαστής ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες του κόμματος να διατηρήσει την ισχνή πλειοψηφία (51-49) που διαθέτει σε αυτό το Σώμα. Να σημειωθεί πάντως ότι το Νιου Τζέρσι δεν έχει εκλέξει Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή εδώ και μισό αιώνα, από το 1972. Ο Μενέντεζ παραιτήθηκε προσωρινά από τον ρόλο του προέδρου της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Οι δημοκρατικοί κανόνες της Γερουσίας απαιτούν από κάθε μέλος που κατηγορείται για κακούργημα να παραιτηθεί από την ηγετική του θέση, αν και μπορεί να την ανακτήσει εάν κριθεί αθώο». (Πηγή CNN GR, 25/9)

Το ουσιώδες ζήτημα: Ο Ρ. Μενέντεζ είναι λομπίστας της Κύπρου στις ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι «εργάζεται» πάνω στο ζήτημα. Αυτό κάνουν πολλές χώρες, το αμερικάνικο σύστημα το επιτρέπει –λ.χ. εβραϊκό λόμπι το πιο διάσημο στις ΗΠΑ. Είναι χρήσιμο για την Κύπρο να κάνει το ίδιο;

Στη δική μου γνώμη δεν είναι χρήσιμο. Γιατί,

• δεν μπορεί η Κύπρος να παίξει με έναν λομπίστα στα 535 μέλη του Κογκρέσου συν τρεις με τέσσερις Ελληνοαμερικανούς βουλευτές.

• Η δύναμη του Ρ. Μενέντεζ πήγαζε από την έως προχθές θέση του –πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας– κυρίως σε σχέση με τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, βέτο που ο ίδιος κυκλοφορεί ότι διαθέτει κ.λπ. Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικάνικο σύνταγμα οι πωλήσεις όπλων είναι κάτω από την εξουσία του προέδρου της χώρας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής έχει διαδικαστική εξουσία για το τι και πότε πάει στην Επιτροπή, αλλά τα κλειδιά τα κρατά ο Αμερικανός πρόεδρος και κανένας άλλος.

Ο Ρ. Μενέντεζ αξιοποιήθηκε στον υπέρτατο βαθμό από το σύστημα Αναστασιάδη (κυρίως το μιντιακό) για να θολώσει τα νερά –διαλύω τις διαπραγματεύσεις, «έχω Μενέντεζ» κ.λπ. Ως συνήθως χωρίς μέτρο – χρυσό παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, χρυσό κλειδί της πόλης της Πάφου μπας και δεν καταλάβει κανένας τι ακριβώς κάνει ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

Οι λομπίστες, ωστόσο, δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη με τα συμφέροντα των χωρών, αλλά με το σύστημα εξουσίας της χώρας που τους έχει επιλέξει και τους διατηρεί. Γι’ αυτό και ο γερουσιαστής Μενέντεζ δεν έδινε βάρος στην θετική ατζέντα του Κυπριακού, όπως είναι οι αναφορές στα ψηφίσματα των Η.Ε., το Πλαίσιο Γκουτέρες, συνολικά, αδιαφορούσε για την επίλυση και για τις προοπτικές μιας διαιρεμένης για 49 χρόνια χώρας. Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Γεδεών Λεβί το είπε εξαιρετικά: «Έχουμε να κάνουμε με μια διεφθαρμένη φιλία (ΗΠΑ-Ισραήλ), πιστεύω πως αν δεν υπήρχε το εβραϊκό λόμπι, το Ισραήλ θα ήταν ένα καλύτερο μέρος για να ζεις» (2015).

Λοιπόν, δεν μας σώζει ούτε «η χαλύβδινη θέληση» του γερουσιαστή, ούτε «η αγαστή συνάντηση λόγων και έργων» του ιδίου. Το καλύτερο «λόμπι» της Κύπρου είναι η επαφή με την πραγματικότητα, είναι η επιδίωξη εφικτών στόχων –επιδίωξη που θα κάνει όλη τη χώρα μας «ένα καλύτερο μέρος για να ζεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση