ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μια επέτειος, ένα στοίχημα!

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Ημέρα της Ευρώπης, 9 Μαΐου. Γιατί η Ημέρα αυτή δεν έχει γίνει και η «Ημέρα της Κύπρου»; Τα παραδείγματα δείχνουν τo γιατί:

1) Με αντάλλαγμα τη Μεσογειακή Πολιτική της Ε.Ε., ξεπάγωμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Μετά από 10 χρόνια καθυστέρησης, τέθηκε σε εφαρμογή η Τελωνειακή Ένωση Κύπρου-ΕΟΚ την 1η Ιανουαρίου 1988. Επιτυχία, 1987.

2) Με αντάλλαγμα την Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας-ΕΟΚ, 1/1/96, καθορισμός χρονοδιαγράμματος για έναρξη ενταξιακών για την Κύπρο έξι μήνες μετά το τέλος της τότε Διακυβερνητικής. Επιτυχία, 1996.

3) Η Κύπρος υπέβαλε αίτηση για να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. στις 4 Ιουλίου 1990. Η Επιτροπή στη Γνωμοδότησή της βρήκε την Κύπρο από οικονομικής πλευράς «επιλέξιμη». Ωστόσο, «εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσο η Κύπρος θα μπορούσε να ενταχθεί χωρίς την προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος».

4) Τέσσερις χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία) ζητούσαν «πρώτα λύση, ύστερα ένταξη». Στα 15 κράτη-μέλη, τα 14 έλεγαν «ναι σε υποψηφιότητα της Τουρκίας», μία κατά, Κολωνία, Ιούνιος 1999.

5) Με αντάλλαγμα την ανάδειξη της Τουρκίας σε υποψήφιο μέλος, απρόσκοπτη ένταξη για την Κύπρο. Επιτυχία, Δεκέμβριος, 1999.

Το «μυστικό» πίσω από αυτές τις επιτυχίες: Η διπλωματία των διασυνδέσεων, η οικοδόμηση ενός πακέτου από συμφέροντα, αξιοποίηση του κοινοτικού τρόπου σκέψης, λύσεις με κέρδη για περισσότερους του ενός παίκτες. Τα παραδείγματα μιλούν από μόνα τους για το πώς κερδίζονται οι μεγάλες μάχες, πώς πείθεις όταν έχεις αξιοπιστία και ταυτόχρονα εντάσσεις τις λύσεις μέσα στο ευρύτερο κοινοτικό συμφέρον. Η «διπλωματία των διασυνδέσεων» έθεσε τα θεμέλια για την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στη Στοά του Αττάλου στις 16/4/2003 και έτσι στην τελική ένταξη την 1η Μαΐου 2004 με αναστολή εφαρμογής του κεκτημένου «στην περιοχή στην οποία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο η Κ.Δ.».

Ο πολιτικός που σφράγισε με το πρωτοποριακό του έργο, τη σημερινή Ημέρα: «Το να ενταχθεί η Κύπρος μόνο, so what, οικονομικά η Κύπρος είναι πιο μπροστά από πολλές χώρες-μέλη, όλη η υπόθεση είναι να το λύσουμε!»: Γιάννος Κρανιδιώτης.

Η επέτειος της 9ης Μαΐου για την Κύπρο είναι «μισή». Η ε/κ ηγεσία αρνήθηκε όλες τις δυνατότητες και όλες τις συγκυρίες – από το 2003 μέχρι το 2017, για να καταστήσει την Ε.Ε. καταλύτη για την επίλυση. Ένα ενωμένο νησί να εφαρμόζει τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές ελευθερίες σε όλη την επικράτειά του με την πλήρη στήριξη Ε.Ε./Η.Ε. στο κεφάλαιο ασφάλεια και με την Ε.Ε. ανάπτυξη, υποδομές, ανοικοδόμηση, προγράμματα κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος Γιούνκερ ανακοίνωσε οικονομική στήριξη για την επίλυση από 3,2 δισ. ευρώ στη «Σύνοδο για την Κύπρο», Γενεύη, 2016.

Η ε/κ ηγεσία αποφεύγει να εργαστεί πάνω στα αποδεδειγμένα πασιφανή. Πρόσεξε άλλους «καταλύτες». Μια χώρα υπό κατοχή, που θα έπρεπε να προσέχει την αξιοπιστία της όσο καμία άλλη, έφτασε στο σημείο να είναι η πρωταθλήτρια στην πώληση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας με 7.200 χρυσά διαβατήρια και έτσι, 1) Βουτιά στους διεθνείς δείκτες για τη διαφθορά, 2) Αλματώδης υποχώρηση του κράτους δικαίου και 3) Εξαιτίας της διαφθοράς, εκτροχιασμός των διαπραγματεύσεων και ενασχόληση με το χρυσό τζακ-ποτ.

Αλλά η εφημερίδα «Καθημερινή» σημειώνει ότι «πρωτοφανή ήττα δέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.) η Κυπριακή Δημοκρατία, ως αποτέλεσμα αποτυχημένης πρωτοβουλίας του ΕΛΑΜ να καταδικαστεί διά ψηφίσματος η παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο, χωρίς την απαραίτητη προεργασία και την εξασφάλιση συμμαχιών που θα διασφάλιζαν θετική έκβαση: Μόλις 104 ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά στην εισήγηση ΕΛΑΜ/ECR, ενώ τριπλάσιος αριθμός ευρωβουλευτών, 300, απέρριψαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και 34 απείχαν».

Η κυρίαρχη άποψη στην ε/κ κοινότητα είναι πως όσο πιο πολύ καταγγέλλεις, τόσο πιο πολύ απήχηση έχεις στους ψηφοφόρους σου. Κατάγγειλες. Μετά; Ελέγχεις το αποτέλεσμα; Βγάζεις κάποιο συμπέρασμα από επιτυχίες ή αποτυχίες; Κατά κανόνα, θεοποιούμε ψηφίσματα, επιμένουμε σε μια άγονη γραμμή που παράγει πρόσκαιρο πισκάλισμα. Επιπρόσθετα, κανένα ψήφισμα δεν έχει κάποιο βάρος αν η ε/κ ηγεσία δεν πείθει ότι μιλά σοβαρά στο Κυπριακό.

Υπάρχει και η γόνιμη γραμμή. Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιαν Μπερτένς, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιέλαβε στην Έκθεσή του προτάσεις του Γιάννου Κρανιδιώτη και ως ψήφισμα υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 1996.

«Στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Ένωσης (CFSP) και με στόχο την ενδυνάμωση του πολιτικού ρόλου της Ε.Ε. στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο ο Γιάννος Κρανιδιώτης εισηγήθηκε τα πιο κάτω για την Κύπρο: «Διορισμός Συντονιστή για το κυπριακό ζήτημα. Μέτρα και προγράμματα που να καλλιεργούν τη συνεργασία Ε/κ και Τ/κ. Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το Κυπριακό. Ευρωπαϊκό σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού που θα λαμβάνει υπόψιν το κεκτημένο και την προοπτική της ένταξης». Η υποψήφια Κύπρος κέρδιζε αυτά, η Κύπρος μέλος για 21 χρόνια ούτε να τα «διαβάσει» δεν κατάφερε. Ένα ψήφισμα από μόνο του δεν έχει καμιά αξία, αν δεν τρέξει κάποιος ηγέτης τις πολιτικές του διαστάσεις, επαφές, πειθώ, συμμαχίες για του δώσει πολιτική ουσία. Στο σήμερα: Το Ε/Κ ψηφίζει λύση ΔΔΟ, στηρίζει τις πρωτοβουλίες του γ.γ. των Η.Ε., αλλά οι περισσότεροι Κύπριοι ευρωβουλευτές είτε δηλώνουν εναντίον της, είτε σιωπούν. Τότε τι βγαίνει;

Επιλογικά: το πραγματικό μας στοίχημα, μια άλλη πλειοψηφία που θα «επανεφεύρει» την κανονική Κύπρο είναι: «Ημέρα της Ευρώπης» (9/5) και η επέτειος της ένταξης (1/5) αφορούν τα πολιτικά ρεύματα που μπορεί να αναπτύξουν το «Κοινόν Όλων των Κυπρίων», η συνεκτική του ύλη είναι στα χέρια μας.

www.larkoslarkou.org.cy

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση