
Του Λάρκου Λάρκου
Ρεπορτάζ στα «Νέα» της Αθήνας (26/4) αναφέρει ότι «ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έχει καταθέσει προσωπικά πρόταση προς την τουρκική ηγεσία για άνοιγμα ενός λιμανιού για τα περίπου 1.100 πλοία υπό κυπριακή σημαία, κάτι που θα άρει το τουρκικό εμπάργκο που επιβλήθηκε το 1987. Ανώτατη πηγή της κυπριακής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι η Λευκωσία είναι έτοιμη να συναινέσει σε παραχωρήσεις στο ζήτημα των θεωρήσεων εισόδου προς Τούρκους υπηκόους στην Ε.Ε., μόνο για Τούρκους επιχειρηματίες». Για να μη μείνει αμφιβολία για το ποια είναι «η ανώτατη πηγή», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (27/4) επιβεβαίωσε την είδηση και ότι «η πρόταση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες του προέδρου Χριστοδουλίδη για αξιοποίηση των ευρωτουρκικών σχέσεων» (28/4).
Η απάντηση από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ Οντζού Κετσελί: «Οι ισχυρισμοί που δημοσιεύονται στον ε/κ Τύπο, ότι τα λιμάνια της χώρας μας θα ανοίξουν σε ε/κ πλοία σε αντάλλαγμα για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζες) της Ε.Ε. για τους επιχειρηματίες μας, είναι καθαρά προϊόν φαντασίας» (πηγή: omegalive, 28/4). Με βάση το ρεπορτάζ στα «Νέα», το λογικό συμπέρασμα είναι ότι τα πιο πάνω τα πρότεινε ο ίδιος ο Ν. Χριστοδουλίδης στον Χ. Φιντάν στη συνάντησή τους στη Γενεύη. Συνεπώς, αντί να αναδείξει τα ουσιώδη του Κυπριακού, πρότεινε ένα λιμάνι. Τα ουσιώδη: Πλαίσιο Γκουτέρες, αποχώρηση τουρκικού στρατού (σημείο 2), τερματισμός επεμβατικών δικαιωμάτων (σημείο 1), σύστημα διακυβέρνησης (σημείο 6). Αντίστοιχες πρακτικές παλαιότερα: ο Τ. Παπαδόπουλος έδωσε την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία την 3η Οκτωβρίου 2005 χωρίς κανένα αντάλλαγμα, πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τη γραμμή «βέτο έναντι ανταλλαγμάτων». Στην πιο ισχυρή στιγμή της Κύπρου από την εποχή της εισβολής, εφηύρε το «πρωτόκολλο της Άγκυρας» ως φύλλο συκής απέναντι στην κοινή γνώμη. Κάθε κράτος μέλος έχει το δικαίωμα του βέτο δύο φορές –με την έναρξη και τη λήξη των ενταξιακών συνομιλιών μιας υποψήφιας χώρας– και όχι 62 φορές, όπως παραπλανούσε τους Ε/κ ο Τ. Παπαδόπουλος. Το τρικ του 2005 επιστρέφει ξανά με τη μορφή «ένα λιμάνι»! Ο Ν. Χριστοδουλίδης ζητά «ένα λιμάνι έναντι μη βίζας» στη σκιά των δύο επισκέψεών του στον Β. Νετανιάχου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Χειρονομίες στην πολιτική μπορεί να γίνουν, εφόσον είσαι συνεπής σε μια στρατηγική και εφόσον τα επιμέρους εντάσσονται σε κάποια βιώσιμη κατεύθυνση που να διαθέτει στήριξη από Η.Ε.-Ε.Ε. Ο φάκελος μη θεωρήσεις βίζας για Τούρκους επιχειρηματίες (και φοιτητές, όπως είναι η πρόταση στο ευρωτουρκικό τραπέζι) θα προχωρήσει, υπηρετεί ζωτικά συμφέροντα Ε.Ε. και Τουρκίας – ελάχιστα απομένουν, ο φάκελος είναι σχεδόν πλήρης. Προφανώς θα προχωρήσει ερήμην της Λευκωσίας. Οι κουτόφραγκοι γνωρίζουν πολύ καλά για ποιο λόγο ο Ν. Χριστοδουλίδης αποφεύγει να αναδείξει την ουσία του Κυπριακού ενώπιόν τους, άλλωστε τον γνώρισαν και ως δεξί χέρι του Ν. Αναστασιάδη. Και οι κουτόφραγκοι, όμως, έχουν προτεραιότητες, σε περιμένουν 20 χρόνια να πεις τι ακριβώς θέλεις στο Κυπριακό και δεν το έχουν ακούσει ακόμα.
Στο ίδιο πλαίσιο και το μετέωρο ταξίδι της απεσταλμένης. Ολοκλήρωση του κύκλου Ολγκίν, Ιούλιος 2024. Έκτοτε εικασίες, προβλέψεις, νέα δημοσιεύματα, ειδικά μετά την πενταμερή στη Γενεύη, 17-18.3.25. Από τον «Φιλελεύθερο» σημειώνεται ότι «στο νέο συμβόλαιο της Μαρία Άνχελα Ολγκίν φαίνεται να σκοντάφτει η επισημοποίηση του διορισμού της. Δεν φαίνεται να τα βρίσκουν σε κάποιους όρους του συμβολαίου» 16/4. Πέρα από τα πιο πάνω, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Φ» είπε: «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι μια προσωπικότητα η οποία θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί συνεχείς επαφές στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στο ΗΒ και στις Βρυξέλλες. Το άτομο που θα αναλάβει να ασχολείται εάν είναι δυνατό αποκλειστικά με το Κυπριακό». Ο «Φ» ερμηνεύει τα πιο πάνω: «Είναι εμφανές ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν έμεινε ικανοποιημένος από τον τρόπο που εργάστηκε η Ολγκίν στο διάστημα που ασχολήθηκε με το Κυπριακό» (31/3).
Η Μ.Α. Ολγκίν είναι τέως ΥΠΕΞ της Κολομβίας με περγαμηνές. Μαζί με τον πρόεδρο της χώρας της Χ.Μ. Σάντος έφεραν την ειρήνευση στην Κολομβία. Μερικά στοιχεία: η ένοπλη δράση των ανταρτών του FARC κράτησε 52 χρόνια, με 220.000 νεκρούς, με δεκάδες χιλιάδες εξαφανισμένους, με εκατομμύρια εκτοπισθέντες. Η Μ.Α. Ολγκίν προφανώς θέτει όρους, είτε αναζητεί στηρίγματα εκτός Κύπρου, είτε περιμένει να δει πού θα γείρει η πλάστιγγα στις εκλογές για νέο ηγέτη των Τ/κ με την ελπίδα ο Τ. Ερχιουρμάν να αλλάξει το μομέντουμ. Πάντως, με Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν εργάστηκε πάνω στη «φόρμουλα Ολγκίν», αποκέντρωση εξουσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Ιούλιος 2024. Η Μ.Α. Ολγκίν προφανώς δεν θέλει να έρθει για να προσθέσει το όνομά της στον μακρύ κατάλογο των απεσταλμένων που χάθηκαν στα ρηχά του Κυπριακού.
Ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν επιθυμεί επαναδιορισμό Ολγκίν. Όμως, από τη στιγμή που «Τουρκία και Τατάρ έχουν εγκρίνει τον επαναδιορισμό Ολγκίν» (Κιπρίς Ποστασί, 21/3), δεν έχει άλλες επιλογές, θα τον αποδεχθεί. Η ίδια εφημερίδα γράφει επίσης ότι «ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι το όνομα της κ. Ολγκίν προκάλεσε δυσφορία στην πλευρά του κ. Χριστοδουλίδη».
Ο Ε. Τατάρ μιλάει για «κυριαρχική ισότητα» και ο Ν. Χριστοδουλίδης ευνοεί συνομιλίες χωρίς βάση. Ωστόσο, είναι ωφέλιμη μία καλά προετοιμασμένη παρέμβαση Ολγκίν γιατί τυχόν νέα αποτυχία ίσως σφραγίσει οριστικά το τέλος του Κυπριακού με τη μορφή της λύσης που προδιαγράφουν τα ψηφίσματα των Η.Ε. Να γιατί η Μ.Α. Ολγκίν απευθύνεται σε όλους μας: «Πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, παραμένοντας πεπεισμένοι ότι ένα κοινό μέλλον θα φέρει μεγάλες ευκαιρίες σε όλους τους Κύπριους».
Νεαροί και νεαρές γιατροί της Τυνησίας συμμετέχουν σε διαδήλωση για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, μπροστά από το υπουργείο Υγείας στην Τύνιδα. Η Τυνησιακή Οργάνωση Νέων Ιατρών διοργάνωσε εθνική απεργία και πορεία από την Ιατρική Σχολή στην Τύνιδα προς το υπουργείο Υγείας της χώρας. EPA/MOHAMED MESSARA