ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο πόλεμος στην υπηρεσία Νετανιάχου

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Α. Γκουτέρες, γ.γ. των Η.Ε.: «Το Σ.Α. έχει παραλύσει εξαιτίας γεωστρατηγικών διαιρέσεων. Το κύρος και η αξιοπιστία του Σ.Α. διακυβεύθηκαν σοβαρά... η φήμη του επιδεινώθηκε από το βέτο των ΗΠΑ σε μια απόφαση που καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

Αντέλ Χοντρ, διευθύντρια της UNICEF για τη Μ. Ανατολή: «Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν εκτοπισθεί διά της βίας και ωθούνται όλο και περισσότερο προς νότο, μέσα σε μικροσκοπικές ζώνες όπου επικρατεί συνωστισμός, χωρίς νερό, χωρίς τροφή και χωρίς προστασία» (Πηγή: Πολίτης 10/12).

Όμως, ένα βήμα μπροστά. Ψήφισμα της Γ.Σ. των Η.Ε.: «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους» (12/12/23). Το ψήφισμα, αν και μη δεσμευτικό, εγκρίθηκε με 153 ψήφους υπέρ, έναντι 10 κατά (μέσα Ισραήλ και ΗΠΑ), και 23 αποχές επί συνόλου 193 μελών. Η πλειοψηφία ήταν ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που ενέκρινε το κείμενο του Οκτωβρίου (120 ψήφοι υπέρ, 14 κατά, 45 αποχές), στο οποίο απευθυνόταν έκκληση για «άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς» (Πηγή, Το Βήμα, 13/12). Από την «ανθρωπιστική εκεχειρία» στην «άμεση κατάπαυση του πυρός» η πρόοδος είναι ουσιαστική και δείχνει την ολοένα και αυξανόμενη δυσπιστία απέναντι στους πραγματικούς στόχους Νετανιάχου. Ρώτησε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Η.Ε. Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ: «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ειπωθεί χωρίς περιστροφές ότι το να σκοτώνεις μωρά και γονείς μπροστά στα παιδιά τους είναι φρικιαστικό;». Γιατί τα εγκλήματα της Χαμάς στις 7/10, τα καταδίκασε όλος ο πλανήτης. Το ερώτημα Γκρίνφιλντ ανάποδα: οι 18.500 χιλιάδες νεκροί Παλαιστίνιοι, «γιατί είναι τόσο δύσκολο να ειπωθεί χωρίς περιστροφές» ότι είναι ένα διαρκές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας;

«Το εύρος αυτής της πλειοψηφίας (στη Γ.Σ. των Η.Ε.) θα κάνει κακό στις ΗΠΑ», εκτίμησε ο Ρ. Γκόουαν του Κέντρου Μελετών International Crisis Group, καθώς «δείχνει πως η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών έχει χάσει την υπομονή της με τη θέση της Ουάσιγκτον» (Πηγή: το Βήμα, 13/12). Ο Τζον Μπάιντεν δήλωσε ότι «ο χωρίς διακρίσεις βομβαρδισμός αμάχων πλήγωσε τη διεθνή υποστήριξη στο Ισραήλ». Ύστερα ανακοίνωσε «ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τ. Σάλιβαν πάει στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Νετανιάχου». Επίσης, το Ισραήλ θα επισκεφθεί ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λ. Όστιν, (Πηγή: Reuters 13/12).

Ο Μπάιντεν δήλωσε πως ο Β. Νετανιάχου είναι «καλός φίλος» όμως «πρέπει να αλλάξει, μαζί με την κυβέρνησή του. Αυτή είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ» και «δεν θέλει λύση δύο κρατών». Παρά την κριτική από τις ΗΠΑ, ο Νετανιάχου παραμένει (και θα παραμείνει) ίδιος. Δήλωσε πρώτον, ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ανεξάρτητα από τη διεθνή πίεση», (Πηγή: Xaaretz, 13/12) και δεύτερον, πως «δεν θα επαναλάβει το λάθος του Όσλο», και τρίτον πως «η Λωρίδα της Γάζας δεν θα γίνει ούτε «Χαμαστάν» ούτε «Φαταχστάν». (Πηγή: ΚΥΠΕ, 13/12). Το τελευταίο («Φαταχστάν») πάει στην Παλαιστινιακή Αρχή του Μ. Αμπάς με την οποία έως το 2014 συζητούσε λύση δύο κρατών με τη μεσολάβηση Ομπάμα, Μπάιντεν, Κέρι.

Ένας Νετανιάχου αυτό θα έλεγε, θέλει πόλεμο στον οποίο μόνο αυτός θα αποφασίζει τι, πότε και πώς. Οι διαφορές Μπάιντεν-Νετανιάχου είναι εμφανείς, αλλά δεν ακυρώνουν την πραγματικότητα. Δεν ήθελε ο Τραμπ, δεν μπόρεσε ο Ομπάμα, δεν έχει και τόση σημασία. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Οι ΗΠΑ (σωστά) ζητούν δύο κράτη και (λάθος) στηρίζουν Ισραήλ στη Γ.Σ. ή το Σ.Α. των Η.Ε. Έτσι ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται. Ο Νετανιάχου έχει πεποιθήσεις, όχι απόψεις. Ίσως μελέτησε καλά την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters-Ipsos (12/12). Ο Τραμπ (38%) μπροστά από τον Μπάιντεν (36%). Το 2% τον «καθοδηγεί» για τον «χωρίς διακρίσεις βομβαρδισμό».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση του γραφείου του Β. Νετανιάχου (11/12) αναφέρεται «ότι η Μοσάντ βοήθησε την Κύπρο για τη ματαίωση μιας επίθεσης με εντολή του Ιράν κατά Ισραηλινών και Εβραίων πολιτών στην Κύπρο», αναφέροντας μάλιστα «ότι ο αριθμός παρόμοιων προσπαθειών έχει αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα» (Πηγή, ΑΠΕ/ΜΠΕ, 10/12).

Χωρίς στοιχεία δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος με βεβαιότητα. Αλλά το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί –έπαιξε για λίγες μέρες και χάθηκε. Το Ιράν ευθύνεται για άλλα –Χαμάς, Χεζμπολάχ , Χούθι. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ένας τυχοδιώκτης παράγει ειδήσεις για να κρατά ψηλά το μέτωπο «Ισραήλ Vs Ιράν», άρα την «αναγκαιότητα» να παραμείνει ο ίδιος στο τιμόνι του Ισραήλ. Επίσης, από την ίδια ανακοίνωση του γραφείου Νετανιάχου: «Το Ισραήλ προβληματίζεται από αυτό που βλέπει ως χρήση από το Ιράν της κατεχόμενης, αλλά και ελεγχόμενης από την Τουρκία, Βόρειας Κύπρου, τόσο για τρομοκρατικούς σκοπούς, όσο και ως μιας επιχειρησιακής και διαμετακομιστικής περιοχής» (Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, 10/12).

Ο προβληματισμός Νετανιάχου είναι υποκριτικός. Πρώτα το σλόγκαν: «Ποτέ δεν ξέρεις πώς είναι να είσαι σε ένα νησί. Βόρεια Κύπρος». Ύστερα η είδηση: «Βίντεο-διαφήμιση μιας κατασκευαστικής εταιρείας Ισραηλινών συμφερόντων, η οποία δραστηριοποιείται στα Κατεχόμενα. Επίσημες πηγές από τα Κατεχόμενα ενημέρωσαν ότι οι Ισραηλινοί υπήκοοι που αγόρασαν γη στο βόρειο τμήμα του νησιού ξεπέρασαν τις 43 χιλιάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες κατέχουν 3.355 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αφού αγόρασαν στην Κύπρο 25 χιλιάδες δεκάρια γης για εμπορική και οικιστική χρήση». (Πηγή: AlphaNewsLive, 10/11/23). Προηγήθηκε, όμως, η «Χαλκίν Σεσί» (Μάρτιος, 23): «Οι εταιρείες ιδιοκτησίας Ισραηλινών στην ‘ΤΔΒΚ’ ανέρχονται σε 2.000, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των 2.672 αδειών αγοράς ακίνητης περιουσίας που εξέδωσαν οι τ/κ πολεοδομικές αρχές το 2022 ήταν στο όνομα Ισραηλινών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση