ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν ξεφύγαμε από τον κίνδυνο Λεπέν

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν ο Εμανουέλ Μακρόν πέρασε μαζί με την Μαρίν Λεπέν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, ήταν πλέον βέβαιη η νίκη του καθώς ολόκληρο το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα είχε γαντζωθεί γύρω από την υποψηφιότητά του με στόχο την αποφυγή της ακροδεξιάς επικράτησης.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Λειτούργησαν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των Γάλλων, οι οποίοι όσο τρομοκρατημένοι κι αν ήταν από τα συνεχή κτυπήματα, δε μπορούσαν να δεχτούν την επέλαση της ακροδεξιάς στην χώρα που γέννησε το τρίπτυχο Ελευθερία Ισότητα Αδελφότητα. Η Μαρίν Λεπέν, εκτός από τα ξενοφοβικά μηνύματα και την ρατσιστική ρητορική της, είχε προειδοποιήσει πως στόχος της ήταν η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Γάλλοι άλλωστε σε αντίθεση με τους Βρετανούς είναι ιδιαίτερα δεμένοι με τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε και μία μερίδα των στελεχών του Εθνικού Μετώπου όπως η δημοφιλής ανιψιά της Μαρίν Λεπέν Μαριόν, η οποία αποσύρεται όπως όλα δείχνουν από την πολιτική, δεν φαίνεται να υιοθετούν τον ευρωσκεπτικισμό της, αλλά να βλέπουν θετικά την παραμονή της Γαλλίας στην Ευρώπη.

Αυτό ωστόσο δε σημαίνει πως η απειλή Λεπέν έχει αποφευχθεί. Και αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ενδεχομένως να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια. Στόχος πλέον του Εθνικού Μετώπου είναι να προσελκύσει το ακροατήριο των Ρεπουμπλικανών, το οποίο παραπαίει μετά την ήττα Φιγιόν. Ήδη η Μαρίν Λεπέν, δεν επαναπαύθηκε από το ποσοστό της, αλλά είναι έτοιμη να μελετήσει τους λόγους της ήττας και να λειτουργήσει ανάλογα. Όπως επεσήμανε είναι έτοιμη για σοβαρές αλλαγές εντός του κόμματος, αρχής γενομένης με το όνομα του κόμματος. Άρχισε ήδη να υιοθετεί θέσεις του Ντε Γκώλ, ανοίγοντας έτσι την πόρτα στη Δεξιά. Το αν θα αποτελέσει μία συγκεκαλυμμένη ακροδεξιά κάτω από το πέπλο της «πατριωτικής δεξιάς» είναι ένα ζήτημα που θα διαφανεί το επόμενο διάστημα. Δεν είναι όμως μόνο η Δεξιά. Η ψήφος Λεπέν έχει κοινωνικοταξικό χαρακτήρα. Πολλοί δηλαδή ψηφοφόροι του Μελανσόν, που ανήκουν σε εργατικά στρώματα και απορρίπτουν το υφιστάμενο πολιτικοοικονομικό καταστημένο, μπορούν πλέον να στραφούν στη Λεπέν.

Η εκλογή Μακρόν, αναμφίβολα προκάλεσε πανηγυρισμούς στις αγορές και στα υψηλά δώματα των Βρυξελλών. Κυρίως όμως προκάλεσε ανακούφιση για το μέλλον της κοινωνίας. Το γεγονός όμως ότι η Λεπέν δεν έχει υποστεί βαριά ήττα, στη χώρα που αποτελεί σύμβολο της Δημοκρατίας και της Ευρώπης, οφείλει να προβληματίσει, τόσο την Ευρώπη, αλλά και τον καθένα από μας ξεχωριστά. Γιατί το χειρότερο όλων είναι, η σταδιακή εξοικείωση του καθενός από μας, ότι ακροδεξιά κινήματα που αναπαράγουν τον ρατσισμό τον λαϊκισμό και τη ξενοφοβία έχουν πλέον χώρο στην εξουσία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση