ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η σημειολογία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το 2019, ο νυν εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς έλεγε στον εκπρόσωπο Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδη Γεάδη πως στο ΑΚΕΛ, «όσους ακόμα τιμούν τους προδότες της Κύπρου, προφανώς ούτε τους απευθύνουμε τον λόγο και θεωρούμε ότι θα έπρεπε να ήταν δικασμένοι και καταδικασμένοι». «Κι αν με ρωτάτε», έλεγε εμφαντικά, «η μόνη ιδεολογική αβαρία είναι ότι κάθομαι στο ίδιο πάνελ και συνδιαλέγομαι ως να αποτελούν μια άποψη μέσα στη δημοκρατία. Που, κατά την άποψή μας, αποτελούν ό,τι πιο σάπιο άφησε πίσω της και η Ιστορία της Κύπρου και ό,τι σάπιο έχει και η κοινωνία».

Λίγο καιρό νωρίτερα, είχαμε παρακολουθήσει την ένταση στη Βουλή με αφορμή το ενωτικό δημοψήφισμα, όταν ο Λίνος Παπαγιάννης μιλούσε για εθνικούς μειοδότες, φωτογραφίζοντας το ΑΚΕΛ, με αποτέλεσμα βουλευτές ΑΚΕΛ-ΕΛΑΜ να έρχονται λίγο πολύ στα χέρια. Στη συνέχεια, το ΑΚΕΛ κατάγγελλε την κίνηση του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να καλέσει σε δείπνο και τους ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής. Κίνηση που έψεξαν οι ευρωβουλευτές Ελλάδας και Κύπρου και αρνήθηκαν να παρευρεθούν. Φέτος, ο Γιώργος Λουκαΐδης υπογράμμισε πως το ΑΚΕΛ δεν θα επιτρέψει να λάβει προεδρία της επιτροπής Βουλής το ΕΛΑΜ, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αρνείτο να συγκαλέσει την Επιτροπή Άμυνας, καθώς όπως δήλωνε δεν έπρεπε να συμμετέχει σε αυτήν το ΕΛΑΜ. Στο ίδιο πλαίσιο, όταν συζητείτο η αναβολή των δημοτικών εκλογών, ο Γιώργος Λουκαΐδης υπογράμμιζε πως μαθήματα δημοκρατίας από τους υμνητές του Χίτλερ, από τον πυρήνα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο δεν πρόκειται να δεχτεί, όταν ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους έθεσε θέμα δημοκρατίας. Πυρήνας της Χρυσής Αυγής το ΕΛΑΜ, υμνητές του Χίτλερ, θιασώτες της ΕΟΚΑ Β΄ και του Γρίβα, νεοφασίστες τα στελέχη του ΕΛΑΜ και φρουρός του Μιχαλολιάκου ο Χρίστος Χρίστου. Αυτό διαμήνυε το ΑΚΕΛ, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατά καιρούς του ασκούν κριτική.

Με όσα προηγήθηκαν λοιπόν είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο το ΑΚΕΛ διευκόλυνε με τη στάση του να περάσει το ΕΛΑΜ το αφήγημα της κανονικότητας. Αυτό όφειλε να σκεφτεί ο Στέφανος Στεφάνου, όταν επέτρεψε στον εαυτό του να παρακαθίσει δίπλα από τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου στο δείπνο της Τρίτης.

«Και τι έπρεπε; Να αγνοήσουν την πρόσκληση του προέδρου;» θα ρωτήσουν κάποιοι. Αν και στο περιβόητο δείπνο δεν συζητήθηκε ούτε το εθνικό ούτε ενδελεχώς οι μεταρρυθμίσεις για να επιβάλλεται η παρουσία τους τη δεδομένη χρονική στιγμή, εμείς δεν ζητάμε να ακολουθήσουν την μέθοδο της καμένης γης. Ζητάμε από την αντιπολίτευση την ελάχιστη συνέπεια στο πώς πολιτεύεται και κυρίως σοβαρότητα. Γιατί όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν από λίγες μέρες έκανε πορεία έξω από το Προεδρικό και ζητούσε στο περίπου την παραίτηση αυτού του προέδρου για ζητήματα διαφθοράς, όταν ακόμα και σήμερα τον καταγγέλλουν ως πρόεδρο της διχοτόμησης, τι θέση έχει σε ένα κοινό τραπέζι μαζί του; Μπορεί άραγε να πείσει για συνέπεια το ακροατήριό του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, όταν τη μία καταψηφίζει προϋπολογισμούς, γιατί έχει να κάνει με «την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση» και την άλλη τρώει χαλαρά σουβλάκι μαζί του, αφήνοντας σε συνεντεύξεις ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με το κυβερνών κόμμα το 2023;

Φαίνονται ανακόλουθοί των πράξεών τους. Και υποκριτές αν λάβουμε υπόψη το κεφάλαιο του ΕΛΑΜ. Από τη μια, να πουλάμε στο προσκήνιο αντιφασισμό, να κουνάμε το δάκτυλο σε όσους συνδιαλέγονται μαζί τους και στο παρασκήνιο να συναγελαζόμαστε μαζί τους. Εκτός κι αν στο ΑΚΕΛ έχουν ενδόμυχα αποδεχτεί πως επειδή το ΕΛΑΜ εξελέγη από τον λαό, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και ως κανονικό κόμμα.

Μία εικόνα λοιπόν ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Μία εικόνα κτίζει μηνύματα, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να διαλύσει πολιτικά αφηγήματα. Αυτό θα πρέπει να λάβει υπόψη της η αντιπολίτευση μετά το χαλαρό δείπνο στο οποίο αποδέχτηκε να παρευρεθεί. Ένα δείπνο που μόνο τον Νίκο Αναστασιάδη εξυπηρετούσε επικοινωνιακά. Ένα δείπνο που επιβεβαίωσε τα πολύ κακά τους αντανακλαστικά και να γίνουν έρμαιο στα παίγνια της κυβέρνησης. Και που έστειλε το μήνυμα σε μία ήδη καχύποπτη κοινωνία, ότι όλος αυτός ο καβγάς που παρακολουθούμε κατά διαστήματα είναι απλώς ένα θεατράκι. Έτσι για να πολώνονται λίγο πριν από τις εκλογές τα εκάστοτε ακροατήρια. Και στο μεσοδιάστημα, ας τρώνε ανενόχλητα όλοι μαζί τα σουβλάκια τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση