ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι σπόροι του κακού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν τον Ιούνιο του 2021, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έγνεφε στους βουλευτές του ΕΛΑΜ να σηκώσουν χωρίς δεύτερη σκέψη το χέρι και να ψηφίσουν για την προεδρία της Βουλής την Αννίτα Δημητρίου, πολλοί ήταν εκείνοι που διερωτούνταν ποιο να ήταν άραγε το αντάλλαγμα σε αυτό το απροσδόκητο δώρο. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει και ονομαζόταν Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος. Για κάποιους ήταν ο ανώδυνος συμβιβασμός καθότι η φημολογία της περιόδου ήθελε τον Χρίστο Χρίστου να διεκδικεί την προεδρία της Επιτροπής Άμυνας. Για άλλους, είδηση ανακούφισης, γιατί δεν έχαναν τα κεκτημένα τους. Τι θα μπορούσε λοιπόν να πάει λάθος σε μία ad hoc επιτροπή για το δημογραφικό; Πρώτα από όλα το ότι ουδέποτε έδωσε λύσεις για την υπογεννητικότητα. Όμως και μόνο να μελετούσε κάποιος ποιοι βουλευτές συνέθεταν την επιτροπή θα ήταν αρκετό για να διαπιστώσει το μέγεθος του λάθους. Ένας χώρος για να παίζει μπάλα το ΕΛΑΜ και να το σιγοντάρουν οι υπόλοιπες ακραίες φωνές της Βουλής. Μία επιτροπή-καφενείο, με πρόσβαση όμως και προβολή στα ΜΜΕ έτσι; Ένα καφενείο που νομιμοποιούσε τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τον άκρατο λαϊκισμό και την έξαρση της ξενοφοβίας, δηλητηριάζοντας μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο την κοινωνία.

Το αποτύπωνε η περίπτωση του προέδρου Συνδέσμου Γονέων που κατήγγειλε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής πως μαθητής με μεταναστευτική βιογραφία σχεδίαζε να κάνει μακελειό στο σχολείο. Χρειάστηκε να περάσουν 24 ώρες, να γίνει πρώτο θέμα στα ΜΜΕ, να τραυματιστεί ανεπανόρθωτα ένα παιδί, για να διαπιστωθεί πως δεν ήταν τίποτα άλλο από διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Το ψέμα όμως πέρασε στα μαλακά και χωρίς καμία συνέπεια, ενώ η δράση της επιτροπής απέδειξε πως ο λόγος λειτουργίας της ήταν ακριβώς η νομιμοποίηση της ξενοφοβίας. Ο Λίνος Παπαγιάννης συνέχισε ακάθεκτα να προειδοποιεί για τα «υπέρογκα ποσά» που φορτώνεται το κράτος για τους μετανάστες «τη στιγμή που οι δικοί μας που υποφέρουν», παραμελώντας επιμελώς να αναφέρει ότι αποτελεί συγκεκριμένο κονδύλι από την Ε.Ε. Δημοσιοποιούσε στην επιτροπή ιστορίες για εμπλοκή μεταναστών με ναρκωτικά, με την πορνεία, αλλά και την έξαρση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών, προειδοποιώντας πως κινδυνεύει ο «γηγενής πληθυσμός». Και βεβαίως τη λύση στο τελευταίο βρήκε ο Ζαχαρίας Κουλίας που ζητούσε πιστοποιητικό υγείας για τους αλλοδαπούς που εργάζονται ως delivery. Και ενώ ο Ζαχαρίας Κουλίας έψαχνε τρόπο να προστατεύσει τον «γηγενή πληθυσμό» από τα νοσήματα, ο Αλέκος Τρυφωνίδης εξιστορούσε αποκάλυψη του κοινοτάρχη, που είδε απόδειξη τράπεζας ενός αιτητή ασύλου και διαπίστωσε πως ο αιτητής αυτός είχε στον λογαριασμό του 65.000 ευρώ. Λες και τα τραπεζικά δεδομένα είναι ανοικτά για τους κοινοτάρχες και τους χωριανούς. Μία επιτροπή που κανονικοποιεί τη μισαλλοδοξία και ενεργοποιεί όλα τα θλιβερά στερεότυπα, ένας δήμαρχος που όταν πέφτουν μπαλκόνια στην πόλη του και τραυματίζονται άνθρωποι τα φορτώνει στα θύματα. Και βεβαίως ένας υπουργός Εσωτερικών που έσπειρε αργά και μεθοδικά όλη αυτή την οργή για τον «άλλον». Με τις περιφράξεις του, τα συρματοπλέγματά του και τον απολυταρχισμό του. Με αυτό τον κακό σπόρο, «φύτρωσε» ο ξυλοδαρμός της 23χρονης από το Κονγκό, με το παιδί της στην αγκαλιά της και ο άγριος ξυλοδαρμό του 23χρονου από το Πακιστάν, στην καρδιά της Λευκωσίας. Εξαιτίας αυτού του κακού σπόρου πολύ φοβούμαστε τι θα θερίσουμε. Από τα περιστατικά στους δρόμους που θα πληθύνουν μέχρι και το πώς θα κάνουν τη δουλειά τους οι 300 ειδικοί αστυνομικοί που «θα προσληφθούν με διαδικασίες εξπρές» για να ανακόπτουν τις μεταναστευτικές ροές από τα Κατεχόμενα. Ένας τρομακτικός κόσμος βρίσκεται ενόψει. Και δυστυχώς δεν είναι κυπριακό το φαινόμενο. Το μεταναστευτικό αποτελεί μία σοβαρή πληγή και η Κύπρος δεν μπορεί να διαχειριστεί τις αυξημένες ροές προσφύγων. Υπάρχει όμως η νομιμότητα, οι διεθνείς συμβάσεις που διέπουν το προσφυγικό. Αυτές τις συμβάσεις τις έχει υπογράψει η χώρα μας. Και θα πρέπει να διεκδικήσει καλύτερους όρους, με σεβασμό στον κάθε άνθρωπο και την ιστορία του. Χωρίς να τους διαβάλλει και να τους εκθέτει από τα μικρόφωνα. Και επειδή οι κακοί σπόροι που έσπειραν όλο αυτό το διάστημα πρόσωπα με εξουσία και δημόσιο βήμα έβλαψαν σοβαρά τον τόπο μας και έστρωσαν με μαεστρία το χαλί της οργής, εμείς θα ζητήσουμε σε αυτό τον προεκλογικό συγκεκριμένο πλάνο για το μεταναστευτικό. Μαζί του και προτάσεις για ανακοπή του ρατσισμού που νομιμοποίησαν για λίγες ψήφους και που μας προετοιμάζει για μέρες πολύ σκοτεινές.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση