ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρία κλικ συντηρητικά

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν την περασμένη Πέμπτη, η Έμιλυ Γιολίτη ζητούσε από τον Πρόεδρο εξηγήσεις για τα όσα διέρρεαν στον Τύπο περί παραίτησής της από το υπουργικό σχήμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της ανταπαντούσε σε αυστηρό τόνο-ένεκα και της περασμένης ώρας- πως η αντικατάστασή της ισχύει. Οι λόγοι δεν ήταν πολιτικοί. Δεν είχαν να κάνουν με τον αυταρχισμό που επέδειξε κατά τη σύντομη παρουσία της στο υπουργείο ή για την κακή της συμπεριφορά. Δεν ήταν γιατί η υπουργός, δεν άντεχε την κριτική και ενεργοποίησε για μια αστική υπόθεση την αστυνομία. Ούτε για το ότι παρακολουθούσε αμέριμνη την αστυνομία να μπουκάρει στο σπίτι πολίτη που υποψιαζόταν ότι συνδέεται με το περιβόητο parody account της. Δεν της ζήτησε να παραιτηθεί ούτε για την άκρατη βία που επέδειξε η Αστυνομία απέναντι στους διαδηλωτές του «Ως Δαμέ». Για όλα αυτά, έθετε προεδρική ασπίδα γύρω της κλείνοντας συνοπτικά τη συζήτηση γύρω από το όνομά της. Μόνο όταν ήρθαν στα χέρια του οι δημοσκοπήσεις των υπουργών και η κυρία Γιολίτη φιγουράριζε στις τελευταίες θέσεις, ο Πρόεδρος σκέφτηκε πως έπρεπε να την αντικαταστήσει, καθώς η παρουσία της έπληττε την δική του εικόνα. Πλήρωνε πολιτικό κόστος όπως της εξηγούσε από την σχέση της με τον στενό οικογενειακό περίγυρό του και των όσων δημοσιεύτηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Μία κυβέρνηση που περιορίζεται στο φαίνεσθαι και όχι στο είναι. Έτσι λοιπόν, λίγες μέρες πριν το επεισοδιακό διαζύγιο, ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος γυρόφερνε με καμάρι την υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου ως η απόδειξη ισότητας των δύο φύλων.

Μόνο που πέντε χρόνια προηγουμένως την καλούσε να αποσυρθεί από το ψηφοδέλτιο γιατί την θεωρούσε υποσημείωση. Σήμερα, μια χαρά τον εξυπηρετούσε.

Και τον εξυπηρετούσε για να προσβάλει τη νοημοσύνη μας. Η συμπαθής Αννίτα Δημητρίου θα κριθεί αυτή την πενταετία για το πολιτικό της έργο. Με καθαρά πολιτικούς όρους που δεν θα έχουν να κάνουν με τη θυματοποίησή της ή τη μυθοποίησή της. Θα φανεί αν είναι μια καλή μαθήτρια που πειθαρχεί τις διαταγές Προεδρικού και Πινδάρου ή αν είναι έτοιμη να βάλει το δικό της πολιτικό στίγμα στον χώρο. Μέχρι όμως να διαπιστωθεί τι στόφας είναι, θα μείνω μακριά από τους πανηγυρισμούς ότι εμείς οι γυναίκες μαζί με την εκλογή της σπάσαμε την οροφή. Όσοι είμαστε στον χώρο αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες που έχουν οι γυναίκες να ανελιχθούν στην πολιτική, στην ανώτατη οροφή των επαγγελμάτων τους, ή ακόμα για να συντηρήσουν μόνο την οικογένειά τους. Ξέρουμε τη δυσκολία να ισορροπήσουν τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους με την καριέρα τους. Να αντιμετωπίζονται ως ίσες και όχι σαν διακοσμητικά είδη για να πλασαρίζονται πρόσωπα και κόμματα ως προοδευτικά. Για την βελτίωση αυτών των θεσμών πρέπει να παλέψουμε. Γι’ αυτά όλα όφειλε να παλέψει ο Δημοκρατικός Συναγερμός όλο αυτό το διάστημα. Και όχι να περιφέρει την Αννίτα Δημητρίου ως ένα βολικά επικοινωνιακό τρόπαιο.

Μία πολιτική λοιπόν της εικόνας και του φαίνεσθαι. Που αν σκάψεις βαθιά και βρεις το «είναι» της πολιτικής τους θα αποκαρδιωθείς από τον συντηρητισμό που όζει και το τι σημαίνει όλο αυτό για την κοινωνία. Το είχαμε καταγράψει πριν τις εκλογές πως η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, κανονικοποιεί σιγά σιγά τον φασισμό. Από την κάλπη μέχρι σήμερα, αυτή η κανονικοποίηση εδραιώνεται. Από το νεύμα του Αβέρωφ Νεοφύτου προς το ΕΛΑΜ για να ψηφίσουν την Αννίτα Δημητρίου μέχρι την μετά χαράς αποδοχή αυτών των ψήφων από την νέα Πρόεδρο της Βουλής. Από την πρόσκληση του Προέδρου προς τον αρχηγό του κόμματος της Ακροδεξιάς να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, στην παραχώρηση της προεδρίας της υποεπιτροπής για το Δημογραφικό –με τη συμφωνία όλων των κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ- στο ΕΛΑΜ, μέχρι και τον όπως όλα δείχνουν κλειδωμένο διορισμό του Μάριου Πελεκάνου στο κυβερνητικό σχήμα. Ενός κατά τα άλλα νέου και άφθαρτου προσώπου, που προωθεί ό,τι πιο φοβικό και παλαιικό.

Μία κυβέρνηση της εικόνας που ρέπει σε ό,τι πιο συντηρητικό. Έστω και τώρα λοιπόν, προτού ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός, ο Πρόεδρος έχει τον χρόνο να αποδείξει πως είναι έτοιμος για μία πραγματική επανεκκίνηση και να αναθεωρήσει. Και προτού κάνει οποιαδήποτε εξαγγελία, ας ξεσκονίσει λίγο τα πτυχία, τις περγαμηνές και το ποιόν όσων βρίσκονται ή θα βρίσκονται γύρω του. Γιατί αυτοί θα αποτελούν και την αντανάκλασή του μέχρι το τέλος της δεύτερης και τελευταίας όπως διατείνεται θητείας του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση