ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λαφυραγωγία επί των ερειπίων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Είναι αλήθεια πως η παρουσία του Αθανάσιου Ορφανίδη στην Επιτροπή Θεσμών είχε προκαλέσει μεγάλες προσδοκίες. Και αυτό γιατί ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης προκαταλάμβανε εδώ και καιρό πως είχε πολλά να πει. Λογικώς εχόντων των πραγμάτων, αναμέναμε ειδήσεις που δεν αποκάλυψε μέχρι τώρα και ήταν πρόθυμος να τα καταθέσει τρία χρόνια, μετά την κατάρρευση του τόπου. Μεγάλες προσδοκίες δημιουργήθηκαν και από το γεγονός ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ προετοιμαζόταν πυρετωδώς εδώ και μέρες για την παρουσία του πρώην Κεντρικού Τραπεζίτη στην Επιτροπή Θεσμών.

Μετά από μία τρίωρη συνάντηση ωστόσο, τίποτα το καινούργιο δεν κατάφερε να βγει προς τα έξω σε ο,τι αφορά τους λόγους της οικονομικής κατάρρευσης, εκτός από τη σφοδρή αντιπαράθεση και του blame game μεταξύ ΑΚΕΛ και Αθανάσιου Ορφανίδη. Για το ΑΚΕΛ που κυβερνούσε την χώρα τις μέρες της καταστροφής, αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση είχε η Κεντρική Τράπεζα που δεν ασκούσε κατάλληλα εποπτικό έλεγχο και οι καταχρήσεις των τραπεζιτών. Για τον πρώην Κεντρικό Τραπεζίτη, αποκλειστική ευθύνη έχουν όλοι πλην του ιδίου. Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ που χειρίστηκε την κρίση, όπως και το Μαρί, με κωλυσιεργία και αγκυλώσεις, αλλά και η Κεντρική Τράπεζα επί Πανίκου Δημητριάδη, η οποία χειρίστηκε εγκληματικά την κρίση.

Μπορούμε να κατανοήσουμε το ΑΚΕΛ ως πολιτική δύναμη να προσπαθεί να αποσείσει από πάνω του την αντικειμενικά τεράστια ευθύνη για την οικονομική κρίση. Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος του ως πολιτικό κόμμα και βάσει αυτού θα κριθεί από την ίδια την κοινωνία είτε θετικά είτε αρνητικά. Από τον Αθανάσιο Ορφανίδη ωστόσο, έναν τεχνοκράτη αναμέναμε να τοποθετηθεί καθαρά τεχνοκρατικά και όχι με πολιτική προσέγγιση επιτιθέμενος εν πολλοίς με μένος στο ΑΚΕΛ για τους τότε χειρισμούς του.

Ο ίδιος δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως ο κατακριτής των πάντων. Φέρει αναπόφευκτα ευθύνη για την κατάντια της οικονομίας καθώς ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος να επιτελέσει το ελεγκτικό του έργο. Οφείλει να δώσει απαντήσεις για την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων αλλά και για το τεράστιο κεφάλαιο του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Θέλουμε να ελπίζουμε πως στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης, θα φροντίσει να φωτίσει αυτές τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας. Αν συνεχίσει ένα παιχνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών, το μόνο σίγουρο είναι πως τρία χρόνια μετά την καταστροφή, δεν μάθαμε τίποτα απολύτως. Παρά μόνο λαφυραγωγούμε επί των ερειπίων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση