ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάτησε μπανανόφλουδα ο Νικόλας;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το 2011, δύο περίπου χρόνια πριν τις προεδρικές εκλογές, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε κηρύξει πόλεμο απέναντι στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, μετατρέποντας το άλλοτε συνοδοιπόρο κόμμα ΔΗΚΟ, σε σκληρό αντιπολιτευτικό κόμμα, ραπίζοντας επί καθημερινής βάσεως την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ τόσο στο κυπριακό όσο και σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Πέντε χρόνια αργότερα, το κόμμα του Κέντρου, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο στο πηδάλιο, ακολουθεί λίγο πολύ την ίδια τακτική, προετοιμάζοντάς το έδαφος για το τι θα ακολουθήσει κατά την προεκλογική του 2018. Αυτό διεφάνη, πρώτα με την επίσημη προειδοποίηση της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου ότι το ΔΗΚΟ δεν θα συνεργάζεται με τον ΔΗΣΥ προκειμένου να εγκρίνονται νομοσχέδια εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίσει να χειρίζεται τις εξελίξεις στο κυπριακό με μυστικότητα.

Την προειδοποίηση της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου φρόντισε να κάνει πράξη την επόμενη μέρα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, όπου προσκαλούμενος σε σύσκεψη για ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, απαίτησε να συζητηθεί το κυπριακό και να αποχωρήσει μετά την άρνηση του Προέδρου να συζητήσει εκείνη τη στιγμή τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Προφανώς ο Νικόλας Παπαδόπουλος θεώρησε πως με την κίνησή του αυτή θα έστηνε στη γωνιά τον Νίκο Αναστασιάδη και θα τον εξανάγκαζε να αποδεχθεί τους δικούς του όρους ενημέρωσης στο κυπριακό. Με αυτούς τους κανόνες παιχνιδιού φαίνεται να παίζουν στο ΔΗΚΟ. Είναι όμως σοβαρό ένα κόμμα και ένας πολιτικός αρχηγός όταν επειδή δεν παίζουν με τους δικούς του κανόνες το παιχνίδι τουμπάρει συζητήσεις για καίρια ζητήματα όπως αυτό του ΓεΣΥ και της διαφθοράς;

Αν ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε καταφέρει μέχρι τώρα να κερδίσει κάποιους πολιτικούς πόντους περισσότερους από τους άλλους αρχηγούς του ενδιάμεσου χώρου ήταν γιατί μπορεί να διαφωνούσε στο κυπριακό με την κυβέρνηση, αλλά διατηρούσε υπευθυνότητα σε ζητήματα οικονομίας και έβρισκε λύσεις σε κρίσιμα νομοσχέδια.

Αν τώρα οδηγηθεί σε ακραία μονοπάτια εκβιάζοντας ωμά την κυβέρνηση, το μόνο που θα καταφέρει είναι να αποτυπωθεί στα μάτια όλων εκείνων που πιστεύουν στην πολιτική του ως καιροσκόπος. Ένας πολιτικός που προσβλέποντας στις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, είναι έτοιμος να ανατινάξει, ό,τι με κόπο έχει κτιστεί τα τελευταία χρόνια στην οικονομία.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X