ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καμπάνια για το «Όχι»

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το παραμύθι της σύστασης ενδιάμεσου χώρου δεν είναι κάτι καινούργιο. Χρονολογείται μάλιστα, με τους πολιτικούς αρχηγούς του λεγόμενου κεντρώου χώρου να προσπαθούν πολλές φορές να κτίσουν ένα μέτωπο απέναντι στον διπολισμό ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Κάθε φορά, ωστόσο, σκάλωνε μπροστά στις προσωπικές φιλοδοξίες των εκάστοτε πολιτικών αρχηγών, είτε να ηγηθούν της όλης διαδικασίας είτε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους κομματικά συμφέροντα που φαίνεται προσέκρουαν μπροστά στη συνεργασία με ένα άλλο κόμμα πανομοιότυπων θέσεων και προτάσεων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων, οι προεδρικές εκλογές του 2013, όπου παρά τις διαβουλεύσεις και τις συνεχείς συναντήσεις, ΕΥΡΩΚΟ και ΔΗΚΟ στήριξαν Νίκο Αναστασιάδη, ενώ η ΕΔΕΚ η οποία στήριξε μόνη τον Γιώργο Λιλλήκα, φυσά και δεν κρυώνει ακόμα το γεγονός ότι ο Γιώργος Λιλλήκας αθέτησε σύμφωνα με την ΕΔΕΚ την υπόσχεσή του και δημιούργησε κόμμα, πλήττοντας έτσι την ΕΔΕΚ. Δεν είναι τυχαίο, που λίγο πριν από τις βουλευτικές, για λόγους συσπείρωσης και εξυπηρέτησης των κομματικών τους συμφερόντων, ο καθένας από τους πολιτικούς αρχηγούς του λεγόμενου Ενδιάμεσου πλην του Νικόλα Παπαδόπουλου μέσα από δηλώσεις του θεώρησε αδύνατη μία τέτοια σύσταση και συμμαχία παραδεχόμενοι όχι μόνο τις διαφορές αλλά και την ύπαρξη πολιτικής ατζέντας έκαστου πολιτικού αρχηγού.

Με δεδομένη την κρισιμότητα των στιγμών σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, οι πολιτικοί αρχηγοί του ενδιάμεσου χώρου ανασκουμπώθηκαν και θεώρησαν προτεραιότητα τη δημιουργία φραγμού απέναντι στους χειρισμούς Αναστασιάδη. Μυστικές συναντήσεις διαβουλεύσεις, τόσο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών όσο και των στελεχών τους, που βρίσκονται στον στενό περίγυρό τους, κοινές ανακοινώσεις και κοινές εκδηλώσεις δίνουν και παίρνουν. Ο λόγος είναι λίγο πολύ ξεκάθαρος: η συμμαχία για δημιουργία το συντομότερο μιας προεκλογικής καμπάνιας για το «Όχι» σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα. Πάνω σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα και η πρόσφατη κοινή ημερίδα των στελεχών των πέντε κομμάτων για πτυχές του Κυπριακού από τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς. Το ερώτημα που εγείρεται εντόνως, είναι αν αυτή η κοινή ημερίδα, συνεπάγεται και με συνταύτιση θέσεων στο Κυπριακό. Όταν ο κ. Σιζόπουλος ή ο κ. Λιλλήκας μιλούν εναντίον του πλαισίου λύσης που συζητείται, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, αυτό να θεωρήσουμε πως εκφράζει τα στελέχη και την ηγεσία του ΔΗΚΟ; Αν όχι προς τι η κοινή ενημέρωση;

Πέραν τούτου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, θα πρέπει να μας εξηγήσει, πώς από τη στιγμή που καταγγέλλει νυχθημερόν ζήτημα ελλιπούς ενημέρωσης και συσκότισης, βάσει ποιου πλαισίου και πώς ενημερώνει τα στελέχητα δικά του αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων για το τι συμφωνείται; Δυστυχώς, με όλες αυτές τις ενέργειες πανικού τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου εντείνουν εκείνες τις φωνές που κάνουν λόγο για άκρατο απορριπτισμό. Ότι δηλαδή ο μόνος στόχος και λόγος ύπαρξής του είναι η διαιώνιση της μη λύσης του Κυπριακού. Οποιοδήποτε σενάριο για επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης εντείνει τις πιθανότητες του πολιτικού αφανισμού τους και βάσει αυτού συσπειρώνονται. Μπαίνουν συνεπώς σε μία προετοιμασία καμπάνιας για το «Όχι». Αν αυτό πετύχει, έχουν τον χρόνο και να διασπαστούν και να βάλουν τις διαχωριστικές γραμμές τους και να παίξει ο κάθε πολιτικός αρχηγός τον δικό του ρόλο.

Το ζήτημα το οποίο θα πρέπει να λάβουν υπόψη μετά από αυτή την τυχοδιωκτική όπως φαίνεται συνεργασία, είναι κατά πόσο ο κόσμος ο οποίος τους ψήφισε τον περασμένο Μάη, πρόκειται να τους ακολουθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Όπως όλα έδειξαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων,που γυρίζει την πλάτη στα υφιστάμενα κόμματα είτε απέχοντας από την κάλπη είτε κάνοντας επιλογές που διαφέρουν από τις οδηγίες των κομμάτων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποτυχία της τριμερούς στις δημοτικές εκλογές και η πανωλεθρία του εγχειρήματος ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ. Με δεδομένο συνεπώς ότι οι πολίτες έχουν κρίση και σκέφτονται θα πρέπει να ενεργήσουν.Μέχρι τότε, οι κοινές διακηρύξεις συμφωνίες και εικονικές φιλίες, προσώπων που μέχρι προχθές κατασπαράζοντανγια την κομματική τους επιβίωση, μόνο γέλιο προκαλεί στον κάθε σκεπτόμενο πολίτη.

 

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X