ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κινήσεις τακτικής

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται ένας υπόγειος πόλεμος στον ενδιάμεσο χώρο για το ποιος θα αναδειχθεί ο εκλεκτός ως ο υποψήφιος του χώρου. Μπροστά στις κινήσεις τακτικής που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες, συγκαταλέγεται και η πρόταση για εκλογές που κατέθεσε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Έριξε το γάντι στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να προχωρήσουν με «πρόωρες» εκλογές, ούτως ώστε οι πολίτες να αναδείξουν τον υποψήφιο με τον οποίο θα πορευθεί ο ενδιάμεσος χώρος.
Όπως ο ίδιος δήλωσε για να ενισχύσει την πρότασή του, «διαθέτουμε αρκετή εμπειρία στην Κύπρο και αρκετό πολιτισμό να μπορούμε να οργανώσουμε δημοκρατικές εκλογές. Δεν θα στηθούν 800 ή 1000 κάλπες αλλά μπορούν να στηθούν 30-40 κάλπες, δίνοντας το δικαίωμα στην ίδια την κοινωνία να έχει ενεργό ρόλο».

Κάλπη πριν από τις εκλογές στήθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, όταν το κόμμα της Δεξιάς είχε να επιλέξει μεταξύ τριών υποψηφίων και το κόμμα των Σοσιαλιστών μεταξύ τεσσάρων. Είναι γεγονός πως μία τέτοια πρόταση είναι ιδιαίτερα ανατρεπτική και προοδευτική για τη συντηρητική εκλογική διαδικασία που ακολουθείται στην Κύπρο.

Το ερώτημα, ωστόσο, που τίθεται, είναι κατά πόσο μία τέτοια κίνηση είναι εφικτή ή αν μπαίνει λίγο πολύ στο πλαίσιο του εντυπωσιασμού. Σίγουρα θα ήταν ιδανική στην Κύπρο, αν η Κυπριακή Δημοκρατία είχε το ίδιο επίπεδο δημοκρατίας που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Μία μικρή κοινωνία όπως η κυπριακή όπου τουλάχιστον ένα μέλος κάθε οικογένειας έχει κομματική ταυτότητα, είναι δυνατόν να μπορέσει να λειτουργήσει ώριμα μπροστά σε ένα τέτοιο εγχείρημα ή θα επικρατούσαν προβοκατόρικες κινήσεις από μέλη εκάστοτε κομμάτων;

Να θυμίσουμε, άλλωστε, πως στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, ο ίδιος ο Γιώργος Λιλλήκας κατάγγελλε πως μερίδα ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ πριμοδότησε τον Σταύρο Μαλά ούτως ώστε να περάσει στον δεύτερο γύρο. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα και ο κ. Λιλλήκας θεωρεί πως εκδημοκρατικοποιήθηκε η κυπριακή κοινωνία και απέκτησε πολιτικό πολιτισμό;

Δεν αποκλείουμε πως ο Γιώργος Λιλλήκας πιστεύει πως αυτή τη φορά η κοινωνία μας είναι ώριμη για ένα τέτοιο εγχείρημα. Υπάρχει, ωστόσο, σωρεία προοδευτικών και ανατρεπτικών προτάσεων, που όχι μόνο θα φέρουν τους πολίτες κοντά στην κάλπη αλλά θα επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους προς το πολιτικό σύστημα.

Θα αναμέναμε από τους υποψήφιους για την προεδρία, αντί για κινήσεις τακτικής ενίοτε και εντυπωσιασμού, αυτή τη φορά να προχωρήσουν όντως σε ιδέες προοδευτικές. Ιδέες που μπορούν να απομακρύνουν τα κονκλάβια και θα φέρουν κοντά στην κάλπη τους απογοητευμένους πολίτες. Αυτούς τους πολίτες που οι «άριστοι των αρίστων» του Νίκου Αναστασιάδη, το κούρεμα καταθέσεων και γενικότερα η χρηματοπιστωτική κρίση, έχουν βυθίσει στην απόγνωση και στην απώλεια της όποιας εμπιστοσύνης το πολιτικό σύστημα.

Θα μπορούσαν για παράδειγμα να παραδειγματιστούν από τις ΗΠΑ όπου ο εκάστοτε υποψήφιος πρόεδρος ανακοινώνει εκ των προτέρων την ομάδα που θα απαρτίζει την κυβέρνησή του. Τολμούν να το κάνουν αυτό και να βάλουν ένα τέλος στις «ανώμαλες» συμμαχίες, ή θα προσκρούσει στο αλισβερίσι εξουσίας και καρεκλών στις οποίες επιδίδονται οι υποψήφιοι μία βδομάδα πριν από τον δεύτερο γύρο;

Αν κάποιος πετύχει μία τέτοια ανατρεπτική πρόταση που δεν θα είναι απλή κίνηση εντυπωσιασμού αλλά απόδειξη ότι θέλουν και μπορούν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, τότε σίγουρα, τα ποσοστά αποχής θα είναι πολύ μικρότερα από τα αναμενόμενα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X