ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανίκανοι ή και διεφθαρμένοι;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τον Ιούλιο του 2016, ο γνωστός στις αρχές επιχειρηματίας Φάνος Καλοψιδιώτης, συνέτρωγε με φίλο του αστυνομικό και με τη σύζυγο του αστυνομικού σε ψαροταβέρνα στην Αγία Νάπα, όταν δύο εκτελεστές τους σκότωσαν εν ψυχρώ. Είχαν προηγηθεί βεβαίως αρκετές απόπειρες εναντίον του, με θύματα κατά το πενταπλό φονικό του 2012 τους φρουρούς ασφαλείας του επιχειρηματία και λίγα χρόνια νωρίτερα απόπειρα με θύμα τον πατέρα του.

Λίγο μετά το φονικό, αποκαλύφθηκε πως η Αστυνομία ήταν ενήμερη μήνες προηγουμένως, για τον σχεδιασμό της δολοφονίας Καλοψιδιώτη. Όπως ενήμεροι για την πληροφόρηση της Αστυνομίας ήταν και οι εκτελεστές. Το πώς το έμαθαν οι εκτελεστές ήταν, όπως εξήγησε η αστυνομία, ένα μεγάλο μπέρδεμα. Τον Μάρτιο του ιδίου έτους, ο αστυνομικός που εργαζόταν στο παράρτημα της Interpol στην Κύπρο είχε λάβει από τους προϊστάμενούς του σε μία μικρή κόλλα δύο τηλέφωνα: αυτό του εκτελεστή και αυτό της Interpol Βελιγραδίου και είχε την οδηγία να ενημερώσει τους τελευταίους. Τηλεφώνησε όμως στον εγκέφαλο της δολοφονίας, του συστήθηκε και του έστειλε συνεπώς το μήνυμα πως η Αστυνομία τον ψάχνει. Από μπέρδεμα, λοιπόν, αντί να ενημερώσει τη σερβική αστυνομία για τα σχετικά, πήρε τηλέφωνο τον ίδιο τον συνεργό. Μία «σωτήρια» βεβαίως γκάφα για τους εκτελεστές, καθώς φρόντισαν να αναβάλουν τη δολοφονία για τρεις μήνες. Η Interpol Βελιγραδίου, μετά την αποτυχία σύλληψης των Σέρβων εκτελεστών, εξέφρασε την ενόχλησή της για τη διαρροή της πληροφορίας από την Κυπριακή Αστυνομία, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για σχέση Κυπρίων αστυνομικών με εγκληματίες.

Ήταν, λοιπόν, θέμα διαφθοράς ή θέμα καθαρής ηλιθιότητας; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει μετά βεβαιότητας, καθώς φαινόμενα και διαφθοράς αλλά και μεγάλης ανοησίας βρίθουν πέριξ, εντός του σώματος αλλά και λίγο πιο πάνω. Και εγκληματικής ανικανότητας θα προσθέσουμε σε όλο αυτό. Μόνο να θυμηθούμε πώς το 2008 ο βαρυποινίτης Κίτας απέδρασε από το «Απολλώνειο» όπου εξέτιε την ποινή του και περιφερόταν ανενόχλητος στη Στασικράτους, πώς ο Ονουφρίου διέφυγε από τα χέρια 12 ένοπλων αστυνομικών, τις μαζικές αυτοκτονίες στις φυλακές, αλλά και την εγκληματική αδράνεια που επέτρεψε να κυκλοφορεί ανενόχλητος ένας κατά συρροή δολοφόνος και να σκοτώνει γυναίκες. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και το ότι επέλεξαν να κάνουν απόρθητο φρούριο τη Λήδρας, φορτώνοντας στους αλλοδαπούς κατοίκους έγκλημα, ναρκωτικά ακόμα και τρομοκρατία και άφησαν ανεξέλεγκτη την Αγία Νάπα, όπου μέχρι και προχθές γάζωναν κάποιοι ανενόχλητα.

Όμως θα σταθούμε σε όλο αυτό το φιάσκο του ποδοσφαίρου και τα όσα διαμείβονται σε αυτό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε όπως και πριν από πέντε χρόνια να πατάξει τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Αυτή τη φορά η παρουσία του Γιώργου Σαββίδη φαίνεται να υπήρξε πολύ πιο αποτελεσματική από του προκατόχου του, καθώς επιχείρησε να λάβει μέτρα. Χρειάστηκε όμως να βγει στο προσκήνιο το ισπανικό δημοσίευμα που έκαιγε το κυπριακό ποδόσφαιρο και να ακολουθήσει η πληροφόρηση πως η ισπανική αστυνομία είχε στείλει πριν από έναν χρόνο τα ηχητικά της υπόθεσης Λαρένα στην Κύπρο για να μείνει έκπληκτος μπροστά στους δημοσιογράφους. Κανείς δεν φρόντισε ούτε να τον ενημερώσει ούτε να τον προειδοποιήσει για τα όσα διαμείβονταν. Ούτε ο προκάτοχός του Ιωνάς Νικολάου που κατά τα άλλα ετοιμάζεται για τη γενική εισαγγελία, ούτε ο πρώην αρχηγός, ούτε όμως όσοι χειρίστηκαν το θέμα.

Μαζί του άναυδοι μείναμε κι εμείς, όταν διαβάσαμε τις εξηγήσεις του νυν αρχηγού Κύπρου Μιχαηλίδη στην Επιτροπή Θεσμών. Ο Κύπρος Μιχαηλίδης που όσο κι αν επιχειρεί πονηρά να βγάλει την ουρά του έξω από όλο αυτό, θα πρέπει να θυμηθεί πως δεν προσγειώθηκε από την Ελβετία στην πυραμίδα του αστυνομικού σώματος της Κύπρου. Υπηρετούσε από τη θέση του υπαρχηγού εκείνο το διάστημα και συνεπώς είχε ευθύνη για το ότι τα στοιχεία περίμεναν μεταφραστές έναν χρόνο και στη συνέχεια καταχωνιάστηκαν στα συρτάρια.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τη γελοιότητα της κατάστασης. Και πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για την πάταξη της διαφθοράς που επαγγέλλονται κατά διαστήματα. Γιατί με όσα διαμείβονται το τελευταίο διάστημα, ο καθένας από μας έχει το δικαίωμα να διερωτάται για όλους αυτούς που κατά τα άλλα θα μας καθαρίσουν από το έγκλημα τη διαπλοκή και τα διαφθορά: Είναι απλά ανίκανοι ή και βαθιά διεφθαρμένοι;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση