ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δώστε στον λαό σανό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Όποιος και αν είναι ο πρόεδρος, δεν επιτρέπεται το Προεδρικό να αποτελεί στόχο και να προκαλούνται επεισόδια που παραπέμπουν σε τραυματικές για τον τόπο εποχές που αποτυπώθηκαν στο κατεστραμμένο από την ΕΟΚΑ Β΄ και τη Χούντα Προεδρικό και στην τουρκική εισβολή και κατοχή που ακολούθησαν» έλεγε στο ιστορικό διάγγελμά του μετά το Μαρί ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Ένα διάγγελμα που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα ενός προέδρου που ξεκίνησε κατά τα άλλα με τις καλύτερες προϋποθέσεις και έκλεισε το πολιτικό του κεφάλαιο μάλλον άδοξα. Όχι μόνο γιατί δεν ζήτησε συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων ως αναμενόταν, αλλά και για την πονηρή επιλογή της αναφοράς στο πραξικόπημα. Κίνηση που άλλοτε δούλευε, αλλά σε εκείνη τη συγκυρία θεωρήθηκε δούλεμα. Πως στόχο δηλαδή είχε τον αποπροσανατολισμό από την ουσία, παρά την ανάληψη πολιτικών ευθυνών.

Τόση ήταν, λοιπόν, η οργή που προκάλεσε η επικοινωνιακή διαχείριση του Μαρί και η οικονομική κρίση που ακολούθησε, που ο Νίκος Αναστασιάδης από καμένο χαρτί παρουσιάστηκε ξαφνικά ως ο κατάλληλος ηγέτης που μπορεί να διαχειριστεί την κρίση που προκάλεσαν οι προηγούμενοι.

Κάπως έτσι, όταν τον Μάρτιο του 2013 επέστρεφε από το κρίσιμο Eurogroup των Βρυξελλών με το πιστόλι στον κρόταφο και το κούρεμα καταθέσεων στην τσέπη, η κυπριακή κοινωνία δεν εξαγριώθηκε μαζί του. Μας διαβεβαίωνε άλλωστε πως οι προηγούμενοι έφταιγαν. Αν κρίνουμε άλλωστε από το ότι οι πολίτες κατέκλυζαν τους δρόμους της Λεμεσού για το καρναβάλι και περνούσαν στα ψιλά τους ξέφρενους χορούς των θυγατέρων στον Ρέμο μαζί με τα αστεία του γαμπρού για τις ουρές στις ATM, είτε δεν αντιλαμβάνονταν τι θα ακολουθούσε του κουρέματος, είτε απέδιδαν το κακό τους που τους βρήκε στους χειρισμούς των προηγούμενων.

Ένα αφήγημα με το οποίο έβγαλαν επιτυχώς μία ολόκληρη πενταετία. Γιατί κάθε φορά που ο κόσμος δυσφορούσε ή αντιδρούσε σε μέτρα η απάντηση ήταν γνωστή: «Η κυβέρνηση Αναστασιάδη βάζει τάξη στο χάος που παρέλαβε»!
Και η αλήθεια είναι πως με αυτό το αφήγημα ο Νίκος Αναστασιάδης κατάφερε να επανεκλεγεί για δεύτερη φορά. Όμως το success story άρχισε να μπάζει νερά και το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στους προηγούμενους άρχισε να κουράζει επικίνδυνα. Έτσι λοιπόν, όταν ο Συνεργατισμός για τον οποίο υπόσχονταν πως «δεν θα πωληθεί», πως «κάνει άλματα προόδου» πως «κερδίζει το στοίχημα» εξαγοράστηκε συνοπτικά από την Ελληνική Τράπεζα, έπρεπε να βρεθεί άλλος υπαίτιος.

Τότε θυμήθηκαν το «λίπος» των εκπαιδευτικών και διέρρεε στα ΜΜΕ τα εκατομμύρια που κοστίζουν οι απαλλαγές των εκπαιδευτικών. Την ίδια ώρα δηλαδή που εξαγοραζόταν ο Συνεργατισμός και ο πρόεδρος επέλεγε να διαφημίζει τις εξωτικές διακοπές του στις Σεϋχέλλες, έκριναν πως το μεγάλο πρόβλημα ήταν οι εκπαιδευτικοί που θα προκαλούσαν την υπόλοιπη κοινωνία με τα ωφελήματά τους. Και όταν οι εκπαιδευτικοί κατέβηκαν σύσσωμοι στο Προεδρικό φρόντισαν να αναδιπλωθούν ατάκτως και να αλλάξουν τακτική.
Σήμερα όμως με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος ποιον θα φροντίσουμε να καταγγείλουμε; Σήμερα φταίει το διαχρονικό πάρτι των κομμάτων και φυσικά οι προηγούμενοι. «Εάν σου παραδώσουν ένα πτώμα, διότι αυτό ήταν ο Συνεργατισμός πριν από το ’13, φέρει ευθύνη εκείνος που το ανέλαβε;» διερωτήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, αμφισβητώντας και το πόρισμα και ανοίγοντας τον κύκλο των επιλεκτικών διαρροών μη εξυπηρετούμενων δανείων από πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Προφανώς και το πάρτι στον Συνεργατισμό ήταν διαχρονικό, προφανώς και το κάθε κόμμα φέρει ευθύνη για το κατάντημά του και πρέπει να την αναλάβει. Αυτό δεν απαλλάσσει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Ευθύνες που καταγράφονται ξεκάθαρα στο πόρισμα. Και σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να μας εξηγήσουν τον δικό τους ρόλο σε όλο αυτό. Γιατί για παράδειγμα «τάιζαν» ένα πτώμα και μας διαβεβαίωναν για την καλή του κατάσταση. Πρωτίστως όμως πρέπει να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη. Γιατί το αφήγημα του Χριστόφια άρχισε να προκαλεί τόσο, που καταδεικνύει πως ο Νίκος Αναστασιάδης ακολουθεί με μαθηματική ακρίβεια την πορεία του προκατόχου του. Και προφανώς δεν θα μας αφορούσε, αν σε αυτή την πορεία δεν συμπαρέσυρε και εμάς μαζί του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση