ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένα μπάνιο χωριού, βρώμικο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πάντα, έλεγε ο Ντοστογιέφσκι σκεφτόμαστε την αιωνιότητα σαν μια ιδέα που δε μπορεί να κατανοηθεί, κάτι απέραντο! Είναι όμως κάτι απέραντο; «Αν σε αντίθεση με όλα αυτά» περιέγραφε, «ξαφνικά έβρισκες ένα μικρό δωμάτιο, κάτι σαν ένα μπάνιο χωριού, βρώμικο και με αράχνες σε κάθε γωνιά και όλη η αιωνιότητα αυτό είναι». «Μερικές φορές ξέρεις» κατέληγε, «δε μπορώ να σταματήσω να αισθάνομαι πως αυτό είναι».

Ένα μπάνιο, όμως, χωριού βρώμικο, με αράχνες σε κάθε γωνιά είναι η σημερινή εικόνα που αποπνέει το κράτος και δεν θα έπρεπε. Ένα κράτος που ενώ μία σειρά γεγονότων καταδείκνυαν την τραγική τροπή της ιστορίας, χρειάστηκε να δει οπτικοποιημένη όλη την απάτη σε ένα ντοκιμαντέρ. Κάπου στο 2019, όταν οι Βρυξέλλες άρχισαν να προειδοποιούν πως το πρόγραμμα επενδύσεων μπάζει νερά και ενέχει κινδύνους για όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενοχληθεί. «Η Κύπρος στοχοποιείται» έλεγε «για τους καλά γνωστούς λόγους είτε για ανταγωνιστικότητα είτε για άλλους λόγους». Το έλεγε και πρόσθετε δεικτικά πως τουλάχιστον στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες δεν είχαμε τρομοκρατικά κτυπήματα. Μία τοποθέτηση που αποτέλεσε την αρχή της ρήξης της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες, και το τέλος στις σχέσεις του προέδρου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη. Και αυτό γιατί ο τελευταίος, από καιρό τον προειδοποιούσε πως η ιστορία των χρυσών διαβατηρίων θα έχει άσχημο τέλος για τον τόπο και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Είχαν βάση όλα αυτά; «Ήταν υπερβολές των Βρυξελλών» έλεγαν στη Λευκωσία. Υπερβολές της αντιπολίτευσης που ήθελε να κτυπήσει το πρώην δικηγορικό του γραφείο και την οικογένειά του που διαφήμιζε την ανάπτυξη της Λεμεσού. Όσα ακολούθησαν βεβαίως αποτελούν ιστορία για να θυμόμαστε. Από τους Καμποτζιανούς δικτάτορες, τον Μαλαισιανό καταζητούμενο Τζο Λόου που έπαιρνε υπηκοότητα με τις ευλογίες και υπό την αμοιβή του αρχιεπισκόπου, στο «κράξιμο» από τον ξένο Τύπο. Χρειάστηκε, λοιπόν, να βγουν όλα αυτά στο προσκήνιο για να γίνουν σκέψεις να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των πολιτογραφήσεων.

Ακόμα και τότε όμως, το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ, αντί να τραβήξουν από το αφτί τα μέλη τους που είχαν εμπλοκή και πλήγωναν το κύρος της χώρας, κουνούσαν το δάκτυλο σε όσους εξέφραζαν ανησυχία. Το ίδιο και άλλοι μεσάζοντες, ενώ πολιτικά πρόσωπα όπως ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Νουρής διαμήνυαν πως ο τερματισμός του προγράμματος θα πλήξει την κυπριακή οικονομία. Μεγαλοδικηγόροι που πρωταγωνιστούσαν στο πόρισμα Καλογήρου για την εμπλοκή τους σε σκοτεινές αιτήσεις, πίεζαν τη βουλή να περάσει αιτήσεις επενδυτών με τα παλιά κριτήρια, αδιαφορώντας πλήρως πόσο λαβώθηκε ο τόπος από τους χειρισμούς τους. Ακόμα και μετά τις αποκαλύψεις τον περασμένο Αύγουστο. Ήταν όπως έλεγαν ένας υβριδικός πόλεμος από ΜΜΕ που εξυπηρετούσαν την τουρκική προπαγάνδα και φοβέριζαν όλους να συμμετέχουν σε αυτό. Και σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εσωτερικών υπό το άγρυπνο μάτι του Ιησού διαβεβαίωνε το «φιλοτουρκικό» Al Jazeera ότι εξετάστηκαν τα στοιχεία που έθετε και δεν προκύπτει τίποτα. Χρειάστηκε να οπτικογραφηθεί η διαπλοκή για να διακόψουν το πρόγραμμα.

Χρειάστηκε να γίνουμε περίγελως διεθνώς, για να αντιληφθούμε πως είμαστε ενώπιον μιας τεράστιας θεσμικής κρίσης. Ένας πρόεδρος της Βουλής που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πίεσε το κόμμα του να τον εκλέξει στην εν λόγω θέση, εισηγείται τρόπους για το πώς θα ξεγελάσει το σύστημα της χώρας του. Ένα μέλος του κοινοβουλίου που προέρχεται κατά τα άλλα από την Αριστερά του ηθικού πλεονεκτήματος παρουσιάζεται να κάνει θαύματα σε γκρίζες περιπτώσεις πολιτογραφήσεων, ένα κυβερνών κόμμα που επιχειρεί να επιβάλει τον νόμο της σιωπής μετά τις αποκαλύψεις, μία κυβέρνηση που αποκρύβει στοιχεία από τον γενικό ελεγκτή και ένας πρόεδρος που επιχειρεί να κλείσει το στόμα των δημοσιογράφων γύρω από το θέμα. Ένα μικρό δωμάτιο, κάτι σαν ένα μπάνιο χωριού, βρώμικο και με αράχνες σε κάθε γωνιά. Δεν μπορεί όμως να είναι μόνο αυτό το κράτος. Και γι’ αυτό τον λόγο, μετά το σοκ που προκάλεσε το βίντεο, θα πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για την απόδοση ευθυνών σε όσους εμπλέκονται σε αυτό το μεγάλο φαγοπότι. Πρώτο λόγο γι’ αυτό θα πρέπει να έχει ο πρόεδρος. Νοουμένου βεβαίως ότι έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία και το κύρος. Και νοουμένου ότι δεν έπονται άλλα βίντεο και στοιχεία που να εμπλέκουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση