ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η διάψευση άργησε μια μέρα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ούτε πτυχίο πολιτικών επιστημών χρειάζεσαι ούτε και υψηλό δείκτη νοημοσύνης για να αντιληφθείς ότι η χρονική συγκυρία στήνει ή γκρεμίζει όχι μόνο πολιτικές καριέρες αλλά και το μέλλον μιας χώρας. Έτσι ακριβώς, όταν τον Ιανουάριο του 2018, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Νίκος Αναστασιάδης εκαλείτο να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σημείωνε δηκτικά ότι «εάν (οι Τούρκοι) επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και, συνεπώς, δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο σάλος που προκλήθηκε, παραμονές εκλογών, ήταν αρκετός για να οδηγήσει το Προεδρικό σε μία άτσαλη διόρθωση.

Ήταν γλωσσικό ολίσθημα υποστήριζαν δημοσίως συνεργάτες του, ήταν το άσχημο της ώρας διέρρεαν στο παρασκήνιο κάποιοι και έτσι συγχωρέθηκαν οι αρχικές δηλώσεις του. Και το λέμε αυτό γιατί λίγες μέρες αργότερα, ο Νίκος Αναστασιάδης κατάφερε να επανεκλεγεί για μία δεύτερη και τελευταία θητεία.

Όμως, για πόσο μπορείς να κυβερνάς με γυάλινα πόδια; Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, στο παρασκήνιο άρχισαν να συζητούνται πολλά που αποτελούσαν ουρά των χωριστών ΑΟΖ που «ξέφυγαν» προεκλογικά του προέδρου. Ότι δηλαδή ο πρόεδρος απογοητεύτηκε μετά το Κραν Μοντάνα, διαπίστωσε πως δεν υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και βολιδοσκοπεί άλλες μορφές λύσεις. Το κατέγραψε πρώτα τον Μάρτιο του 2018 στην «Κ» ο Ανδρέας Παράσχος και στη συνέχεια ο Απόστολος Ζουπανιώτης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναπτύσσει την ιδέα για βελούδινο διαζύγιο σε διάφορους συνεργάτες του και ξένους αξιωματούχους. Το αποκάλυψε και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Παναγιώτης Σαββίδης σε τηλεοπτικό πάνελ ότι ο πρόεδρος τους ανέπτυξε άλλες, μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, ιδέες του.

Όμως το κατέγραψε με πλούσιες λεπτομέρειες και ο Διονύσης Διονυσίου στον «Πολίτη» τον Οκτώβριο του 2018, όταν έβαζε στο κάδρο και τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ιωάννη Κασουλίδη να έχουν ακούσει από τον Πρόεδρο τις περιβόητες ιδέες του και να αντιδρούν. Άρχισαν τότε στο παρασκήνιο να μιλούν για σκοπιμότητες που στόχο έχουν να σύρουν τον Πρόεδρο να υπογράψει την όποια λύση. Τότε γιατί παρόμοιες αποκαλύψεις δεν έγιναν για άλλους Προέδρους; Για τον Σπύρο Κυπριανού, τον Γλαύκο Κληρίδη ή κυρίως τον Τάσσο Παπαδόπουλο; Όμως μπροστά σε όλες τις αποκαλύψεις που έδιναν και έπαιρναν δεν κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει οποιαδήποτε διάψευση. Ούτε από το Προεδρικό, ούτε από τους Ιωάννη Κασουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου που το όνομά τους καταγραφόταν σε ρεπορτάζ του διευθυντή μιας εφημερίδας.

Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», μετά από καιρό παραλλήλισε την πορεία του με αυτήν του Βενιζέλου. «Ο Βενιζέλος τόλμησε και πήρε αποφάσεις. Κατακρίθηκε ως προδότης, αλλά έμεινε στην ιστορία ως ένας εκ των μεγαλυτέρων ηγετών του Ελληνισμού», προσθέτοντας πως αν παραστεί η ανάγκη θα συμπεριφερθεί ανάλογα.

Το πώς θα μείνει στην ιστορία ο Νίκος Αναστασιάδης ουδόλως μας αφορά. Δεν μας αφορά ούτε η δική μας ούτε η δική του δικαίωση. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις όμως για μελέτη διαχωρισμού της ΑΟΖ αποτελούν το τελευταίο μέρος του δράματος που εκτυλίσσεται γύρω από το Κυπριακό. Ο πρώην συνεργάτης του κ. Αναστασιάδη στο προεδρικό Μακάριος Δρουσιώτης κατέγραψε στον «Π» ότι ο Πρόεδρος ζήτησε από κορυφαίο διπλωμάτη να του ετοιμάσει μελέτη για διχοτόμηση της ΑΟΖ και το επανέλαβε ο Ανδρέας Κημήτρης του ALPHA στο ντιμπέιτ των δύο αρχηγών.

Τώρα ο Πρόεδρος προσπαθεί να μας πείσει ότι πρόκειται για αστειότητες και για αβάσιμους ισχυρισμούς. Προτού όμως φροντίσει να πείσει εμάς, ίσως να ήταν καλύτερο να πείσει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος μπροστά στην αποκάλυψη δεν αντέδρασε. Προφανώς γιατί ο ίδιος ο πρόεδρος, με τους χειρισμούς του, φρόντισε να περάσει το μήνυμα πως είναι ικανός για όλα. Και αν αυτό αποτελούσε απλώς την κηλίδα της δικής του υστεροφημίας, ίσως να μην το συζητούσαμε. Αποτελεί όμως το τελικό πλήγμα σε κάτι που πριν από τη δεύτερή του θητεία ήταν δεδομένο: στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και στην προοπτική λύσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X