ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι εθνικές μας καταστροφές

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Δεν ξέρουμε μέχρι πού θα πάει η κρίση που μαίνεται κοντά στο Καστελλόριζο. Αν θα εκτονωθεί μέσω διαλόγου Αθήνας-Άγκυρας, αν θα ενταθεί η τουρκική προκλητικότητα με μία σειρά άλλων κινήσεων ή αν τελικά οι πιέσεις σε όλο αυτό το σκηνικό που στήνεται θα μεταφερθούν στην Κύπρο. Επί του παρόντος δεν βρισκόμαστε ενώπιον μιας εθνικής καταστροφής. Όμως οι εθνικές καταστροφές συντελούνται σιγά σιγά, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε μία κοινωνία που ηθικά παρακμάζει και κυρίως όταν ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα περί άλλων τυρβάζει μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις.

Την ώρα για παράδειγμα που η κρίση στην περιοχή εντεινόταν με την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex στο Καστελόριζο, οι κάτοικοι της Αγλαντζιάς προχωρούσαν σε διαμαρτυρία για την πρόθεση μετατροπής του κτηρίου «Παλλάδιο» σε χώρο φιλοξενίας αιτητών ασύλου. Ο μεγάλος κίνδυνος γι’ αυτούς, ήταν οι παρουσία 40 ατόμων που θα φιλοξενούνταν στον χώρο και προφανώς δεν θα είχαντο προφίλ τρομοκράτη. Θα ήταν παιδιά χωρίς γονείς, άτομα με αναπηρίες και εγκυμονούσες, που προφανώς θα υποβάθμιζε και θα λέρωνε τον δήμο τους. Ασχέτως ότι οι διαμαρτυρίες αυτές γίνονταν λίγα μέτρα πιο κάτω από το προσφυγικό συνοικισμό στο Πλατύ που θα έπρεπε να πει κάτι στη συνείδησή τους. Οι ανησυχίες των δημοτών θα μπορούσαν νααναιρεθούνβεβαίωςμε λογικά επιχειρήματα από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Δεν περιμένουμεβεβαίωςκάτι καλύτερο απότον πρόεδρο των Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ Μάριο Πελεκάνο, που καλούσε τον κόσμο να συμπαρασταθεί στους κατοίκους της Αγλαντζιάς, γιατί όπως έλεγε σήμερα είναι η γειτονιά τους, αύριο η δική μας. Για το κατάντημα της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων ας λογοδοτήσει ο ίδιος ο ΔΗΣΥ.

Για την απόφασή του να γίνει ένας κυπροποιημένος Μπογδάνος, ελπίζοντας σε εκλογή μέσω ξενοφοβίας, ας του απαντήσει καταλλήλως το εκλογικό σώμα. Μιλάμε για τους υποψηφίους δημάρχους Αγλαντζιάς(πλην της καςΞάνθου και αυτό καταγράφεται) πολιτικά πρόσωπα που σύρθηκαν σε μία εκδήλωση για να μη δυσαρεστήσουν τους δημότες τους. Οι εθνικές μας καταστροφές συντελούνται ακριβώς όταν ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα ασχολείται με το δέντρο, χάνοντας στην ουσία το δάσος και μαζί με αυτό τη σοβαρότητά του. Έτσι, όταν η φημολογία περί θερμού επεισοδίου εντεινόταν την περασμένη βδομάδα, η Βουλή επιδιδόταν σε θεατράκια γύρω από τη λίστα Γιωρκάτζη. Τους πήρε μήνες να αντιληφθούν τον εκβιασμό της πρώην διοικήτριας που παρέδωσε μία λίστα γεμάτη ανακρίβειες και επιδόθηκαν άλλοι σε επικοινωνιακά τεχνάσματα άλλοι σε κακούς χειρισμούς, με αποτέλεσμα, να στήνουμε Κολοσσαίο γύρω από τις πιστωτικές κάρτες βουλευτών και να χάνουμε την ευκαιρία για το ουσιώδες: εφαρμογή νέας πρακτικής των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και τη λογοδοσία όσων εκμεταλλευθήκαν τη θέση τους.

Όμως για να μπορεί το πολιτικό σύστημα να αντιληφθεί ποιο αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και ποιο υποσημείωση, θα έπρεπε πρώτη η κυβέρνηση να είναι σε θέση να αντιληφθεί τη σοβαρότητα των καταστάσεων, εδώ και καιρό και να ενημερώσει καταλλήλως την κοινωνία.Τα περί θερμού επεισοδίου, εντάσεων και προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Τα μηνύματα στέλνονταν εδώ και καιρό. Απαιτείτο στρατηγικό πλάνο και όχι στρατηγική των 24 ωρών. Γιατί όσο η Άγκυρα έστελνε τα μηνύματά της για σχέδια εποικισμού της Αμμοχώστου, για εντάσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, Αθήνα και Λευκωσία κάθε άλλο από συντονισμένες ήταν. Ήταν οι διαφωνίες στο Μαξίμου μεταξύ του Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών που επέφεραν το πλήγμα;

Ήταν η στήριξη Αναστασιάδη στη Συμφωνία των Πρεσπών τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε προεκλογικό με λάβαρο την εναντίωσή του σε αυτήν που ψύχρανε το όλο κλίμα; Όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία πλέον. Γιατί και η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε οριακό σημείο. Και γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα ασήμαντα του παρελθόντος θα έπρεπε να είχαν λυθεί προ καιρού. Όμως, επειδή η Κύπρος έχει μείνει πολλές φορές στο παρελθόν μόνη της, ας φροντίσει αυτή τη φορά να κάνει σωστή διαχείριση της κρίσης προσανατολισμένη στην ουσία. Καλές οι δηλώσεις Μακρόν, ωραία τα εύηχα συνθήματα των σκληρών κυρώσεων, όμως δεν αρκεί πλέον οτιδήποτε άλλο παρά έμπρακτη στήριξη. Ιδιαίτερα όταν τα σχέδια εποικισμού της Αμμοχώστου βρίσκονται προς υλοποίηση και όλα δείχνουν πως οι συνομιλίες το φθινόπωρο θα διεξαχθούν σε ένα εντελώς διαφοροποιημένο σκηνικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση