ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όταν ο Χάρης θυμήθηκε τον Τσώρτσιλ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου αν σταματάς και ρίχνεις πέτρες σε κάθε σκύλο που γαβγίζει» έλεγε ο Τσώρτσιλ, ο οποίος είχε δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από συναγωνιστές και αντιπάλους κατά τη διάρκεια της πολιτικής του πορείας. Κακοί χειρισμοί, λανθασμένες προβλέψεις που στοίχισαν στην Μεγάλη Βρετανία. Μέχρι βεβαίως τον Μάιο του 1940 που έμεινε στην ιστορία ως ο αρχιτέκτονας και πατέρας της νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το γνωμικό του Τσώρτσιλ επανέλαβε τη Δευτέρα ο μεγάλος θιασώτης του ο Χάρης Γεωργιάδης μέσα από ανάρτησή του στο τουίτερ. Και βέβαια, ούτε το περιεχόμενο ούτε η χρονική στιγμή ήταν τυχαία. Το ανήρτησε μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι συνεχών επικρίσεων για τον Συνεργατισμό αλλά και αμέσως μετά την αναβάθμιση της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα, καταδεικνύοντας πως η επιστροφή της Κύπρου στις αγορές ήταν ο προορισμός (του) και οι σκύλοι που γαβγίζουν οι κατά διαστήματα επικριτές του.

Η νέα εξέλιξη θωρακίζει οικονομικά την Κύπρο και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους της οικονομικής πολιτικής. Για το επίτευγμα αυτό, αξίζουν λοιπόν εύσημα στον Χάρη Γεωργιάδη, του οποίου η παραμονή όλο αυτό το διάστημα στο Υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν εύκολη.

Δεν δίστασε προς τιμή του να αναλάβει μία ωρολογιακή βόμβα παρά τις αμφισβητήσεις για το πόσο μπορεί να κουμαντάρει το δύσκολο καράβι που λέγεται κυπριακή οικονομία. Και για πολλούς τα κατάφερε αν λάβουμε υπόψη πως μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 ακουγόταν το όνομά του για την προεδρία του ΔΗΣΥ.

Οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό ωστόσο ήταν αρκετές για να μετατραπεί από ατού της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη σε βαρίδι. Όχι γιατί του χρεώνονται οι διαχρονικές παθογένειες του Συνεργατισμού. Αλλά γιατί ο ίδιος μας είχε προϊδεάσει για μία διαφορετική πολιτική κουλτούρα.

Όταν για παράδειγμα το 2013 μας έλεγε πως ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα κυβερνήσει με τον Συλικιώτη, τον Κυρίτση και τη Σωτηρούλα, σίγουρα δεν αναμέναμε πως το μέλλον μίας τράπεζας θα οριζόταν από τους φίλους του που χρεοκόπησαν προηγουμένως μια άλλη τράπεζα.

Οι επιλογές του βάσει των όσων ακούγονται στην ερευνητική επιτροπή κρίνονται ανεπαρκείς και αποτελούν ένα μεγάλο πλήγμα στην κρίση του αλλά και στην πολιτική του διαδρομή. Σε αυτή την πολιτική του διαδρομή θα ήταν καλό να σταματήσει καμιά φορά και να ακούσει τους σκύλους που ενίοτε γαβγίζουν. Γιατί μπορεί να μη ρίχνει και πέτρες, αλλά η έπαρσή του παρά το στραπάτσο της Συνεργατικής –το οποίο αφήνει προς το παρόν αναπάντητο- προσβάλλοντας κόμματα, οργανωμένες ομάδες και τον δημόσιο τομέα από τον οποίο άλλωστε πληρώνεται, σίγουρα δεν θα τον βοηθήσουν να φτάσει στον προορισμό του. Που από όσο ξέρουμε ο προορισμός αυτός είναι πολύ πιο μακριά από το Υπουργείο Οικονομικών.  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X