ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιος θα μας σώσει από το κατεστημένο;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η είδηση διορισμού του Σάββα Περδίου στο Υφυπουργείο Τουρισμού, την πληροφορία είχε λίγο πολύ επισκιάσει η απόφαση του δημάρχου Παραλιμνίου Θεόδωρου Πυρίλλη να παραιτηθεί από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.
Η παραίτησή του, βεβαίως, από τον ΔΗΣΥ δεν είχε να κάνει με τη διαφοροποίησή του στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, όπως το Κυπριακό, η οικονομία, αλλά μονάχα με το ότι σύμφωνα με τον ίδιο, έτσι «παραγκωνίζεται η επαρχία Αμμοχώστου».

«Δεν υπάρχουν ικανοί πολίτες από τους κατοίκους Παραλιμνίου, Σωτήρας, Αγίας Νάπας, Δερύνειας, Λιοπετρίου, Αυγόρου, Φρενάρους, Άχνας και Αχερίτου που να μπορούν να αναλάβουν αξίωμα υπουργού, υφυπουργού ή προέδρου ημικρατικού οργανισμού;» διερωτήθηκε ο κ. Πυρίλλης απευθυνόμενος στον Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας παράλληλα πως «το σημερινό καθεστώς ευνοεί συγκεκριμένους κύκλους (τζάκια) που κατοικούν και δραστηριοποιούνται οπουδήποτε αλλού εκτός από την επαρχία μας και εσείς τους επιτρέπετε να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς».

Θα μπορούσαμε να του θυμίσουμε τον αγωνιστή Χριστόδουλο Χριστοδούλου εξ Αυγόρου ορμώμενο, αλλά χάνουμε την ουσία. Θα μείνουμε στο ότι ο κ. Πυρίλλης, αν το ήθελε, θα μπορούσε να στριμώξει την κυβέρνηση με τα κατάλληλα επιχειρήματα. Αν για παράδειγμα έθετε ζήτημα αξιοκρατικού διορισμού ή αν έθετε ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων ή ακόμη αν έθιγε το ότι ο διορισμός ενδεχομένως να ήταν αποτέλεσμα δούναι και λαβείν εξαιτίας του ότι ο κ. Περδίος ήταν ο ένας εκ των 100 προσωπικοτήτων που στήριξαν την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη.

Για τον ίδιο όμως το πρόβλημα δεν ήταν αν ο κ. Περδίος είναι κατάλληλος ή όχι, αλλά το ότι η επαρχία Αμμοχώστου και προφανώς παράγοντες που τον στηρίζουν στη δημαρχία Παραλιμνίου έμειναν εκτός της πίτας και των συμφερόντων που συνοδεύονται με το εν λόγω Υφυπουργείο. Γιατί αυτό που παραδέχτηκε εμμέσως ο κ. Πυρίλλης είναι πως αν αναλάμβανε τη θέση πρόσωπο από την ελεύθερη Αμμόχωστο η περιοχή θα τύγχανε ευνοϊκότερης μεταχείρισης και θα εξυπηρετούσε συμφέροντα της εν λόγω επαρχίας έναντι άλλων.

Βάσει αυτού, λοιπόν, επέλεξε να παραιτηθεί, υπερασπιζόμενος, όπως έκρινε, τα συμφέροντα ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου. Θεώρησε πως η παραίτησή του θα προκαλούσε πλήγμα σε κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, καθώς η ελεύθερη Αμμόχωστος αποτελεί προπύργιο του ΔΗΣΥ και ίσως να κατοχύρωνε τη δική του πολιτική επιβίωση. Γιατί, αν κρίνουμε από τις άνευ προηγουμένου αυθαιρεσίες του στις παραλίες του Πρωταρά που καταστρέφουν το περιβάλλον στο όνομα μιας αυθαίρετης ανάπτυξης, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως η στάση του δεν συνδέεται με τις δικές του επιδιώξεις για επικράτησή του στην περιοχή.

Και αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη παθογένεια του τόπου. Που δεν περιορίζεται στον Πυρίλλη και τον κάθε Πυρίλλη, αλλά σε ένα κατεστημένο που διακλαδώνεται παντού. Ένας δήμαρχος που εκβιάζει το κόμμα του και την κυβέρνηση ότι θα προκαλέσει πλήγμα, αν δεν εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά του. Στο όνομα, όπως λέει, των συμφερόντων της περιοχής του δεσμεύοντας τους δημότες του να τον στηρίξουν και μιας κοινωνίας που κλείνει τα μάτια μπροστά σε όλα αυτά, η οποία θεωρεί πως ο δήμαρχός του ορθά φέρεται. Και που στρέφει τα μάτια αλλού στο ποιοι αναλαμβάνουν καίριες θέσεις και ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετούν. Αφήνοντας να διαιωνίζεται το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο του τόπου, αλλά κυρίως η πελατειακή σχέση πολιτικών παραγόντων και πολιτών. Πελατειακή σχέση που καμία σχέση δεν έχει ούτε με τη μεταρρύθμιση ούτε με το κανονικό κράτος που κατά τα άλλα υποστηρίζουμε πως θέλουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X