ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η αμερικανική «προίκα» των Ταλιμπάν

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

«Τον Δεκέμβριο του 2019, το Συμβούλιο καθόρισε στρατηγικές προτεραιότητες με στόχο να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το πλαίσιο της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», ενώ τον Μάιο του 2020, η Κομισιόν υπέβαλε σχέδιο δράσης που οφείλουν να ακολουθούν τα 27 κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την περασμένη Τρίτη, οι ΥΠΕΣ της Ε.Ε., σε έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και υπογράμμισαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν θα σταματήσει όλους τους δεσμούς και τις πρακτικές με τη διεθνή τρομοκρατία και ότι η χώρα δεν θα καταστεί ξανά καταφύγιο για τρομοκράτες και οργανωμένες εγκληματικές ομάδες. Η ανησυχία της Ε.Ε. δεν είναι άσχετη με τα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών, τα οποία καταμαρτυρούν ότι οι Ταλιμπάν οργάνωσαν εκκολαπτήριο τρομοκρατών, το οποίο υποστήριζαν οικονομικά, με τη παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών.

Και ενώ σε 6 μέρες, στις 11 Σεπτεμβρίου, συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, η οποία άλλαξε τον κόσμο και τις ζωές όλων μας, η νέα αμερικανική διοίκηση του Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αποχωρήσει «ατάκτως» από το Αφγανιστάν, που εξακολουθεί να θεωρείται σφηκοφωλιά ριζοσπαστικοποίησης και «εκπαίδευσης» τρομοκρατών και γι΄ αυτό, άλλωστε, προκαλεί ανησυχία στην Ε.Ε. Δικαίωμα των Αμερικανών να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, στο οποίο φέρονται να έχουν ξοδέψει 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 20 χρόνια (χωρίς να έχουν υπολογιστεί αποζημιώσεις, θεραπείες κλπ). Ποσό μαμούθ, αν αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο του επταετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε, για όλα τα 27 κράτη-μέλη 2021-2027, είναι 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένου και του Ταμείου Ανάκαμψης από τη πανδημία (Covid-19).

Υπάρχει όμως κι ένα τεράστιο κενό, το οποίο δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και συνειρμούς για τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησαν οι Αμερικανοί, αφήνοντας πίσω ελικόπτερα Black Hawk, πολεμικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και οπλικά συστήματα κόστους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που καθιστά πλέον τους Ταλιμπάν μια πολύ υπολογίσιμη δύναμη και εκ των πραγμάτων τρέφει το θεριό της τρομοκρατίας, από το οποίο οι Αμερικανοί έλεγαν ότι προσπαθούσαν να απαλλαγούν. Και το οποίο οι ευρωπαίοι τρέμουν…

Αναλύσεις και στοιχεία που δημοσιεύονται και στα πλέον έγκυρα έντυπα, παραπέμπουν σε μια εξωφρενικά επικίνδυνη εικόνα που δημιούργησε ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να αποχωρήσει η αμερικανική διοίκηση. Οι δε αριθμοί είναι τρομακτικοί: 33 ελικόπτερα UH-60 Black Hawk, 33 Mi-17, 43 MD530, 23 αεροπλάνα Embraer EMB 314/A29 superTucano, 28 Cessna 208, 10 CessnaAC-208, 4 C-130, δεκάδες χιλιάδες οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εκατοντάδες τεθωρακισμένα, αντιαεροπορικά και μισό περίπου εκατομμύριο ατομικά πυροβόλα όπλα και πιστόλια, δεκάδες χιλιάδες ασύρματοι και διόπτρες/συστήματα νυχτερινής όρασης βρίσκονταν στο Αφγανιστάν, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους, να έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν το «προίκισμα» των Ταλιμπάν, αποδίδεται σε εξωφρενική αμέλεια της αμερικανικής διοίκησης ή κατά πόσον εξυπηρετεί κάποιους στόχους. Σε κάθε πάντως περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι τραγικό, καθώς ο εξοπλισμός των Ταλιμπάν με τελευταίου τύπου οπλικά συστήματα, αποτελεί πλέον πραγματικότητα.

Συνεπώς, τα όποια μέτρα επεχείρησε και επιχειρεί να επιβάλει η Ε.Ε., για μπλοκάρισμα της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και για αναχαίτιση της στήριξης της τρομοκρατίας, καθίστανται μάλλον άνευ αντικειμένου. Όταν δεδηλωμένοι τρομοκράτες έχουν εξασφαλίσει προίκα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε είδος, με τελευταίου τύπου οπλικά συστήματα, τα οποία δεν διαθέτουν καν προηγμένες χώρες, τότε τι νόημα έχουν οι αποφάσεις της Ε.Ε.; Μιαν Ε.Ε., την οποία προφανώς δεν λαμβάνει υπόψη κανένας. Και κυρίως οι Αμερικανοί εταίροι της.

Πριν από 10 χρόνια, σε ανύποπτο τότε χρόνο, ο Τζούλιαν Ασάνζ, εκ των εννέα συνιδρυτών τηςWikileaks που δημοσίευσε δεκάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα για το Αφγανιστάν, είχε αποδώσει ευθέως σκοπιμότητες τη διαιώνιση του πολέμου, στη χώρα. Ο στόχος όπως είχε πει το 2011 ο Ασάνζ, «είναι να υπάρχει ένας πόλεμος χωρίς τέλος και όχι ένας αποτελεσματικός πόλεμος», προκειμένου «να ξεπλένονται χρήματα έξω από το φορολογικό πλαίσιο των ΗΠΑ και έξω από το φορολογικό πλαίσιο των χωρών της Ε.Ε., στα χέρια της διακρατικής ελίτ ασφαλείας». Με άλλα λόγια, το Αφγανιστάν, είναι σύμφωνα με τον Ασάνζ, μέσο ξεπλύματος χρημάτων, μεταφέροντας τεράστια κονδύλια από τις τσέπες φορολογούμενων πολιτών, στους τραπεζικούς λογαριασμούς μεγιστάνων βιομηχανιών οπλικών συστημάτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση