ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κούρσα των εκλογών

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Του Σταύρου Χριστοδούλου

stavros.christodoulou@gmail.com

Ποιων εκλογών; είναι το ερώτημα. Γιατί αν μιλάμε για το αυτονόητο, των επικείμενων δημοτικών εκλογών, φαίνεται πως θα πρέπει να βάλουμε μια άνω τελεία. Την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αποτύπωσε γλαφυρά ο Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τον συνήθη εξωστρεφή του τρόπο: «Εδώ στην Κύπρο, κάθε έξι μήνες, δεν έχουμε άλλη δουλειά, κάνουμε εκλογές. Για εμάς προέχει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης», δήλωσε. Το γεγονός ότι η δημοκρατία δεν αναστέλλεται, μάλλον αξιολογείται ως επουσιώδης λεπτομέρεια η οποία εύκολα μπορεί να παραμεριστεί από την πρεμούρα για την μεταρρύθμιση. Για να είμαστε πάντως δίκαιοι, τα περί αναβολής εάν στηρίζονταν μόνο από το κυβερνητικό στρατόπεδο η οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος θα πλεόναζε. Κανείς δεν θέλει τις δημοτικές, αυτή είναι η αλήθεια. Οι πληγές που άνοιξαν οι βουλευτικές είναι ακόμα νωπές. Μια εκλογική αναμέτρηση, λοιπόν, μόνο πονοκέφαλο θα προκαλέσει στα κομματικά επιτελεία. Στις 9 Σεπτεμβρίου, όταν το νομοσχέδιο πάει στη Βουλή, αναγκαστικά θα ξεκαθαρίσουν όλα. Προς το παρόν, όπως μου είπε και μια παλιά καραβάνα της πολιτικής, φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη.

Το παράδοξο είναι ότι την ώρα που οι εκλογές του 2021 οδεύουν προς αναβολή, ξεκίνησε και επίσημα η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2023! Είχαμε μάλιστα τις εξαγγελίες δύο ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων, από δύο επιφανείς νομικούς: τον Μάριο Ηλιάδη και τον Αχιλλέα Δημητριάδη. Ο πρώτος, με υπουργικό παρελθόν, ελπίζει προφανώς ότι το ρηξικέλευθο εγχείρημα του σχεδόν συνομήλικού του Τζο Μπάιντεν μπορεί να επαναληφθεί. Ο δεύτερος, χωρίς προηγούμενη εμπλοκή στην πολιτική, ελπίζει ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για ένα άφθαρτο πρόσωπο με καθαρό δημόσιο λόγο. Σε κάθε περίπτωση είμαι βέβαιος πως και οι δύο αντιλαμβάνονται ότι οι υποψηφιότητές τους δεν θα «περπατήσουν» εάν δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν κομματική στήριξη. Κάπου εδώ ξεκινά και η αληθινή κούρσα για το 2023, όπως αποτυπώνεται τις τελευταίες βδομάδες στο πολιτικό ρεπορτάζ: με συγκεκριμένα ονόματα να διακινούνται, άλλα από ευσεβοποθισμό, άλλα για να ζυγίσουν αντιδράσεις και άλλα γιατί όντως έχουν την πιθανότητα να συζητηθούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τίποτε στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει ακόμα, πέρα από βολιδοσκοπήσεις και σενάρια επί χάρτου. Στην αντίπερα όχθη, πάντως, μαθαίνω ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται. Χωρίς να κρύβει τη φιλοδοξία του να είναι ο ίδιος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, το κόμμα του δεν θα λάβει αποφάσεις πριν από την Άνοιξη του 2022. Η κάκιστη σχέση τους με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι αλήθεια ότι ευνοεί στην εκπόνηση «παράλληλων σεναρίων», όμως καλό είναι να μην βιαζόμαστε να εξάγουμε επιπόλαια συμπεράσματα.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και περιμένοντας να ξεκαθαρίσει το σκηνικό των υποψηφιοτήτων, δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα οι πολίτες να προβληματιστούμε για το αληθινό διακύβευμα του 2023. Κάνοντάς το αυτό, μοιραία θα ξεκαθαρίσουν και τα χαρακτηριστικά που οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν. Το ζητούμενο είναι ένας άνθρωπος ο οποίος να κάνει επιτέλους τη διαφορά. Δεν το λέω ρομαντικά, αν και γνωρίζω πως όποτε επικαλούμαστε έννοιες όπως ηθική και τιμιότητα, κάποιοι υπομειδιούν επικαλούμενοι τον ωμό πολιτικό ρεαλισμό. Έχω την πεποίθηση ότι απέναντι σε αυτό τον κυνισμό, πρέπει να αντιτάξουμε την επιθυμία μας να κυβερνήσει τον τόπο ένα πρόσωπο που μπορεί να μας εμπνεύσει. Θα πρέπει να είναι έντιμο, καθαρό από κάθε λογής συναλλαγές, επιτυχημένο επαγγελματικά και αυτόφωτο, με πρόθεση να κάνει τομές και μεταρρυθμίσεις στο φθαρμένο κράτος του ’60. Αν είναι δεξιός ή αριστερός, άντρας ή γυναίκα, δεν είναι το μείζον. Το σημαντικό είναι ο λόγος του να μπορεί να σηκώσει όλες αυτές τις χιλιάδες κόσμου που παραμένουν καθηλωμένοι στον καναπέ τους. Τους απογοητευμένους από τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Αυτούς που δεν κατάφερε κανείς ακόμα να συνεγείρει.

Τα πιο πάνω ενδεχομένως να παραπέμπουν σε ευχολόγιο αλλά, αν το σκεφτούμε ψύχραιμα, συνιστούν ένα απολύτως ρεαλιστικό «briefing». Στα κόμματα πέφτει το βάρος να λύσουν σπαζοκεφαλιά. Εμείς αυτό που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, είναι να τους στείλουμε τα σωστά μηνύματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Σταύρος Χριστοδούλου: Τελευταία Ενημέρωση