ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι αδιάβροχοι

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Του Σταύρου Χριστοδούλου

stavros.christodoulou@gmail.com

Τη Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022, καλό είναι να τη θυμόμαστε. Όχι μόνο επειδή η Ελεγκτική Υπηρεσία κοινοποίησε μια έκθεση - κόλαφο για την κυβέρνηση. Το θέμα αυτό άλλωστε, όπως ανερυθρίαστα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «έχει συζητηθεί επανειλημμένως στο παρελθόν». Ο κύριος λόγος που πρέπει να θυμόμαστε τη συγκεκριμένη ημέρα είναι και για το τσιμπούσι που έστησε ο πρόεδρος στο Τρόοδος. Την ώρα δηλαδή που η υπόλοιπη Κύπρος άκουγε μουδιασμένα τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή, για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έζησε ο τόπος, οι υπουργοί έτρωγαν σούβλα σαν να μην τρέχει τίποτα.

Απολύτως ατάραχοι και παγερά αδιάφοροι προφανώς για τη δημόσια κατακραυγή, εάν κρίνουμε από τον τρόπο που τσούγκριζαν περιχαρείς τα ποτήρια τους. Πρωταγωνιστές, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο, στη χειρότερη διακυβέρνηση από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται για υποκειμενική εκτίμηση, ούτε καν για υπερβολές που μπορεί να λέγονται δημοσιογραφική αδεία. Οι ψυχροί αριθμοί μαρτυρούν το τεράστιο ηθικό έλλειμμα. Αριθμοί που διαβάζουμε στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και προκαλούν την αντίδραση όποιου διαθέτει στοιχειώδη αντανακλαστικά.

Μετά από μιας τέτοιας κλίμακας πλιάτσικο βεβαίως έπρεπε να είμαστε όλοι στους δρόμους. Δεν είμαστε όμως, κατά τον ίδιο τρόπο που δεν βγήκαμε στους δρόμους όταν έγινε το Κούρεμα ή όταν ξεπουλήθηκε η Λαϊκή ή ακόμα όταν μπήκε λουκέτο στον Συνεργατισμό. Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας μάλλον, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος. Από την περασμένη Δευτέρα εκείνο που κραυγάζει μπροστά στα μάτια μας είναι το άθλιο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και η σκληρή αλήθεια των αριθμών.

Απλά και συνοπτικά: Για το θέμα «που έχει συζητηθεί επανειλημμένως στο παρελθόν» μάθαμε ότι σε 107 περιπτώσεις οι επενδυτές δεν πληρούσαν τα κριτήρια για παραχώρηση διαβατηρίου. Σε 74 περιπτώσεις μάλιστα το Υπουργικό ήταν ενήμερο για τη μη τήρηση των κριτηρίων και παρόλα αυτά ενέκρινε τις αιτήσεις. Εν τω μεταξύ, από αυτό το νέο success story για την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας, μάθαμε πως το κράτος έχασε 200 εκατομμύρια από ΦΠΑ που χαρίστηκε και 25 εκατομμύρια από τέλη που δεν εισπράχτηκαν. Διδαχτικό παράδειγμα: για την αγορά ενός οροφοδιαμερίσματος σε πύργο, αξίας 14,5 εκατομμυρίων ευρώ, έγινε χρήση του «κοινωνικού» μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ 5%! Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι από τα 7 δισ. που υπολογιζόταν ότι θα απέφερε το πρόγραμμα, επενδύσεις ύψους 4,5 δισ. παρουσίασαν επιπλοκές. Μιλάμε για αγοραπωλητήρια έγγραφα ακινήτων αξίας 3,5 δισ. τα οποία εκκρεμούν.

Αντί οι κυβερνώντες με σεμνότητα να τοποθετηθούν έκαναν δύο πράγματα: Πρώτον είπαν ψέματα ότι χρειάζονταν χρόνο για να μελετήσουν την έκθεση, ενώ την είχαν εδώ και 15 ημέρες στα χέρια τους. Δεύτερον, αντί να προβληματιστούν για το γεγονός ότι σε άλλες χώρες υπουργοί παραιτούνται για πταίσματα, σε σχέση με αυτό το καραμπινάτο σκάνδαλο, μαζεύτηκαν στην προεδρική εξοχική κατοικία και επιδόθηκαν σε μια επίδειξη πρωτοφανούς πολιτικού ζαμανφουτισμού.

Τα έργα και οι ημέρες της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, σε ό,τι αφορά στην αποτίμησή τους, είναι το ένα ζήτημα. Το άλλο και σημαντικότερο ζήτημα, είναι η προβολή τους στις εκλογές του 2023 όπου θα κριθεί το μέλλον της χώρας. Πρακτικά ομιλώντας: Έχουμε έναν υποψήφιο, που είναι μάλιστα και πολύ φειδωλός σε τοποθετήσεις, ο οποίος είχε άμεση εμπλοκή στο σκάνδαλο των διαβατηρίων. Γιατί ο κύριος Χριστοδουλίδης δεν συμμετείχε απλώς στο Υπουργικό Συμβούλιο, με το μερίδιο που του αναλογεί στη συλλογική ευθύνη. Έπειτα από δική του πρωτοβουλία μετέφερε το εμπλεκόμενο στις πολιτογραφήσεις CIPA στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εξωτερικών. Το θέμα, με τις όποιες ποινικές παραμέτρους ανακύπτουν, τον αγγίζει προσωπικά. Όσο για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, «επίσημο» υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος, παρά να πουλάει μια ξαναζεσταμένη συμφωνία για το μεταναστευτικό ως δική του «διεθνή πρωτοβουλία» ας τοποθετηθεί καλύτερα για το όνειδος του εμπορίου διαβατηρίων και τον ανεξίτηλο λεκέ που άφησε στο κύρος της χώρας μας.

Αν δεν απαιτήσουμε εξηγήσεις –ως πολίτες, ψηφοφόροι και κυρίαρχος λαός– θα παραμείνουμε αιχμάλωτοι μιας κλίκας κυνικών. Και αδιάβροχων καταπώς φαίνεται, αφού όταν ο λαός τους φτύνει αυτοί επιμένουν να προσποιούνται ότι είναι ψιλόβροχο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Σταύρος Χριστοδούλου: Τελευταία Ενημέρωση