ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Και όμως το Κυπριακό είναι το πιο σημαντικό

Το κυβερνών κόμμα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει συζήτηση του Κυπριακού κατά την προεκλογική περίοδο, για ευνόητους λόγους, ισχυρίζεται ότι έχουμε βουλευτικές εκλογές και ότι το Κυπριακό δεν θα έπρεπε να απασχολεί τον δημόσιο διάλογο. Για να έχουμε όμως Βουλή και να μας απασχολούν φυσιολογικά και όλα τα άλλα ζητήματα, πρέπει να έχουμε κράτος και για να έχουμε κράτος πρέπει να επιβιώσουμε ως λαός στα χώματα της πατρίδας μας. Η επιβίωσή μας εξαρτάται από την πορεία του Κυπριακού.

Για όσους έχουν συναίσθηση των εξελίξεων στο Κυπριακό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να αντιληφθούν ότι εν μέσω της πανδημίας, σοβαρής κοινωνικής κρίσης, επέλασης της διαφθοράς και σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, έχει πυροδοτηθεί η ωρολογιακή βόμβα η οποία ονομάζεται «τελική φάση του Κυπριακού».

Ποια είναι τα δεδομένα σήμερα; Η αποτυχία της διάσκεψης της Γενεύης, η αβεβαιότητα σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις αποδεικνύει τις σοβαρές δυσκολίες για να δημιουργηθούν ξανά ελπιδοφόρες προοπτικές στο Κυπριακό. Την ίδια στιγμή η Τουρκία ανενόχλητη και αποενοχοποιημένη δημιουργεί νέα τετελεσμένα για τη δική μας πλευρά. Συνεχίζεται η διαδικασία εποικισμού της Αμμοχώστου. Η Τουρκία με επτά γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μας έχει στην πράξη και ντε φάκτο γκριζάρει την ΑΟΖ μας, ενώ κάθε μέρα που περνά ενσωματώνει τα Κατεχόμενα και τους Τουρκοκύπριους στην Τουρκία. Οι πολιτικές Αβέρωφ – Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Μας έλεγαν ότι η ΑΟΖ είναι θωρακισμένη και η Τουρκία πραγματοποίησε επτά γεωτρήσεις. Μας έλεγαν ότι οι εξαγγελίες για εποικισμό της Αμμοχώστου ήταν προεκλογικά πυροτεχνήματα και οι Τούρκοι έχουν ανοίξει την Αμμόχωστο. Πρότειναν τα δύο κράτη παράγοντες της διεθνούς κοινότητας και στην Τουρκία. Η ηγεσία του Συναγερμού μας πλασάρει τον «νέο ρεαλισμό» αποδοχής των τετελεσμένων. Υπόσχονταν κυρώσεις που θα πονούσαν την Τουρκία και η Τουρκία συζητάει μόνο εμβάθυνση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ψάχνουμε τώρα το πλαίσιο Γκουτιέρες και τις συγκλίσεις, οι οποίες αποτελούσαν σημαντικότατη βελτίωση σε σχέση με το Σχέδιο Ανάν, και τώρα η Τουρκία επιμένει στα δύο κράτη. Μας παρακαλούσε ο Μουσταφά Ακιντζί να επιτύχουμε στρατηγική συμφωνία στη βάση του πλαισίου Γκουτιέρες και Αναστασιάδης – Συναγερμός σφύριζαν αδιάφορα μέχρι που ο κ. Ακιντζί έχασε τις εκλογές. Η ιστορική πορεία της Κύπρου βρίσκεται ουσιαστικά στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι. Το 1974 με την προδοσία και την τουρκική εισβολή έγινε κάτι που δεν έγινε σε όλα τα χρόνια της προηγούμενής μας πορείας: εθνικό ξεκαθάρισμα στη μισή Κύπρο. Εδώ και 47 χρόνια δημιουργούνται τετελεσμένα τα οποία έχουν επιταχυνθεί επικίνδυνα τα τελευταία τριάμισι χρόνια λόγω της κατάρρευσης της πολιτικής Αναστασιάδη – Συναγερμού. Οι συνθήκες που δημιουργούνται παρέχουν τη δυνατότητα για νέες περιπέτειες της Τουρκίας στην Κύπρο.

Οι εκλογές λοιπόν της 30ής Μαΐου είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για να στείλουμε μήνυμα διόρθωσης της καταστροφικής πορείας στο Κυπριακό. Για να αντιμετωπιστεί η τουρκική αδιαλλαξία χρειάζεται εμμονή σε αρχές, συνέπεια, πραγματισμός και διεκδίκηση στις αρχές λύσης του Κυπριακού. Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής δεν μπορούν να επιβραβεύσουν τις επιλογές των δύο κρατών, του «νέου ρεαλισμού», του εποικισμού της Αμμοχώστου και του γκριζαρίσματος της ΑΟΖ. Η συνέπεια του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, οι δημιουργικές του προτάσεις και θέσεις, η δικαίωση των θέσεων και αναλύσεών του τα τελευταία χρόνια προσφέρουν διέξοδο. Χρειαζόμαστε και τη δική σας στήριξη.

Ο κ. Χρίστος Χριστοφίδης είναι επαρχιακός γραμματέας ΑΚΕΛ Λευκωσία, υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση