ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρισμός- επιτυχία με συνέχεια...

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Τουριστικός Τομέας αποτέλεσε και αποτελεί την μεγάλη διαχρονική πρόκληση της Κύπρου. Δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται πολιτικές επί χρόνια αποσκοπώντας στην αύξηση των τουριστών και των εισοδημάτων από το Τουρισμό. Είναι αλήθεια ότι ο Τουρισμός στη Κύπρο παρέμεινε καθηλωμένος από το 2001 στα δύο περίπου εκατομμύρια τουρίστες με αντίστοιχα δύο δισεκατομμύρια τουριστικά έσοδα. Από το 2001 μέχρι και το 2015, για μία δεκαπενταετία, παραμείναμε τουριστικά βαλτωμένοι στα ίδια ρηχά κυπριακά τουριστικά ύδατα.

Το 2016 δεν είναι το ίδιο με τα προηγούμενα. Κάτι άλλαξε προς το θετικότερο. Δεν είναι απαγορευτικό να αναγνωρίζουμε τα όσα θετικά συμβαίνουν στο τόπο μας και να προσπαθούμε να τα επαυξάνουμε. Κατάντησε να αποτελεί ‘’ταμπού’’ στο τόπο μας, το να μην μεμψιμοιρείς, να μην είσαι μίζερος και να μην διαμαρτύρεσαι ισοπεδωτικά για όλους και για όλα.

Η φετινή τουριστική επιτυχία δεν ήλθε ‘’εξ ουρανού’’ αλλά ήταν αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας όλων. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να αυξάνεις τη τουριστική σου κίνηση και τα εισοδήματα σου πέραν του 30%, σε εποχές σκληρού τουριστικού ανταγωνισμού. Τονίζω εμφαντικά ότι για να δημιουργήσεις την επιτυχία απαιτήθηκε κοινή προσπάθεια και συμβολή , τόσο από τη Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού, όσο και από την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, τον ΚΟΤ, τον ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ., ΣΤΕΚ, καθώς και από τις τοπικές αρχές και οπωσδήποτε από τους ιδιωτικούς τουριστικούς φορείς, ξενοδόχους, Επιχειρηματίες και πρωτίστως στους εργαζόμενους στη τουριστική βιομηχανία κ.α.

Τίποτε δεν είναι τέλειο και σίγουρα απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις, όμως δεν θα είμαι φειδωλός και δεν θα διστάσω να αποδώσω τα εύσημα και να εκφέρω ένα μεγάλο Μπράβο σε όλους τους συντελεστές της επιτυχούς πορείας του τουρισμού μας φέτος, που μόνο ευεργετικές συνέπειες θα έχει σε ολόκληρη την οικονομία του τόπου. Τα γράφω όλα αυτά γιατί συνηθίσαμε στο τόπο μας να θυμόμαστε όλους αυτούς που συμβάλλουν στις επιτυχίες μόνο όταν κάτι πάει στραβά και με ιδιαίτερη ευκολία προβαίνουμε όλοι σε ‘’πυρ ομαδόν’’, ενώ δύσκολα αναδεικνύουμε τις επιτυχίες από οπουδήποτε και εάν προέρχονται.

Για να μην παρεξηγηθώ αναγνωρίζω ότι στη φετινή επιτυχημένα τουριστική χρονιά συνέβαλε σημαντικά και η συγκυρία με τη Τουρκία, όμως από μόνη της η συγκυρία δεν δημιούργησε το πρωτοφανές και εντυπωσιακό αποτέλεσμα , ρεκόρ δεκαπενταετίας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η χώρα με τα τρία εκατομμύρια τουριστών φέτος, βρισκόταν στο χείλος της ολικής καταστροφής πριν τρία χρόνια, προσλαμβάνοντας έτσι η επιτυχία μεγαλύτερη διάσταση.
Ποιες ήταν οι θετικές εξελίξεις που έφεραν τα επιτυχή αποτελέσματα.

1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος εφάρμοσε επιτέλους την πολιτική των Ανοιχτών Αιθέρων, παρέχοντας ελεύθερα το δικαίωμα σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες να πετούν στα Κυπριακά Αεροδρόμια. Επί χρόνια παρακαλούσαμε τις διάφορες κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αυτό το μέτρο και αρνούνταν, με αποτέλεσμα να την πληρώνει ο τουρισμός και ο τόπος μας.

2.ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το ενεργητικό μέτρο της Κυβέρνησης να παραχωρήσει επιπρόσθετο πολεοδομικό συντελεστή 20% στις τουριστικές μονάδες. Αποτέλεσμα τούτου αυξήθηκαν οι τουριστικές κλίνες και ανακαινίστηκαν και αναβαθμίστηκαν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες και κατ´ επέκταση το τουριστικό μας προϊόν.

3.ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΓΚΥΡΙΩΝ

Υπήρξε καλύτερη και πιο συντονισμένη προσπάθεια στην προώθηση και προβολή της Κύπρου και αξιοποιήσαμε άμεσα τις συγκυρίες που προέκυψαν.
Κάποιος θα μπορούσε να διερωτηθεί εάν έγιναν όσα απαιτούνται για περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού μας. Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις ενώπιον μας.

Η δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων Μαρίνες, Καζίνο, κ. α, η μείωση της γραφειοκρατίας, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η πλήρης εργοδότησης Κυπρίων στη Τουριστική Βιομηχανία, η στήριξη του Χειμερινού Τουρισμού κ.α, αποτελούν θετικές κινήσεις για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο τουριστικό τομέα.

Και αποδείχθηκε ότι μπορούμε να είμαστε Πρωτοπόροι στο Τουρισμό.

*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ.- Ευρωβουλευτής

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση