ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δίκτυα Υπολογιστών: Το επάγγελμα του μέλλοντος

*Από τον κύριο Σάκη Παπαλεξίου

Ο ορισμός της έννοιας δικτύου θα μπορούσε να γίνει κατανοητός μέσω παραδείγματος, το οποίο να έχει αντληθεί από την καθημερινότητα. Έτσι λοιπόν, από τον οδηγό οχήματος ως τον απλό πεζοπόρο είναι γνωστός ο λόγος περί δικτύου δρόμων - μονοπατιών, κόμβων- σηματοδοτημένων σημείων, «χαρτογράφηση» σημάτων και διασυνδέσεων σε τοπικό και πιο ευρύ φάσμα περιοχών. Στόχος του όλου συστήματος η επιτυχής άφιξη και πρόσβαση στο επιθυμητό σημείο. Απαραίτητη προϋπόθεση η ορθή επικοινωνία και συνεννόηση με τους υπόλοιπους συνοδοιπόρους. Μεταφερόμενοι, τώρα, στο όποιο σύστημα διασυνδεδεμένων υπολογιστών θα μπορούσε να γίνει ο παραλληλισμός, αναφερόμενοι σε διακλαδώσεις καλωδίων, σε κέντρα δεδομένων ή περιφερειακά συστήματα. Επίσης, θα μπορούσαν να επισημανθούν κάποιες κατηγορίες δικτύων ανάλογα με ορισμένες παραμέτρους.

Λαμβάνοντας υπόψη την γεωγραφικά του όρια διαχωρίζονται σε ένα σύστημα από υποδίκτυα υπολογιστών ή Τοπικού (LAN και WLAN) ή Μητροπολιτικού(MAN και WMAN) ή Ευρείας κάλυψης (WAN και GAN).

Σύμφωνα με τον τρόπο που έχει κάποιος πρόσβαση σε κάποιο δίκτυο μπορεί αυτό να χαρακτηριστεί είτε Δημόσιο, είτε Ιδιωτικό.

Ένα δίκτυο υπολογιστών μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε Ενσύρματο ή Ασύρματο σύμφωνα με το μέσο διασύνδεσης του. 

Τέλος, για να καταστεί απόλυτα σαφές, το δίκτυο είναι ένα σύστημα από δύο ή περισσότερους υπολογιστές, όπως και άλλες συσκευές (π.χ. φαξ, εκτυπωτές, scanner, τηλεοράσεις, τηλεφώνα κ.α.), με σκοπό την επικοινωνία, ανταλλαγή δεδομένων και πολλαπλών εφαρμογών γρήγορης πρόσβασης και εξυπηρέτησης στόχων.

Όσο αφορά την κατάρτιση πάνω στα δίκτυα, το παρακάτω παράδειγμα της Cisco υποδεικνύει έναν μελλοντικό επαγγελματικό προσανατολισμό. Στον κόσμο της εξελισσόμενης τεχνολογίας του σύγχρονου κόσμου το δίκτυο έχει αποκτήσει αρχιτεκτονική, ευελιξία, πρόθεση και διαίσθηση. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί όπως και άλλοι ανήκουν στην εταιρεία Cisco, η οποία με τη θέση της σχεδιάζει και είναι αποφασισμένη να δομήσει τις δικτυώσεις του μέλλοντος. Έχοντας ως γνώμονα την γρήγορη, ασφαλή και ευρεία κάλυψη αναγκών των πελατών της, καθιστά το πακέτο υπηρεσιών της απαραίτητο για το ψηφιακό ‘αύριο’. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που επιλέγει να στραφεί προς τα σύγχρονα δίκτυα και τις νέες τεχνολογίες καλείται να κατακτήσει ένα προϋπάρχουν ψηφιακό- γνωστικό κεφάλαιο και να δομήσει πάνω σε αυτό ό,τι νέο εξελίσσεται και αναμορφώνεται. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Cisco παρουσιάζονται όλα της τα προϊόντα, τα οποία υποδεικνύουν το εύρος εφαρμογής των τεχνολογικών μέσων.

Μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας των συστημάτων δικτύωσης Cisco, η επαγγελματική ταυτότητα του κάθε υποψηφίου είναι συνυφασμένη με ένα πετυχημένο μέλλον. Παρακολουθώντας κάποιος τομείς του ενδιαφέροντος του μπορεί να βαδίζει με γνώση και αυτοπεποίθηση ώστε να αξιοποιήσει όλα τα τεχνολογικά πεδία και να τα εφαρμόσει από μικρές εταιρείες ως επιχειρήσεις παγκόσμιου βεληνεκούς. Τα δίκτυα δεν έχουν όρια παρά αναπτύσσονται, αναβαθμίζονται και εξελίσσονται σύμφωνα με τις επιταγές της κάθε εποχής. Το ίδιο ισχύει και για τις καριέρες που μπορούν να προκύψουν σε πεδία όπως: Routing & Switching , Security, Voice, Wireless, Data Center.

Η συμβολή του American College για ολοκληρωμένες σπουδές.

Το American College έχει αναλάβει την ευθύνη να εφοδιάσει κατάλληλα και να προετοιμάσει τον κάθε ενδιαφερόμενο για την κατάκτηση του τίτλου ‘Τεχνικός Δικτύου Υπολογιστών’. Τα εκπαιδευτικά του προγράμματα διαμορφώνονται συμβαδίζοντας με τις όποιες τεχνολογικές εξελίξεις. Το κολέγιο θέτει υψηλούς στόχους ώστε οι υποψήφιοι εξειδικεύονται στην εγκατάσταση/διαχείριση/συντήρηση δικτύων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, λογισμικών και άλλου εξοπλισμού που είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο. Με ένα διετές πρόγραμμα που αποτελείται από μαθήματα γενικής εκπαίδευσης, ειδίκευσης, αλλά και επιλογής ο εκπαιδευόμενος μπορεί να συμμετέχει και σε εξωτερικές εξετάσεις διεκδικώντας κάποια από τις παρακάτω πιστοποιήσεις.

• Cisco Certified Network Associate (CCNA),
• Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA) on Windows Server και
• Certified Ethical Hacking (CEH).

Στην επίσημη ιστοσελίδα του American College(www.ac.ac.cy) μπορεί κάποιος να έχει μια πιο σαφή ενημέρωση και ολοκληρωμένη εικόνα του τι προσφέρει και του επιδιώκει να πετύχει. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη την μεταβαλλόμενη πραγματικότητα και τις ταχύτατες εξελίξεις στον τομέα των δικτύων το American College επιλέγει να στηρίξει τους στόχους της νέας γενιάς.

*Ο Σάκη Παπαλεξίου είναι Καθηγητής του American College

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση