ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Εν μέσω της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης η αγορά ακινήτων θα επηρεαστεί, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν προοπτικές»

*Του ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΡΟΥΛΛΑ

Newsroom K

Σίγουρα θα επέλθει οικονομική κρίση και πολλά θα αλλάξουν σε ό,τι αφορά τη δομή της οικονομίας μας, παρά ταύτα δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι τραγικά. Υπερέχει η υγεία, ασφάλεια και πρώτης ανάγκης αγαθά που πρέπει όλοι να φροντίσουμε να μην λείψουν από κανένα σπίτι. Άλλωστε, έχουμε περάσει μεγαλύτερηκρίση και ας μην ξεχνάμε ότι αυτή δεν μας αφορά μόνο εμάς αλλά και όλο τον πλανήτη.

Η Κύπρος είναι μικρή χώρα με μικρή οικονομία, έγιναν αρκετές αλλαγές τα τελευταία χρόνια που προσέγγισαν αρκετές επενδύσεις σε διάφορους τομείς κυρίως από το εξωτερικό. Για την υλοποίηση σημαντικών έργων χρειάστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από θέσμιους και μη επενδυτές. Παράδειγμα το Casino Resort στην Λεμεσό, οι μαρίνες Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου, Λάρνακας και Πάφου, ο τερματικός πολλαπλών χρήσεων και του επιβατικού τερματικού στο λιμάνι Λεμεσού, επενδύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία, στον τομέα της εκπαίδευσης, η επένδυση της εταιρείας VVTI στο τερματικό αποθήκευσης και στις εγκαταστάσεις διαχείρισης πετρελαίου στο Βασιλικό κτλ. Έργα τα οποία υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης του 2013 και μετέπειτα.

Γιατί να μην δούμε και τώρα τα πράγματα πιο θετικά; Αποδεδειγμένα εκεί όπου έγιναν σωστές επενδύσεις, με όραμα και έμφαση στην ποιότητα δύσκολα θα υπάρχουν ανατροπές. Εκεί όπου οι επενδύσεις έγιναν ευκαιριακά τότε ίσως προκύψουν προβλήματα. Δυστυχώς, όταν ένας τομέας είναι σε άνοδο, γίνονται βεβιασμένες επενδύσεις που εμπεριέχουν ρίσκα σε βάθος χρόνου και ως αποτέλεσμα δημιουργείται πλεονάζουσα προσφορά στην αγορά. Πρόσφατο παράδειγμα τα τελευταία χρόνια η τουριστική βιομηχανία.

Στα θετικά είναι ότι ο τομέας των ακινήτων στην Επαρχία Αμμοχώστου ενισχύθηκε, ο αριθμός καλών διαθέσιμων ακινήτων μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, η ποιότητα κατασκευών βελτιώθηκε, δεν υπάρχει πλέον ο μεγάλος δανεισμός από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, όπως υπήρξε στο παρελθόν. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ανάπτυξη του τομέα ενοικιάσεων που αποφέρει καλές αποδόσεις στις επενδύσεις ακινήτων. H σταθεροποίηση των τιμών και η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας του τομέα αντανακλάται ήδη σε ορισμένους βασικούς δείκτες. Αυτές οι προϋποθέσεις μας δίνουν τα εχέγγυα να πιστεύουμε ότι μια καλή επένδυση στο τομέα των ακινήτων εμπεριέχει πιο περιορισμένο ρίσκο και μεγαλύτερη προοπτική, παρόλο που σήμερα επικρατεί αβεβαιότητα. Οι επενδυτές ακινήτων δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους αφού μεσοπρόθεσμα η αγορά ακινήτων θα επανεκκινήσει.

*Ο κ. Νικόλας Κάρουλλας είναι ceo του Ομίλου Karma.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X