ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κοινή δράση για τη Δημοκρατία

Της Judith Garber

Σε όλο τον κόσμο, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται όλο και περισσότερο υπό διωγμό. Πέραν του ότι δεν είναι θέμα που αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι δημοκρατίες, νέες και παλιές, καταπολεμούν υπαρξιακές κρίσεις βαθμιαίας ανάπτυξης αυταρχικότητας, αυξανόμενης ανισότητας και κακής επιρροής τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Επί του παρόντος, αυταρχικοί ηγέτες τακτικά δραστηριοποιούνται πέρα από τα σύνορα των χωρών τους για να καταπιέσουν δημοσιογράφους, υποστηρικτές της κοινωνίας των πολιτών και άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαβρώνοντας ως αποτέλεσμα τα ίδια τα θεμέλια των δημοκρατιών μας.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, «η δημοκρατία δεν συμβαίνει τυχαία. Πρέπει να την υπερασπιζόμαστε, να παλεύουμε για αυτή, να την ενισχύουμε, να την ανανεώνουμε». Για να αντιμετωπίσουν δεκαετίες δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και να ανακόψουν την παγκόσμια άνοδο του αυταρχισμού, οι κοινωνίες που σέβονται τα δικαιώματα μπορούν και πρέπει να δράσουν από κοινού για να υποστηρίξουν την καθολικότητα των πολιτικών ελευθεριών.

Τηρώντας αυτή τη δέσμευση, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα καλέσει μια πλειάδα ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα από τα δημοκρατικά κράτη του κόσμου σε μια διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία αυτή τη βδομάδα. Η Σύνοδος — η οποία έχει προγραμματιστεί να συμπέσει με την Ημέρα κατά της Διαφθοράς στις 9 Δεκεμβρίου και τη Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου — θα αναζωογονήσει πρωτοβουλίες σε τρία κύρια θέματα: καταπολέμηση του αυταρχισμού, εξάλειψη της διαφθοράς και προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά από ένα χρόνο συνεργασίας, συντονισμού και δράσης, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους παγκόσμιους ηγέτες για άλλη μια φορά για να καταγράψουν συλλογικά την πρόοδο που έχει σημειωθεί και να χαράξουν μια κοινή πορεία προς τα εμπρός. Εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής, δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο θα επιδείξουν τη σταθερή τους αποφασιστικότητα να ενισχύσουν την υπεύθυνη διακυβέρνηση, να προωθήσουν την οικονομική διαφάνεια και να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των ανθρώπων να ζουν με αξιοπρέπεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη συμμετοχή της Κύπρου στη Σύνοδο Κορυφής και αναγνώρισαν τις προσπάθειες της Δημοκρατίας να υποστηρίξει μια ανοιχτή κοινωνία όπου οι πολίτες, ο ελεύθερος Τύπος, οι ανεξάρτητοι θεσμοί, οι πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά. Αλλά υπάρχει πάντα περισσότερη δουλειά που μπορεί να γίνει. Θα συνεχίσουμε επίσης να συνεργαζόμαστε με την Κύπρο για την αύξηση της επιβολής των υφιστάμενων διασφαλίσεων κατά της έμφυλης βίας, της εμπορίας ανθρώπων και των διακρίσεων λόγω φύλου, εθνικότητας και καταγωγής. Αντιμετωπίζοντας αυτές τις ανισότητες κατά μέτωπο και διασφαλίζοντας την ισχυρότερη εφαρμογή της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Κύπρος θα συνεχίσει να χαράζει μια πορεία προς μια δικαιότερη, πιο ευημερούσα κοινωνία.

Φέτος, οι Κύπριοι αντιμετώπισαν επίσης κατά μέτωπο τη διαφθορά κάνοντας σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση αυτού που ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατονόμασε ως «καρκίνος που κατατρώει την πίστη των πολιτών στη δημοκρατία»—τη διαφθορά. Στα απογοητευτικά στοιχεία που παρέχονται από το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς 2021 της Διεθνούς Διαφάνειας, η Κυπριακή Δημοκρατία κατατάσσεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην ΕΕ όσον αφορά τις αντιλήψεις του κοινού για τη διαφθορά, με το 88% των Κυπρίων να κατατάσσουν την κυβερνητική διαφθορά ως μείζον πρόβλημα. Αυτά τα συναισθήματα έχουν πυροδοτήσει εκκλήσεις για αλλαγή και υπάρχουν ενδείξεις ότι η αλλαγή έρχεται. Επικροτούμε την Κύπρο για την κατάργηση του προγράμματος Διαβατήρια μέσω Επενδύσεων και επαινούμε τις προσπάθειες των πολιτών ακτιβιστών που κάλεσαν για δράση όταν ήρθαν στο φως στοιχεία κατάχρησης. Αυτό δείχνει όχι μόνο τη σημασία της διαφάνειας στη διακυβέρνηση, αλλά καταδεικνύει επίσης την τεράστια δύναμη της συμμετοχής των πολιτών για την εφαρμογή θετικών, μετρήσιμων αλλαγών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε επίσης μια σειρά μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς νωρίτερα φέτος, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της Αρχής κατά της διαφθοράς, ενός μητρώου ιδιοκτητών εταιρειών και της νομοθεσίας για την προστασία αυτών που δίνουν πληροφορίες για οικονομικά εγκλήματα. Προσβλέπουμε στην ταχεία εφαρμογή αυτών των σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Κάνοντας αυτό το κάλεσμα προς τις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η κυβέρνησή του αναγνωρίζουν πλήρως μια από τις πιο διαρκείς αλήθειες της ιστορίας - κανένα έθνος δεν είναι χωρίς ελαττώματα και καμία δημοκρατία δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένη. Η δέσμευσή μας στις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σταθερά ριζωμένη στο δικό μας δημοκρατικό πείραμα — ατελές, αλλά προσπαθώντας συνεχώς να το τελειοποιήσουμε. Ημιτελές, αλλά αδιάκοπα εργαζόμενοι για ένα μέλλον στο οποίο όλοι οι λαοί ευημερούν ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, αναπηρίας ή ταυτότητας φύλου.

Έτσι, καθώς προσβλέπουμε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία και τον ετήσιο εορτασμό των ημερών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της διαφθοράς, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσεγγίζουν την πρόκληση της επίτευξης συλλογικής δημοκρατικής προόδου με ταπεινότητα και κατανόηση. Αν και το διακύβευμα σε αυτόν τον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στον ανελευθερισμό και την αυταρχική διακυβέρνηση είναι μεγάλο, το ίδιο είναι και η δυνατότητα των δημοκρατιών που είναι αποφασισμένες να δράσουν μαζί για να εκπληρωθεί η υπόσχεση για ειρήνη, ισότητα και των θεμελιωδών ελευθεριών που οφείλονται σε κάθε άτομο και κοινωνία παγκοσμίως.

H Judith Garber είναι Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο

 

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση