ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια κάρτα για την Λάρνακα

Του ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΥΚΑΛΙΑ

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία 7 χρόνια επί Δημαρχίας Αντρέα Βύρα, έγιναν πολλά. Έχουν υλοποιηθεί κορυφαία, πάγια αιτήματα της πόλης με κορωνίδα, βεβαίως, την μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενων και εγκαταστάσεων υγραερίου.

Υλοποιήθηκαν έργα ουσίας, όπως ασφαλτοστρώσεις δρόμων, αποκατάσταση πάρκων, επιδιόρθωση πεζοδρομίων, σημαντικότατη ενίσχυση (με προσωπικό και εξοπλισμό) του τμήματος καθαριότητας.

Για να επιτευχθούν όμως όλα αυτά το πρώτιστο που έπρεπε να γίνει ήταν η νούσιμη διαχείριση των οικονομικών, ενός Δήμου, που κάποια χρόνια πριν, άγγιξε τα όρια της χρεοκοπίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν πρωτοανέλαβε η νυν Δημαρχεία το χρέος ανερχόταν στα 50εκ ευρώ, ενώ μέσα σε 7 χρόνια το χρέος έχει μειωθεί πέραν του 50% και αυτή την στιγμή κυμαίνεται στα 22εκ. ευρώ. Άξιο αναφοράς είναι και η μείωση του ελλείμματος του Ταμείου Συντάξεως από τα 30εκ ευρώ στα 25εκ ευρώ.

Με αυτή λοιπόν την μεγάλη οικονομική ανάσα, δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η Λάρνακα μπορεί να προσδοκά σε πολύ πιο ποιοτικές μέρες, και ο δημότης έχει κάθε λόγο να αρχίσει να ξεφεύγει από την αίσθηση του παραμελημένου συγγενή που υπήρχε διάχυτη ανάμεσά μας στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της λογικής, μια εισήγηση θα ήταν η εισαγωγή στην καθημερινότητά μας, μια κάρτα που θα αφορά αποκλειστικά τους Δημότες της Λάρνακας και των Δημοτικών της διαμερισμάτων.

Η Larnaca Residents’ Card είναι μια κάρτα ωφελημάτων που θα εκδίδεται από τις Δημοτικές Αρχές και στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι διαμένοντες εντός των δημοτικών ορίων πέραν του ενός έτους, με τακτοποιημένες όλες τις υποχρεώσεις έναντι του Δήμου.

Ποιος ο λόγος ύπαρξης μιας τέτοιας κάρτας; Τα πλεονεκτήματα είναι ποικίλα.

Πρώτα και κύρια η αίσθηση ότι ο Δήμος επιστρέφει κάτι στον Δημότη. Οι δικαιούχοι, για παράδειγμα, θα μπορούν να σταθμεύουν δωρεάν για κάποιο χρονικό διάστημα σε όλα τα πάρκινγκ του Δήμου.

Δεύτερον: Οι δικαιούχοι θα μπορούν να απολαμβάνουν έκπτωση από μικρές και μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες αν το επιθυμούν θα ενταχθούν σε αυτή την νέα πρωτοβουλία, όπου όλοι θα είναι κερδισμένοι. Οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν δωρεάν διαφήμιση μέσω του Δήμου, ο Δήμος με την κίνηση αυτή θα τονώσει το παζάρι, και ο Δημότης θα έχει κίνητρο να προτιμήσει τις επιχειρήσεις αυτές.

Τρίτον: Η Larnaca Residents Card μπορεί να τονώσει την αίσθηση της δημοτικής συνείδησης. Ο δημότης θα έχει ένα επιπλέον λόγο να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του προς τον Δήμο και την ίδια στιγμή ενδεχομένως να μπορεί να αναπτύξει μεγαλύτερες αντιστάσεις σε ασχημοσύνες που συμβαίνουν στην πόλη όπως βανδαλισμοί, παρανομίες, ατασθαλίες.

Η Larnaca Residents Card είναι μια τομή που μπορεί να συμπτύξει πολλά, τόσο σε πρακτικό όσο και σε επίπεδο συμβολισμών, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι με την εφαρμογή της σηματοδοτείται μια εποχή όπου η Λάρνακα δεν αλλάζει απλά, αλλά εξελίσσεται με γνώμονα τον καλό των ανθρώπων της.

Και το κυριότερο απ’όλα;

Πλέον η Λάρνακα μετατρέπεται σε μια πόλη που βρίσκεται σε θέση να μπορεί να ανταμείψει.


Αντρέας Καυκαλιάς
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση