ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χρυσή ευκαιρία η συνεργασία με το Torino Short Film Market

Των ΑΛΕΞΙΑΣ ΡΟΪΤΕΡ και ΙΩΑΚΕΙΜ ΜΥΛΩΝΑ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (ΔΦΤΜΜΚ) επιστρέφει τον Οκτώβρη και μετά από δύο χρόνια ελπίζουμε σε μια έκδοση χωρίς περιορισμούς. Συνήθως, ως οργανισμός, προτιμάμε να εστιάζουμε μόνο στα θετικά δεδομένα του κυπριακού κινηματογράφου. Αναμφίβολα έχουν γίνει άλματα τόσο στην ποιότητα όσο και στις επιτυχίες των κυπριακών ταινιών στο εξωτερικό. Αυτό επιτυγχάνεται σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει καμία κινηματογραφική σχολή και η κινηματογραφική παιδεία βρίσκεται πολύ πίσω σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ΔΦΤΜΜΚ, προϊόν του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας στη χώρα, τόσο για το κοινό όσο και για τους δημιουργούς. Η συνεργασία με το Torino Short Film Market, η οποία ξεκινάει από φέτος, είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και όλος ο οργανισμός είναι πολύ υπερήφανος για τη συνεργασία αυτή. Προσπάθειά μας είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των δημιουργών μας στη συγγραφή σεναρίου για ταινίες μικρού μήκους. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό οι Κύπριοι δημιουργοί να προτείνουν ιδέες και σενάρια με την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα σεμινάρια τα οποία θα γίνουν στην ίδια τους τη χώρα. Επίσης, ως οργανισμός έχουμε ανοίξει το κάλεσμα σε γειτονικές χώρες όπως ο Λίβανος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και την Ελλάδα. Επομένως, η τριβή με τους υπόλοιπους δημιουργούς από αυτές τις χώρες, ανοίγει διαλόγους και ορίζοντες σε καινούργιες δημιουργικές συνεργασίες και ανταλλαγές ιδεών. Στο σύνολο των οκτώ δημιουργών που θα επιλεχθούν, φιλοδοξούμε να έχουμε τέσσερις Κύπριους, που μαζί με άλλους τέσσερις δημιουργούς από τις άλλες χώρες θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν το σενάριό τους και να βρεθούν στο Τορίνο όπου θα παρακολουθήσουν περισσότερα σεμινάρια και θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε παραγωγούς και διανομείς. Μια ταινία η οποία έχει περάσει από αυτά τα στάδια, πάντα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο στην εξεύρεση πόρων όσο και στη διανομή της μετά σε φεστιβάλ και αγορές του εξωτερικού. Βασικός στόχος είναι τέσσερις Κύπριοι να χρησιμοποιούν κάθε χρόνο τα εργαλεία που προσφέρονται έτσι ώστε μακροπρόθεσμα να έχουμε μια ομάδα ανθρώπων που έχουν εμβαθύνει τις γνώσεις τους στο σενάριο και θα τις χρησιμοποιήσουν στην πορεία της καριέρας τους.

Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό οι Κύπριοι δημιουργοί να προτείνουν ιδέες και σενάρια με την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα σεμινάρια τα οποία θα γίνουν στην ίδια τους τη χώρα

Φυσικά θα πρέπει να αναφέρουμε και τα οφέλη για το ίδιο το φεστιβάλ της χώρας μας. Είμαστε υπερήφανοι για τη συνεργασία αυτή, η οποία μας προσφέρει και άλλες ευκαιρίες συνεργασιών και προβολής, μετά την ένταξή μας στη λίστα με τα κορυφαία φεστιβάλ της Ευρώπης μέσω της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Επίσης, κάθε φεστιβάλ φιλοδοξεί πάντα να έχει ένα πολύ δυνατό εθνικό διαγωνιστικό τμήμα και να προωθεί το προϊόν αυτό στο εξωτερικό. Να θυμίσουμε ότι μέσω της συνεργασίας με το Short Film Market του Clermont-Ferrand κάθε χρόνο μία κυπριακή πρόταση παρουσιάζεται εκεί με εξαιρετικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Μια από τις προτάσεις βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε παραγωγή, ενώ μία είχε καταφέρει να βρει συμπαραγωγούς και εταιρεία διανομής, κάνοντας μια εξαιρετική πορεία σε φεστιβάλ του εξωτερικού αλλά και στο δικό μας.

Ως δημιουργοί οι ίδιοι, μπορούμε να αναφέρουμε ότι θα θέλαμε πάρα πολύ να υπήρχαν αυτά τα εργαλεία πριν από χρόνια, όταν ξεκινούσαμε τα πρώτα μας βήματα. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε χαρούμενοι που γίνεται τώρα και ευχή μας είναι οι Κύπριοι δημιουργοί να τα αξιοποιήσουν για την περαιτέρω ανάπτυξη τόσο της ατομικής όσο και της συλλογικής δυναμικής που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό σινεμά. Δηλώστε συμμετοχή!

Για τους όρους συμμετοχής και για περιγραφή του προγράμματος του Torino Short Film Market οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα του φεστιβάλ www.isffc.com.cy

Η Αλεξία Roider και ο Ιωακείμ Μυλωνάς είναι καλλιτεχνικοί διευθυντές του ΔΦΤΜΜΚ.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση