ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«K» Story: «Επιτραπέζιος» καυγάς για την… πατρότητα του τραπεζιού του Πούτιν

Μυστήριο περιβάλλει την «πατρότητα» του διάσημου πλέον τραπεζιού της συνάντησης Πούτιν – Μακρόν

Μυστήριο περιβάλλει την «πατρότητα» του διάσημου πλέον τραπεζιού της συνάντησης Πούτιν – Μακρόν, με Ιταλό και Ισπανό να «σκοτώνονται» διεκδικώντας τα εύσημα.

Της Έλενας Αποστόλου - Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου

Κατασκευάστηκε πριν 25 χρόνια από τον Renato Pologna. Έχει μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2.60 μέτρα και είναι διακοσμημένο με φύλλα χρυσού. Ο κατασκευαστής του λέει πως σήμερα η αξία του φτάνει τις 100.000 ευρώ.

Ο λόγος για το λευκό μακρύ τραπέζι που πρωταγωνιστεί στις διαπραγματεύσεις των δυτικών ηγετών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Την πρώτη φορά που το είδαμε ήταν στη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο και αυτό που κυριάρχησε μετά την κρίσιμη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν το τρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για τον κατασκευαστή του, το τραπέζι των συναντήσεων του Πούτιν «διεγείρει τη δημιουργικότητα». Μπορεί εκ πρώτης όψεως να προκαλεί εντύπωση με το μήκος του, ωστόσο ο κύριος Pologna σπεύδει να διευκρινίσει:
«Το μήκος του δεν έχει καμία σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού» αναφέρει σε ιταλική εφημερίδα, δηλώνοντας ενθουσιασμένος για τις αντιδράσεις που προκάλεσε το έργο που δημιούργησε το 1997.

Την πατρότητα του επίμηκες, διάσημου πλέον τραπεζιού που απασχόλησε τους χρήστες των social media, οι οποίοι κατέκλυσαν το διαδίκτυο με χιουμοριστικά εικονίδια της συνάντησης, διεκδικεί και ένας Ισπανός επιπλοποιός.

Ο επικεφαλής της εταιρείας επίπλων “Vicente Zaragozá” στο Αλκάσερ, κοντά στη Βαλένθια, ισχυρίζεται πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το έργο είναι δικό του. Σε συνέντευξή του σε ισπανικό ραδιόφωνο ξέσπασε μάλιστα σε κλάματα, τονίζοντας ότι το τραπέζι ήταν φτιαγμένο από λευκή οξιά των Άλπεων, με ένθετο φύλλο χρυσού: «Έχουμε φτιάξει μεγαλύτερα και πιο όμορφα τραπέζια, αλλά οι φωτογραφίες αυτού του τραπεζιού με κάνουν υπερήφανο γιατί, ως Ισπανός και ως Βαλενθιάνος, έχω κάνει κάτι που αξίζει τον κόπο».

Ωστόσο, ο Ρενάτο Πολόνια, ο Ιταλός ιδιοκτήτης της “Oak”, έδειξε τον εκνευρισμό του για την ισπανική εκδοχή αναφέροντας: «Ειλικρινά, δεν ξέρω τι να πω, γιατί έκανα αυτή τη δουλειά το 1995-96 και οι φωτογραφίες του τραπεζιού δημοσιεύτηκαν σε βιβλία, κυρίως ρωσικά, που εκδόθηκαν επίσημα το 2000», είπε. «Αυτός ο άνθρωπος, που δεν τον γνωρίζω, λέει ότι έφτιαξε αυτό το τραπέζι το 2005, επομένως, κάτι δεν πάει καλά. Ως απόδειξη έχουμε όλα τα πιστοποιητικά για τη δουλειά που έγινε, ακόμη και την αναγνώριση του Ρώσου προέδρου, που τότε ήταν ο Μπόρις Γιέλτσιν». «Ίσως ο Ισπανός έφτιαξε ένα αντίγραφο που πήγε κάπου αλλού, ποιος ξέρει. Μιλάμε για τραπέζι, όχι για αεροσκάφος. Μπορεί να έφτιαξε ένα αντίγραφο».

Πάντως για την ιστορία, η επιλογή του τραπεζιού στη συνάντηση του Ρώσου με τον Γάλλο, δεν αποτελούσε συμβολική κίνηση εξευτελισμού του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Εμανουέλ Μακρόν. Η ακραία αυτή κοινωνική απόσταση προέκυψε αφότου ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να κάνει ένα ρωσικό PCR τεστ κορωνοϊού, με το Reuters –επικαλούμενο δύο πηγές προσκείμενες στον Γάλλο πρόεδρο– να λέει πως ο λόγος για αυτή του την κίνηση οφειλόταν στο ότι δεν ήθελε η Ρωσία να έχει πρόσβαση στο DNA του, γεγονός που, εννοείται, το Παρίσι δεν επιβεβαίωσε.

Το Κρεμλίνο, πάντως, διαβεβαιώνει πως τα εν λόγω πρωτόκολλα εφαρμόζονται επειδή ο Πούτιν ζει σε μια «αυστηρή φούσκα» και πως η ακραία απόσταση τέθηκε για να προστατευτεί ο Ρώσος πρόεδρος.

Πάντως, διαφαίνεται πως την ίδια «αποστασιοποιημένη» μοίρα δεν έχουν μόνο οι ξένοι ηγέτες, αλλά και οι ίδιοι οι υπουργοί του. Φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει τον Πούτιν με τον Σεργκέι Λαβρόφ να κάθονται στα αντίθετα άκρα ενός διαφορετικού, εξαιρετικά μεγάλου τραπεζιού, επειδή ο Υπουργός εξωτερικών του ήταν στενή επαφή με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Λις Τρας, την οποία ο Λαβρόφ συνάντησε στη Μόσχα 10 ημέρες αφότου βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Την ίδια τύχη, ωστόσο, δεν είχαν ο Κινέζος Πρόεδρος και ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, με τους οποίους ο Πούτιν δεν κράτησε ακραίες αποστάσεις, κάνοντας πολλούς αναλυτές να πιστεύουν πως η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με το ποιον θα κρατήσει σε απόσταση και ποιον όχι, είναι ένα παιχνίδι πολιτικής εξουσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES