ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Κ» Story: Φινλανδία - Οχυρώνεται έναντι της Ρωσίας με καταφύγια και ΝΑΤΟ

Δείτε τα υπόγεια οχυρά στο Ελσίνκι, στην πόλη που προετοιμάζεται εδώ και 80 χρόνια νιώθοντας ανασφάλεια από τη Ρωσία, που τη βλέπει πλέον σαν πραγματική απειλή

Βιάζεται να μπει στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία, λόγω της ανασφάλειας που νιώθει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που ξύπνησε τις μνήμες του Σοβιετοφινλανδικού πολέμου του 1939 και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Φινλανδοί, οι οποίοι μοιράζονται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, παρέμειναν στο παρελθόν εκτός της στρατιωτικής συμμαχίας, για να διατηρήσουν μια στάση ουδετερότητας και φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό τους γείτονα.

Αν και η Φινλανδία είναι μια ειρηνική χώρα και μάλιστα παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άθλημα της «ευτυχίας», από τη δεκαετία του 60’ κάνει ότι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την όποια απειλή από τους Ρώσους γείτονές της. Εκτός από την υποχρεωτική στράτευση, η χώρα έχει οχυρωθεί ακόμα και για επίθεση με πυρηνικά από το Κρεμλίνο, καθώς στη χώρα υπάρχουν περισσότερα από 50 χιλιάδες καταφύγια, από τα οποία οι 5 χιλιάδες βρίσκονται στο Ελσίνκι.

Κάτω από την πρωτεύουσα υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο αποθηκών και τούνελ που απλώνεται σε όλη την πόλη, σε μια προσπάθεια οι πολίτες της να μην χάσουν την ευτυχία και τον… ύπνο τους.

Τα υπόγεια οχυρά της πόλης μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 900.000 ανθρώπους, δηλαδή 300.000 περισσότερους από τους κατοίκους της πρωτεύουσας, που υπολογίζονται σε περίπου 600.000. Στα υπόγεια αυτά περιλαμβάνονται καφετέριες, γήπεδα, πίστες καρτ, πάρκινγκ και χιλιάδες κουκέτες.

Για πρώτη φορά κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 60’, ενώ οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας έχουν αναθέσει ανασκαφές άνω των 9 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων κάτω από το έδαφος. Σε αυτό τον χώρο μπορούν να σταθμεύσουν 50.000 λεωφορεία. Οι πόρτες εισόδου των καταφυγίων, δε, έχουν τέτοιο πάχος που ακόμη και σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης προστατεύουν τον κόσμο.

Τα υπόγεια διαθέτουν στρατηγικά αποθέματα τροφίμων και καυσίμων για έξι μήνες και βασικών φαρμάκων για έως και δέκα μήνες.

Καθώς τόσος χώρος μένει ανεκμετάλλευτος, η πόλη του Ελσίνκι μετέτρεψε ορισμένα από τα καταφύγιά της σε χώρους καθημερινής δημόσιας χρήσης, όπως παιδική χαρά, γήπεδο χόκεϊ, ακόμη και υπόγεια πισίνα.

Να ευχηθούμε τα υπόγεια καταφύγια να παραμείνουν χώροι ψυχαγωγίας και να μην χρησιμεύσουν ποτέ για τον σκοπό που έχουν κατασκευαστεί, παρόλο που οι Ρώσοι έχουν ήδη εκτοξεύσει απειλές στο Ελσίνκι ότι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης και των συνεπειών της ένταξής του στο ΝΑΤΟ.

Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES